Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Barolo Girls – framtiden i Piemonte är kvinnlig

Barolo Girls – framtiden i Piemonte är kvinnlig

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 6 minuter

Hennes föräldrar ville att hon skulle bli advokat på grund av sin beslutsamhet att vinna argument, speciellt hemma mot sina två äldre bröder. När hon växte upp lockade advokatlivet allt mindre, men beslutsamheten bestod, fast i en annan form. Pär Strömberg besökte nyligen Alba i Piemonte och träffade den unga kvinnliga urkraften och Barolo-producenten Caterina Burzi.

– Jag har aldrig känt mig skrämd av att vinbranschen är manligt dominerad, eftersom det alltid funnits många kvinnliga förebilder nära mig hemma i La Morra, som Cristina Oddero, Tiziana Settimo och Silvia Altare. Dessutom växte jag upp med två äldre bröder, så jag är kapabel att bli lyssnad på och respekterad, säger Caterina Burzi.

Hon pluggade på Liceo Classico, en gymnasieskola inriktad på humanistiska ämnen såsom litteratur, historia, latin, grekiska och filosofi, vilket förutsatte en fortsättning inom den akademiska världen på universitetet. Vid den tiden hade hon inga tydliga idéer om sin framtid, men bestämde sig för att studera språk i Milano för att hålla så många dörrar som möjligt öppna. Efter tre år i Milano hade hon fått nog av storstaden och återvände hem till Piemonte. För första gången insåg hon hur lyckligt lottad hon var som kunde kalla dessa kullar för sitt hem och med det börja se på dem i ett nytt ljus. Vingårdar och vin har varit en del av Caterinas familj i generationer, men hennes föräldrar kunde aldrig föreställa sig att deras dotter skulle välja det som yrke. Som barn var hon med i vingårdarna tillsammans med sina bröder och morföräldrar men lockades aldrig av det.

Porträttbild på Caterina Burzi under skörden av familjens eftertraktade nebbiolodruvor i La Morra, Barolo.
Caterina Burzi tillhör den självbetitlade unga kvinnliga vinmakargruppen Barolo Girls. Över 90 procent av vinmakarna i La Morra är kvinnor.

– Jag kunde inte förstå varför man arbetade så hårt, blev smutsig och svettig. Jag var för ung för att uppskatta och förstå vad som låg bakom ett glas vin. Först efter universitetet väcktes mitt intresse och jag ville prova och smaka viner för att förstå skillnaderna och de olika lagren av högkvalitativa viner. Caterina fick jobb som försäljare i en vinbutik i byn Neive under veckorna och på ett vineri, Poderi e Cantine Oddero, under helgerna och sakta men säkert började hon lära sig mer om vinets värld, om viner, vinrankor, årgångar, jorden och klimatet.

– Samtidigt såg jag min bror Alberto, som hade börjat göra vin år 2012, kämpa med att hantera alla uppgifter som yrket vinmakare innebär, helt ensam. Jag började gradvis hjälpa honom, till en början mest med att skriva e-post på engelska och ta hand om provningar. Jag blev alltmer involverad och intresserad av hela processen och av arbetet i vingårdarna, för som så många andra har sagt före mig, “bra viner görs i vingårdarna, inte i vineriet”.

Den manligt dominerade yrkesgruppen vinodlare i området kulminerade med gruppen som kallade sig själva Barolo Boys, en progressiv grupp individer som tog över från sina fäder och farbröder och förde Barolo-vinerna i en ny riktning, från det traditionella till ett moderniserat sätt att göra vin mer tillgängligt. Detta, då fattiga jordbruksområde, började att blomstra och pengar strömmade in. Piemonte såg en renässans och det lockade många nya lycksökare. Idag finns det 351 producenter av Barolo som tillsammans gör 12,7 miljoner flaskor per år, där 123 av dem gör fler än 10 000 flaskor och resterande antal gör färre än 10 000 flaskor per år. Generationen efter Barolo Boys var redan huvudsakligen kvinnlig, då vi såg fler och fler unga kvinnor ta över sina manligt dominerade förfäders jordbruksarv i takt med att vinnäringen utvecklades och skapade efterfrågan över hela världen. Nu sker ytterligare en föryngring och fler och fler unga tjejer tar större och större ansvar i vingårdarna. I byn La Morra är det hela 90 procent av vinproducenterna som drivs av kvinnor.

Porträttbild på Caterina Burzi under skörden av familjens eftertraktade nebbiolodruvor i La Morra, Barolo.
Caterina Burzi under skörden av familjens eftertraktade nebbiolodruvor i La Morra, Barolo.

 

Som ung kvinnlig vinmakare, vilka utmaningar har du stött på i branschen, och hur har du överkommit dem för att etablera dig som en respekterad professionell?

