Andreas Grube: ”Cabernet franc – en kärlekshistoria”
Lästid: 5 minuter
Öppet rödbärig och samtidigt stramt grön och örtkryddig. På samma gång något av en doldis och en starkt lysande stjärna, inte minst i Loire där den får lysa i all sin prakt. Vi talar såklart om druvan cabernet franc. Wine Tables Andreas Grube älskar den – här förklarar han varför.
Så här är det: Jag har en crush på cabernet franc. En förälskelse som startade för en sisådär åtta år sedan och som sedan dess behållit den flammande, glödande lågan och den starka passionen.
Det är helt enkelt något väldigt speciellt med den här druvan. Den är liksom både insmickrande och lite tjurig på en och samma gång, den smeker medhårs samtidigt som den med snipig uppsyn kan dra till med en avvisande lavett. Den här otroligt läckra öppna bärigheten – med massor av blåbär och lingon – och samtidigt den där kärva gröna örtigheten.
Och jag tror att det är det jag gillar; man kan älska eller hata den, men cabernet franc är hur som helst en druva som inte lämnar någon oberörd. Får du en ren cabernet franc i glaset kommer du att tycka någonting, det är inte viner som bara passerar revy obemärkt.
Jag brukar skämtsamt kalla mig själv för norra Europas största cabernet franc-lover (förvisso är det förmodligen sant) och för mig inleddes det här kärleksförhållandet omkring 2014. Jag var då ganska ny i vinsvängen och hade börjat spana in en massa kul vinlådor från små importörer. Jag köpte en låda från favoriten Caviste – och där var den: Chinon Gabare från Loire-producenten Domaine Grosbois.
På nio hektar ekologiskt odlad vinmark på sluttningen mellan Chinon och Panzoult gör den familjeägda domänen Grosbois cabernet franc i absolut världsklass. Det är wow och hallelujah och hatten av alla dagar i veckan! För mig var upplevelsen av Gabare kärlek vid första sippen och det här är fortfarande en av mina absoluta favoriter vad gäller cab franc. Ett vin jag återkommer till så fort jag får möjlighet (tyvärr är vinet så gott att jag sällan lyckas spara några flaskor när jag väl kommer över dem…).
Jag älskar också att man just här i Loire förstått den här härliga druvans storhet, och i min bok blir cabernet franc sällan eller aldrig bättre än just här, även om det såklart görs prima exemplar även i bland annat Sydamerika och Australien.
Uttrycken varierar, från täta viner med mycket ek till friskt rödbäriga och klunkvänliga. Och det är väl någonstans mitt emellan som det gyllene snittet finns: när man får till den lite medelfylliga kroppen, den friska syran, den mogna bärigheten och samtidigt det kryddiga avslutet som kan innehålla såväl nyvässad blyertspenna som tobak och grön paprika.
Jag kan också tycka att cabernet franc inte riktigt får den kredd som druvan förtjänar som partner i all världens bordeaux-blends. Jag menar, det är ju underbart hur den bidrar med floral parfym och hur den hjälper till att runda av allt för kärva tanniner i tajta viner.
En annan grej jag älskar är hur cabernet franc sitter så otroligt bra med lite enklare mat i rustik husmanskoststil. Wallenbergare? Underbart! Falukorv med stuvade makaroner? Ljuvligt! Ta en helt vanlig varmkorv med bröd och slå upp ett glas av det röda guldet – det kommer bli grymt!
Har du inte testat så mycket cabernet franc är det hög tid att göra det nu. Du kanske kommer att joina mig i fancluben, eller så kommer du att avfärda den som för kärv eller grön.
Men du kommer inte att vara oberörd.
Skål för cabernet franc!
Tips – bra cabernet franc att testa
Chinon Cuisine de ma Mere 2020, nr 71529, 139 kr
Instegsvinet från Domaine Grosbois som jag nämner i texten där uppe, och ett alldeles ljuvligt vin att sippa på egen hand – gärna något svalt – medan man pysslar igång med maten, eller bara till en enkel charkbricka.
Chinon Fabien Demois 2020, nr 2759, 119 kr
Bra exempel på vad Chinon handlar om. Här finns både framfusig frukt i form av blåbär, hallon och vinbär, en touch av cederträ och ett knippe färsk timjan och rosmarin.
Tuffeaux 2019, nr 2524, 159 kr (BS)
Det här kommer från området Bourgeuil, ett område som brukar producera cabernet franc i lite mer rustik och rejäl stil än Chinon, vilket jag tycker att det här vinet visar fint. Fylligt och bärigt, där frukten och örterna också får ackompanjemang av lite lakrits.
Chinon Gabare Domaine Grosbois 2020, nr 91288, 199 kr (BS)
Jamen såklart, det här är och förblir som sagt en personlig favorit. Koncentrationen, elegansen, finessen, smakrikedomen! Om du har bättre karaktär än jag rekommenderar jag att du låter den ligga några år (själv öppnar jag mina direkt!).
Annons
Sancerre Domaine La Croix St-Laurent 2021
Sancerre Domaine La Croix St-Laurent 2021
Elegant och aromatiskt vin från familjen Cirotte på Domaine La Croix St-Laurent i Sancerre. Smaka på toner av päron, gröna äpplen, citrus, svartvinbärsblad och kalkig mineralitet. Fantastiskt till piggvar med citron, laxcarpaccio, färska skaldjur eller getost.