Varför ska man lagra vin?
Lästid: 5 minuter
Att lagra vin. Wine Tables vinexpert Johan Edström berättar om fördelar med och metoder för att lagra vin. Genom sex vanliga frågor svarar han på varför man ska lagra vin. Som grädde på moset tipsar han om tre lagringsvänliga viner som lätt går att få tag i på Systembolaget.
Men varför ska man lagra vin?
För att viner som klarar att lagras vinner så mycket i smak på att ligga till sig. När vi köper vin idag är det (oftast) senaste årgång som kommer ut, vinet är packat och klart men fortfarande bara en liten unge som knappt kan prata. Vin behöver tid på sig för att växa till sig och bygga upp komplexitet, balans och djup.
Varken producent, négociant, importör eller butik är intresserade av att ligga på lager (undantag finns). Pengar ska rulla. Nya viner ska köpas in. Alltså får man lagra vinet själv.
Jahaja, och var och hur ska jag lagra mitt vin då?
Det beror på hur mycket vin du tänker lägga ner. Man får anpassa sitt vinutrymme efter de förutsättningar som finns. Det bästa är om man har tillgång till en bra källarlokal eller svalt rum i uthus/garage eller så. Det finns också professionella källare man kan hyra in sig vid. Ska man lagra en mindre mängd kan man tömma en garderob och inreda till vinrum, bra då att installera ett aggregat så att man får en jämn och sval temperatur. Annars kan man köpa en vinkyl eller två.
Ökar vinet i värde om det är lagrat?
Vissa kultviner som har lång lagringspotential kan öka i värde om de har rätt årgång. De stora bordeaux-vinerna som premier grand cru (läs Latour och Mouton-Rothschild etc) kostar skjortan redan när de släpps och ökar bara marginellt i värde om man ser till andrahands-marknaden. Viner som har hög efterfrågan ökar alltid i pris. Och om mogen smak är mervärde så ökar det ju.
Kan man köpa lagrat vin?
Ja det kan man, det är en ganska stor marknad. På vinauktioner runt om i världen och även här hemma genom Bukowskis och Systembolaget dyker det upp viner med ålder och alla viner är av lagringskaraktär, det ligger liksom i sakens natur. Men; du har ingen garanti på vinet, är det defekt så kan du inte reklamera. Det kan du om du handlar på Systembolaget men bara upp till 24 månader efter köp.
Vilka viner är optimala att lagra?
De flesta röda viner från kvalitets-druvor och -områden, för många att räkna upp här. Men röd bordeaux och andra bordeaux-blends är ett typexempel på lagringsvin, liksom högklassig tempranillo, syrah, sangiovese och nebbiolo. Bourgogne och annan pinot noir brukar också vinna mycket på några år i källaren, precis som pinotage. Vissa årgångar är betydligt tåligare än andra, det kan variera mycket. Men inte vita viner va? Jodå! Champagne och motsvarande, även non-vintage. Bra tysk riesling och silvaner. Chablis och annan vit bourgogne. Bra chenin blanc från Loire, vit bordeaux och rioja, alltså viner med hög frisk syra. Söta viner från Bordeaux och Loire – och Tyskland förstås – kan nå anmärkningsvärd hög ålder.
Tråkigt bara att det ska vara så dyrt!
Inte tvunget, det finns utmärkta viner under 200 kronor som vinner mycket på att ligga upp till tio år. Sedan finns det inget lägstapris för ett vin som är lagringsbart. Men ju bättre val av druvor, tillverkningsmetoder och mognadslagring (typ fatlagring etc) hos producent desto större lagringspotential. Och med dessa kriterier kommer också ett högre pris. Det kostar helt enkelt att tillverka ett lagringsdugligt vin.
Vill du fördjupa dig i vinlagringens hemligheter så leta reda på Johan Magnussons utmärkta wine-table-book Trettio Vinkällare (Millhouse förlag).
Tre röda viner att lagra
Masi Campofiorin 2021
- art nr 5123
- 750 ml
- 13%
- 150 kr
En lite oanad pärla i vinkällaren. Druvsorten corvina är ju inte med bland mina tips men det är lite av magi hur väl detta vin utvecklas på ett decennium. Som ungt primära och sekundära toner av körsbär och vanilj, med ålder komplexa toner av läder, vilt och höstskog.
Château Belgrave 2015
- art nr 3925
- 750 ml
- 13.5%
- 404 kr
Med 2015 (och tio år) på etiketten kan man ju anta att detta vin borde vara färdiglagrat, men det är fortfarande ungt och ett slående bevis på att bordeaux-viner bör lagras länge. Mycket snyggt hopsnickrat vin helt utan vassa kanter men fördjupas ytterligare med fem till tio år.
Kanonkop Estate Pinotage 2021
- art nr 95703
- 750 ml
- 14.5%
- 359 kr
En klassiker från Sydafrika som alltid levererar med både kraft och elegans. Idag fyra år gammal dominerar plommon och björnbär, kakao, lakrits och pinotage-typisk rökighet. Med tio år på nacken så går smakerna ihop till en mjukare och djupare smak där syror, frukt och tannin nästan sömlöst går in i varandra.