– Det jag mest stött på har oftast handlat om fördomar om mitt utseende: att vara ung kan innebära att du saknar erfarenhet, och att vara för snygg och välklädd kan innebära att du inte får dina händer smutsiga i fälten eller källaren, så du arbetar antagligen bara på kontoret eller provningsrummet. Men, för att övervinna bristen på erfarenhet har jag lärt mig mycket genom att lyssna, inte bara på mina bröders erfarenhet, utan också på andra vinmakare och vinodlare, som är villiga att dela med sig av sina erfarenheter. För att övervinna de andra utmaningarna lägger jag till många anekdoter och minnen av praktiska aspekter av mitt dagliga arbete medan jag talar, så att människor förstår att jag varit närvarande när något hänt ute i fälten eller i källaren, att jag är den som utför många uppgifter på vineriet och inte bara sitter på kontoret eller häller upp vin för kunderna. I övrigt försöker jag inte tänka för mycket på vad andra människor tänker om mig utan fokuserar istället på att göra bra viner som kan tala för sig själva och uttrycka regionens egenskaper, årgång och vårt hårda arbete i både gårdar och i vineriet.

Som en av många nya kvinnliga vinmakare, inte bara i Italien, som gjort avtryck inom vinbranschen, vilka råd har du till andra blivande kvinnliga vinmakare som vill komma in i den fortfarande mansdominerade branschen?

– Jag vet att det kan låta som en reklamslogan, men “bara gör det”. Om du är
säker på det och har förstått vad det innebär att bli vinmakare, vad det innebär i form av hårt arbete och offrande av din fritid, men ändå är villig att göra det eftersom du älskar naturen, älskar att förädla naturen till något mer personligt och är redo att ge dig själv 100 procent in i detta jobb, gör det!

Hur ser din verksamhet ut utanför vingårdsarbetet och jobbet i källaren?

– Jag använder Instagram för att visa mina dagliga aktiviteter och följa personer som dricker mitt vin. Jag gör många provningar på vineriet och försöker hålla en kundlista uppdelad efter länder, så att jag kan hålla dem informerade när jag reser och träffar dem igen. Lokalt gör jag många leveranser tillsammans med min bror, så att köparna känner till ansiktena bakom flaskorna. Dessutom deltar jag i lokala provsmakningsevenemang så att jag får träffa nya människor.

Finns det några kvinnliga vinmakare som har varit särskilt inflytelserika eller fungerat som mentorer för dig på din resa?

– Som jag tidigare nämnt så lärde jag känna Cristina och Isabella Oddero när jag arbetade för dem på vineriet och jag har en djup respekt och beundran för dessa otroliga kvinnor. Hemma i La Morra finns flera andra förebilder, som exempel Tiziana Settimo och Silvia Altare och i Barbaresco måste jag nämna Giovanna Rizzolio på Cascina delle Rose. Det finns så många unga kvinnliga vinmakare i området idag och vi som, lite skämtsamt, kallar oss för Barolo Girls är bland andra Giulia Negri, Martina Fiorino, Beatrice Boschis, Giovanna Garesio, Annalisa Pira, Francesca Valente (Francesco Rinaldi), Gaia Bosco, Altea Stroppiana, Luna Sandri, Elisa Marchetti (Marcarini), Veronica Corino, Alice och Cristina Pressenda och Alessia Sandrone. Jag kanske har glömt några, jag är ledsen för det i så fall…

 

BURZIS viner kan beställas genom Fine Wines Service

Faskbild på fyra flaskor vin från Burzi i Barolo

Barbera d’Alba Plaustra 2021, 199 kr
Fresh red berries, raspberry and cherries with hints of cassis and kitchen herbs comfortably transferring via roses and rose hips over to the smooth palette, soft tannins and racy acidity in perfect harmony and balance. Although still young it shows great drinkability now as well as a grand aging potential.

Barolo 2019, 429 kr
Rubinröd med markerad nyanserad nos av mörka bär, skogsbär, blåbär, vilda körsbär och svartvinbär. Otrolig aromatik. Tight stram med tuggiga mogna tanniner, friskt syrligt, energiskt och nästan elektriskt – torrt avslut med svartfruktig örtig finish – stort elegant och magnifikt!

Barolo Capalot Vecchie Viti 2019, 799 kr
Aromatisk med syrliga toner av röda bär, skogsbär, körsbär, tranbär och lingon. Rosor och viol hänger i med flyktiga toner av fat och tjära. Komplex och elegant, syrligt och stramt, tight och energiskt. Körsbär, ungt körsbärskärnig, tighta unga tanniner, rosig och floral, energi och kraft med otrolig grace!

Barolo La Serra 2019 (Endast magnum tillgänglig), 1799 kr
Djup körsbärsfruktig koncentrerad nos, svartfruktig och örtig med elegant och hör svansföring. Tight stram och mycket koncentrerad med sträva tanniner, hög syra, komplexitet och elegans i en tidig fas där utveckling är nödvändig. Torrt strävt och energiskt – stort och kaxigt, elegant men jävligt rock’n’roll!

 

Mer om kvinnor i Barolo i en intervju med svenska Ulrika Ferlin, av Pär Strömberg

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.