Beställningsbonanza – fem favoriter i BS
Lästid: 2 minuter
Systembolagets beställningssortiment är en dignande vinskattkista med både djup och bredd för den som är sugen på vin med det där lilla extra. Här har Andreas Grube plockat ut fem favoriter just nu som är mer än värda en beställning.
Charles Heidsieck Rosé Réserve, nr 77426, 589 kr
En riktigt tjusig roséskumpa som jag blir lätt förälskad av redan vid första sniffen. Rödbärigt parfymerad och samtidigt med bred botten och gott om nygräddad croissant, klipp i syran och en eftersmak som aldrig vill ta slut. Hörrudu champagnen, låt oss göra om det – jag ringer…
Soalheiro Granit 2019, nr 73450, 149 kr
En av mina absoluta favoritproducenter när vi snackar Vinho Verde, och den här rackaren har precis allt man vill ha av ett vin härifrån. Här sköljer havsvatten över blöta klippor, här pressas färska citroner över sötmogna mandariner och päron. Galet gott vin som dricks underbart på egen hand, men varför inte öppna ett gäng ostron också?
Bourgueil Nuits d’Ivresse 2018, nr 92670, 229 kr
I Bourgueil i Loiredalen görs cabernet franc som ofta bjuder på både fyllig aromatik och hyfsad struktur, och det här vinet gör stilen rättvisa med råge. Här snackar vi färska röda bär och örtig kryddighet i ren, läskande och lång stil. Nuits d’Ivresse översätts ungefär till ”druckna nätter”, och ja, det vill jag mer än gärna ha i sällskap med den här pavan.
Mandrarossa Etna Rosso 2016, nr 71175, 189 kr
Första gången vinhuset Mandrarossa gör vin på Etnas vulkansluttningar på Sicilien. Och vilken premiär! Fint fokus och bra koncentration i smakerna, med solmogna körsbär, apelsinskal, rökig mineralitet och lätta övertoner av lakrits.
Bourgogne Clos Michaud Monopole 2018, nr 73206, 249 kr
Saftig och läskande josig röd Bourgogne från Côte Chalonnaise som ger en klockren bild av vad regionen kan erbjuda – dessutom till ett kalaspris för vad som bjuds smakmässigt. Syrliga körsbär och somriga hallon möter torkade örter och stänk av kanel i fin harmoni. Och det bästa av allt är att det här vinet går alldeles lysande att dricka redan idag; bara att korka upp, hälla i stora kupor – inte snåla! – och klunka hyfsat svalt.