Alltid amfora för Elenas viner
Lästid: 2 minuter
För Elena Casadei var det inte självklart att börja jobba i familjeföretaget. Nu har amforaviner blivit hennes signum.
Vi träffar Elena Casadei över en lunchprovning. Hon har kommit till Stockholm från Toscana. Med på resan är mamma Anna. Familjen Casadei har vingårdar både i Toscana och på Sardinien och det är tydligt att Elena ska skolas in i rollen som nästa generations vinmakare. Från början var hon inte alls intresserad, men menar att hon med tiden vuxit in i rollen. Tillsammans med pappan Stefano Casadei har Elena tagit fram Le Anfore, en serie viner som alla får jäsa och lagras på amforakärl.
Det hela började med att Stefano Casadei konsultade som flygande vinmakare i Georgien. Han reste dit för att bidra med sin kunskap om vitikultur och vinifiering, men det ledde lika mycket till att han inspirerades av det uråldriga georgiska sättet att göra vin i stora nedgrävda qvevris.
Han tog med sig några lerkärl från Georgien och började 2010 med att experimentera med dem i vinkällaren. Numera är det Elena som är ledande i det arbetet, även om hon samarbetar tätt med sin far.
Vad är fördelen med att göra vin i lerkärl?
– För mig handlar det om att sträva efter ett så tydligt uttryck av en druvsort som möjligt utan inblandning av ek eller annan manipulation. Avgörande för att lyckas är att selektera hälsosamma druvor från de olika vingårdarna, välja ut amforor som alla har sin egna särdrag och ha noga koll på macerationstiden, säger hon.
Vilka druvor föredrar du att arbeta med i amforor?
– Det varieriar och beror på växtplatserna och årgångarna. Vi undviker uttrycket orangeviner, men trebbiano, ansonica och semidano är druvor som får en fin karaktär vid längre tids skalkontakt. När det gäller röda viner gör vi syrah, cannonau, som är det sardinska namnet på garnacha, samt en sangiovese som blir väldigt elegant i amfora.
Vad är skillnaden på amfora och qvevri?
– Qvevris är droppformade öppna lerkärl som grävs ned i marken och har en coating med bivax inne i kärlet. Amforor, som numera tillverkas i Toscana har en rundare kropp, de kan stå på golv och förslutas med lock. Vår uppfattning är att de italienska håller en högre kvalitet och ger jämnare mikrooxidation, även om vi fortfarande använder en del georgiska. Fördelen med lerkärl är ju att de håller hur länge som helst.
På Systembolaget finns i vissa butiker Le Anfore Cannonau 2020, nr 93428, 219 kr.