Boge Bränneri – moderna tolkningar av svenska traditioner
Lästid: 4 minuter
Fyra kompisar, en galen idé och ett småskaligt bränneri strax utanför Slite på Gotland. Där har du grunden i det som är Boge Bränneri. På gården i Boge gör man kryddat brännvin med personlig touch och fruktsprit på all den frukt som finns på ön, framför allt äpplen, plommon och päron.
– Tre av oss har en bakgrund inom dryck, men vi frågade vår kompis Hannu också, som är framgångsrik företagare, om han ville vara med på tåget. Han svarade ”det här låter skitdumt, klart jag vill vara med”, skrattar Truls Nanneson som är vd och också ansvarar för bränneriverksamheten.
Kvartetten bakom Boge Bränneri (foto: Stina Nanneson)
Truls Nanneson, Hanna Tunberg och Erik Broström kände varandra sedan tidigare. Alla tre har jobbat länge inom dryckessvängen, bland annat med mycket event för Gotlands Bryggerier och andra aktörer. Men så under 2018 bestämde de sig för att starta något eget. Man fick med sig Hannu Engelman, och i februari 2019 registrerades bolaget.
– Alla skrapade ihop det de hade, vi ville inte satsa pengar vi inte har. Idén från start har varit att växa långsamt, så att man också hänger med i huvudet, säger Truls.
Vildplockade äpplen
Gänget började samla in trädgårdsfrukt, och man spred ryktet på ön att folk kunde komma och lämna frukt från sina trädgårdar.
– En vanlig trädgård med fruktträd genererar mellan ett och fem ton frukt, och många kör ju till tippen med grejerna. Dem försöker vi fånga upp.
Det första egna projektet, hösten 2018, var att sätta vildplockade äpplen på jäsning. Och man blev minst sagt nöjda över resultatet.
– Det blev verkligen jättejättebra. Den musten blev inte destillerad och färdig förrän långt senare, men det gav ändå blodad tand.
Klassiskt brännvin med en twist
Den första produkten som släpptes på marknaden var i sin tur det som då hette Sommar 20 – numera Akka. En modern twist på ett klassiskt brännvin.
– Receptet på Akka är det Hanna som tagit fram, och det bygger på det vi har framför oss i trädgården. Receptet tog lång tid att få fram, svårigheten ligger i att få till balansen mellan kryddorna, även om själva produktionen är relativt enkel, säger Truls och fortsätter:
(Foto: Stephanie Henning)
– Vi har lite planer på att göra om det till en alkoholfri produkt – att man ska kunna köpa en kryddpåse här hos oss, och sen skapa sin egen version hemma. I väntan på det där med gårdsförsäljning…
De första åren har alla i teamet drivit Boge Bränneri vid sidan om sina vanliga jobb, men för ungefär ett år sedan bestämde man sig för att satsa mer helhjärtat och Truls ägnar numera hundra procent av sin tid åt bränneriet.
– Vi kom till en punkt där jag kände att jag inte vara både snickare och brännare. Annars skulle vi slå ihjäl varandra! Så nu får Erik sköta snickeriet och jag kör bränneriet, säger Truls.
Växlar upp
Fram till nu har strategin varit att hålla i handbromsen för att inte växa för fort, men ”nu är vi i ett läge där jag vill kunna få lön, haha”, som Truls säger, så nu har Boge bestämt sig för att växla upp. Som ett led i det kommer man nu dels att satsa lite extra på sina båda produkter Britta och Hallon, båda kryddade och stabila med bra hyll-hållbarhet, dels håller man på och utvecklar själva platsen.
– Vi vill att folk ska kunna komma hit och uppleva destilleriet, vara med en dag och destillera. Vi har ett separat gästhus med två sovrum med två bäddar i varje.
En av de saker som skiljer ut Boge Bränneri från andra svenska spritproducenter av idag är – att man inte producerar någon gin. Och skälet är enkelt: det är inte en produkt som någon i gänget brinner för.
– Ibland har vi varit lockade, inte minst av kommersiella skäl. Det skulle ju sälja. Men grejen är att ingen av oss tycker att det är särskilt intressant med gin. Visst kan det vara gott med en GT, men det är inte en sprittyp som engagerar oss. Det händer liksom inget.
Istället vill man fortsätta slåss för den svenska traditionen med kryddat brännvin, och som alltid försöka göra det på sitt alldeles egna Boge-vis.
– Vi är ju en nation som är uppbyggd på kryddat brännvin, vi har en levande kryddtradition. Och det är lite synd att det blivit så förknippat med sill och nubbe och midsommar, det här är ju sprit som fungerar till mycket, säger Truls.
Läs fler artiklar av Andreas Grube