Bild på Australien – en nygammal vinnation

Australien – en nygammal vinnation

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Australien - en nygammal vinnation och ett av världens mest intressanta vinländer och efter att exporten tog fart på 1990-talet så har också en ny generation vinmakare fått ta plats bland de gamla klassikerna. Maja Berthas har tagit ett grepp om landets och kontinentens historia.

Upptäckten av Australien

1788 anländer den första brittiska flottan till Sydney Cove på den australiensiska östkusten. Ombord finns över 700 straffångar som deporterats från Storbritannien för att bygga upp den blivande kolonin. Med på fartygen finns också en handfull vinrankor som Kapten Arthur Philip tagit med sig. De första planteringarna var inte särskilt lyckade men ändå räknas detta ändå som starten för den australiensiska vinnäringen.

James Busby

1824 landstiger James Busby i Port Jackson. Han tilldelas ungefär 800 hektar land i frodiga Hunter Valley där han snart etablerar sina första vinodlingar. Det uttalade intresset för vin kom att bli avgörande för Busby’s roll inom den australiensiska vinkulturen. Han publicerade inte bara böcker och skrifter på ämnet vitikultur och vinmakning. Han introducerade också en stor mängd europeiska druvor till landet på 1830-talet. Denna samling blev grunden för den moderna australiensiska vinproduktionen. En del av vingårdarna från den här tiden finns fortfarande kvar idag.

Australien – en nygammal vinnation

Så småningom sprids vinproduktionen runt om i landet. Områden som Yarra Valley, Barossa och McLaren Vale sätts på kartan under 1830- och 40-talen. Det är också nu som några av landets giganter etableras. Penfolds grundas 1844, Yalumba 1849 och familjen Tyrells etablerar sig i Hunter Valley i slutet av 1850-talet.

Australien - en nygammal vinnation
Vingård i McLaren Vale

Förändringen på 60-talet

I slutet på 1880-talet börjar de australiensiska vinerna få genomslag på den brittiska marknaden och vinodlingarna tar fart. Men den vinstil som skulle komma att dominera den första halvan av 1900-talet var de fortifierade vinerna. Även de söta vinerna från Rutherglen genomgår sin stora guldålder. Allt eftersom utvecklingen tar fart och nya tekniker introduceras och omvärldens fascination för de söta och starka vinerna mattas av, börjar den australiensiska vinscenen sakta förändras. Under 60-talet börjar den yngre generationen vända sig emot sina föräldrars dryckesvanor. De vanliga torra bordsvinerna ser en renässans. Man upptäcker och återupptäcker mera svalklimatsdrivna regioner. Efter att rödvinerna fått ett rejält uppsving på 70-talet så blir chardonnay och riesling de druvor som kom att dominera 80-talet.

Ny generation vinmakare

Idag är Australien ett av världens mest intressanta vinländer och efter att exporten tog fart på 1990-talet. Nu har också en ny generation vinmakare fått ta plats bland de gamla klassikerna. Under de senaste femton åren har en mängd nya, hantverksmässiga producenter sett dagens ljus. Även nya regioner tar allt större plats på vinkartan. Man söker sig till svala områden, högre höjd, man använder sig mindre av nya fat och låter druvorna tala för sig själva. Ekologiskt, biodynamiskt och naturligt är ord som mer och mer förknippas med den nya vågen av australiensiskt vin. Intresset för ”nya” druvor är stort – framförallt är det italienska och sydfranska varianter som står högt på trendstegen.

Australien - en nygammal vinnation
Vingård i Australien

Klimat och geologi

Man producerar vin i alla sex delstater och två territorier, men koncentrationen av landets vingårdar är som störst i de sydöstra delarna. Både klimatet och geologin är mycket mångfacetterade. Man brukar säga att åttio procent av alla världens jordmåner går att återfinna på denna enorma landmassa. Men trots detta så är det inte mer än 145 000 hektar som är odlat med vin. Avstånden mellan de olika områdena är långa. Det är förmodligen detta, i kombination av strikta karantänsregler, som gjort att vissa områden fortfarande inte smittats av vinlusen phylloxera.

Hela världens vinområden samlade

Australien är en nygammal vinnation där klimatet påverkas i första hand av de svala vindar som sveper in från havet. Men också av de bergskedjor som bryter landmassan. I öst har vi The Great Dividing Range som skär hela vägen från Queensland till Victoria. Även Mount Lofty Ranges i South Australia och Darling Scarp i Western Australia. Många av de mer kända kustområdena har maritima- och medelhavslika klimat medan en del av inlandsområdena är mera kontinentala. Vi ska heller inte glömma odlingarna längre söderut på ön Tasmanien. De går att jämföra med delar av Tyskland och Champagne. Man kan helt enkelt fastställa att Australien har hela världens vinområden samlade på sin egen bakgård.

Vill du läsa fler artiklar av Maja Berthas? Klicka här:

Dela via:

Mest besökta vinbarerna just nu

Babette

Skön atmosfär

Stockholm, Vasastan

Kvarterskrog

Lilla vinbaren

Mysigt

Malmö, Innerstaden

Perfekt läge

Bar Ingrid

Charmigt

Stockholm, City

Ramla in

Suggan Vinbar

Avslappnat

Göteborg, Majorna

Upcoming

Gemla Vinbar

Stockholm, Södermalm

Leijontornet Bar

Avslappnat

Stockholm, Gamla stan

Hotell

Ring Katarina

Mysigt

Stockholm, Södermalm

Kvarterskrog

The Sparrow

Charmigt

Stockholm, City

Hotell

Bar La Lune

Avslappnat

Göteborg, Vasastaden

Schysst uteservering