Biodynamik i Bordeaux – Château Le Puy inspirerar
Lästid: 3 minuter
Funkar biodynamik i Bordeaux? Ja, faktiskt. Det tillhör inte vanligheterna i denna rätt konservativa och traditionstyngda region, full av ”big business” och skarpa pressveck. Men Château Le Puy går sin egen väg, är en inspirationskälla för andra och driver utveckling.
Château Le Puy har brukats i vinets tecken av släkten Amoreau sedan 1600-talet. Närmare ett tjugotal generationer har stått för vintillverkning på egendomen i Côtes de Francs, i östra Bordeaux, på samma platå som S:t Emilion och Pomerol. Sedan många år är odlingen helt biodynamisk – vilket alltså är ovanligt i konservativa Bordeaux. Det handlar helt enkelt om en strävan efter bästa kvalitet. Naturen får sätta agendan och när lagarna är för snäva för den utveckling Le Puy vill se, kan svaret till och med bli att ta ett steg ner i klassificering för att vinna ökad frihet och kunna driva utveckling. För varför jobba enligt gamla lagar, som inte är uppdaterade enligt dagens förutsättningar? Frågan ställs av Le Puy.
En smått kaxig inställning som vittnar om en egen hållning mitt i det traditionstyngda, men inte på pin kiv. Väder och temperatur har självfallet dokumenterats på platsen i alla tider och kurvan talar sitt tydliga språk; den är stigande och förutsättningarna för vintillverkning har ändrats rejält. Utvecklingen har helt enkelt gjort regelverken otidsenliga, exempelvis för alkoholhalt, vilket leder till viss frihetslängtan.
Bordeaux kan väl sägas vara en rätt snofsig region, full av exklusivitet, men samtidigt kommer en hel del volymprodukter från distriktet. Antingen eller, på något vis. Le Puy ligger i ett övre medelskikt med en kombination av god kvalitet, klassisk grund och ett modernt synsätt. Ordentlig koll på läget i produktionen gör att naturliga viner kan framställas på ett kvalitetsmässigt stabilt sätt. Naturvin är kanske ett vågat uttryck i sammanhanget, men vi är i denna härad.
Naturligt från start till mål
Markerna på Le Puy är speciella, de har nämligen aldrig besprutats. Franska staten använder gården som referens för jordprover eftersom inga kemikalier har använts sedan starten på 1600-talet, utan enbart naturgödsel. Den biodynamiska andan som nu gäller handlar till stor del om att göra som tidigare generationer alltid har gjort; odla utan pesticider, använda naturgödsel och värna om mångfald i vingården. Hästar är ett viktigt inslag i jobbet, mjuka hovar bearbetar jorden på ett luftigt sätt till skillnad från tunga maskiner och gödning kommer på köpet.
Under de senaste 20 åren har Le Puy kunnat utveckla bästa metoden för att tillverka vin på ett stabilt sätt med minimal påverkan. Enbart friska druvor plockas och den naturliga, vilda jästen används och buteljering sker utan filtrering. Det ger viner som förklarar finessen med biodynamisk odling, uttrycket från vingården är det som fyller flaskan.
Lansering juni 2020 – två viner på gång
Det gäller att hålla utkik när två viner från Le Puy nu lanseras under juni månad. Först ut är Rose-Marie den 9 juni och senare under månaden kommer röda Emilien.
Rose-Marie 2018, nr 90029, 469 kr
Bordeaux rosé på enbart merlot. Vinet tillverkas enligt saignée-metoden, på juice som ”blöder av” faten med merlot. Rose-Marie är fatjäst utan några tillsatser, buteljeringen sker utan svavel och vinet är inte filtrerat. Det är ett ”seriöst” rosévin, som någon kallade det. Priset ligger högt, men vinet höjer också ribban för vad en rosé kan bjuda på.
Châterau le Puy Emilien 2013, nr 90028, 369 kr
Nästa vin ut är röda Emilien på främst merlot, en portion vardera av Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon och en pytteliten gnutta av malbec och carménère. Lagrat på fat i 24 månader. Emilien är mjukt redan som ungt, fixar förstås även rejäl lagring, och bjuder på innehållsrik eftersmak med längd. Snyggt och elegant. Släpps den 30e juni.