All världens Syrah till höstens grytor
Lästid: 3 minuter
Löven faller från träden och termometern närmar sig noll om mornarna. Richard Sigray är nog inte ensam om att få ett närmast tvångsmässigt sug efter mustiga grytor parat med ett glas Syrah. Här är fyra exempel på druvan från sval fransk finess till solbränd aussie-attityd.
M Chapoutier Les Meysonniers Crozes-Hermitage 2017, Frankrike, Rhônedalen, nr 74136, 189 kr
Prövade mig nyligen igenom utbudet i Systembolagets fasta sortimentet av viner från apellationen Crozes-Hermitage i Norra Rhône. Jag var inför en vinprovning ute efter en typisk representant för denna Syrah-druvans epicentrum i världen. Det här vinet sopade banan med övriga konkurrenter. Alla druvans markörer faller på plats här. Doft av olivspad, chark, fänkål och ekfat. Följs av en dov mörk frukt med björnbär, Fazer lakrits, viol och svartpeppar. Mjuka men markerade tanniner och en hyfsat lång finish med saliverande umamitoner och mineralsälta. Riktigt bra exempel på druva och ursprung. Finns i fasta sortimentet i många butiker. Ekologisk.
Stefano Amerighi Syrah 2016, Italien, Toscana,Cortona, nr 71969, 289 kr (slut i lager)
I italienska Toscana är druvan Sangiovese kung, men i vingårdarna kring staden Cortona är det faktiskt Syrah som får spela första fiolen. Vinmakaren Stefano Amerighi blinkar med ena ögat åt norra Rhône men skapar ett alldeles eget uttryck av druvan. Besökte honom i september mitt under skörden och fängslades av hans minutiösa arbete i vingården och vinkällaren. Så blev han också utsedd till årets vinmakare i Italien förra året. Amerighis Syrah 2016 har en skön doft av rök och precis nyss mald vitpeppar. På paletten inslag av körsbär, tobak, lagerblad, örter och fint integrerade fat. Rätt slank stil med bra skjuts i syran och ett litet tanninbett i avslutet. Kan beställas i trepack från beställningssortimentet. Biodynamisk.
Keermont Syrah 2015, Sydafrika, Western Cape, Coastal Region, Stellenbosch, nr 99303, 239 kr
Även detta vin hade jag med i tidigare nämnd vinprovning. Publiken röstade fram det till kvällens bästa vin och jag kunde bara hålla med. Fin parfymerad doft med inslag av grusdamm och svartpeppar. Röd frukt med mosade hallon och långt avslut med sälta. Härlig balans mellan frukt, syra och tanniner. Liten alkoholvärme dröjer sig kvar men inte så det stör. Det här vinet känns på något sätt sval- och varmodlat på en och samma gång. Det förklaras kanske av de svala nätterna i vingårdarna som klättrar uppemot 400 meter över havet i sydafrikanska Stellenbosch. Lanserades tidigare i år i små partier men finns kvar i många butiker.
McPherson Don´t tell Gary 2017, Central Victoria, Australien, nr 78593, 129 kr
Bortse från den misstänkt överdrivna storyn bakom vinets namn. Den om att vinmakaren Jo Nash ursprungligen skulle ha gjort vinet i smyg bakom chefens rygg (Gary) med dyra druvor och exklusiva franska ekfat. Oavsett, nu pratar vi australisk Shiraz med attityd. Generös frukt åt det sötare hållet som är maxad med plommon, björnbär, blåbär, örter och den där urtypiska noten av eukalyptus. Spänstig syra och tanniner som smyger sig på i avslutet. Ett vin som liksom jag längtar efter rödvinsbrässerad oxkind med tryffel och potatispuré. Hittas i beställningssortimentet.