Brunello di Montalcino 2020 – en lockande och välbalanserad årgång
Lästid: 6 minuter
Vägen till Montalcino slingrar sig genom Toscanas sagolikt vackra landskap en solig och kylig novemberdag. Det är dags för den årliga förhandsprovningen av nya årgångar från en av Italiens mest prestigefulla vinregioner. Wine Tables Åsa Johansson var på plats och har provat Brunello di Montalcino 2020.
Brunello Forma: Ett nytt sätt att bedöma årgångar
I år introducerades Brunello Forma, ett projekt som ersätter det gamla stjärnbetygssystemet för att ge en mer detaljerad analys av varje årgångs unika karaktär. Projektet använder 40 mätstationer, en stor förbättring jämfört med de tre offentliga väderstationer av 1930-talsmodell som användes fram till 2019 (galet för en sådan berömd region). Genom att analysera faktorer som vingårdarnas läge, altitude och jordmån kan man med Brunello Forma bättre förstå hur klimat och terroir påverkar vinerna.
Samarbetande experter
Under två intensiva dagar samlades vinjournalister från hela världen i Toscana för att djupdyka i sangioveses olika uttryck med fokus på Brunello di Montalcino 2020 och för att bedöma årgången samarbetade etablerade vinexperter som Andrea Lonardi och Gabriele Gorelli (två av Italiens tre Masters of Wine) med MW-kollegor från hela världen där även vår egen Master of Wine Madeleine Stenwrethingock. Årgången 2020 beskrivs som ”fängslande, strålande och saftig”, och jag kan bara hålla med.
En ny stil för Brunello di Montalcino 2020
Det är tydligt att många producenter har ändrat sin vinmakning för att skapa eleganta viner med mindre koncentration och mer frukt. De är också mer försiktiga med fatlagringen vilket gör Brunello di Montalcino 2020 till en ren njutning. Dessa viner har frisk syra med mogna tanniner och en saftighet som gör dem både drickfärdiga nu och lagringsbara för framtiden.
Svårare för riservorna
Jag har däremot svårare för riservorna, där många producenter satsar på kraftiga viner där fatlagringen tar över och frukten försvinner. Jag håller med de som föreslår att man istället ska satsa på vingårdslägen för att framhäva Montalcinos olika mikroklimat och jordmåner vilket skulle skapa större intresse för regionen och dessutom ge varje producent möjlighet att behålla sin unika stil. Är det inte dags att Montalcino tar ett steg till och närmar sig samma terroir-drivna tänk som i Barolo och Barbaresco?
Utmaningar och möjligheter i Montalcino
Montalcino står inför flera utmaningar: klimatförändringar, minskande försäljning av röda viner, osäkra marknader och hotet om högre tullar från USA (läs Trump) vilken är regionens största exportmarknad. Dessutom pågår diskussioner om framtiden för vinregionen där vissa vill utöka produktionsområdet för att göra större volym av rosso di Montalcino, medan andra förespråkar skapandet av underzoner, likt de i Barolo och Barbaresco samt en ökad satsning på single vineyards istället för traditionella riservor (ja, tack).
Rosso di Montalcino är en annan fråga på tapeten
För vissa är det ett lätt och ungt vin, medan andra ser det som en ”mini-Brunello” eller till och med som ett single vinyard-vin. Nu är det en salig blandning och det är svårt för oss konsumenter att veta vad det är vi köper. En del producenter vill sänka den lägsta alkoholhaltsgränsen för rosso från tolv procent, som idag till elva procent, allt för att med lättare viner locka en yngre publik.
Närmsta framtiden
Diskussioner pågår också om att sänka eller i alla fall blir mer flexibla gällande Brunellos lagringstid på fat som idag är minst två år. I ett allt varmare klimat är det en utmaning att bevara sangiovese-druvans delikata frukt.
Hur det än blir så var det en fröjd att prova Brunello di Montalcino årgång 2020.
Favoriter av Brunello di Montalcino 2020
La Palazzetta
Eleganta aromer av vitpeppar, rabarber, röda körsbär och söt krydda. Lätt men intensiv med eleganta och långa tanniner. Smakrikt och intensivt slut.
Lambardi
Saftig och dynamisk med härlig friskhet. Intensiva smaker av röd och mörk frukt, söt krydda och eleganta tanniner ett långt avslut.
Pietroso
Mogna plommon, bigarråer, myntatoner, salvia och som vägs upp av en härlig friskhet. Djup smak med kryddiga inslag.
Fattoi
Rosor, viol, timjan och vildmynta, saftig och len med en energisk men mjuk struktur.
Gianni Brunelli – Le Chiuse di Sotto
Saftig och bred med intensiva och fluffiga inslag. Härlig textur och kryddighet, syrlig och lång eftersmak.
Poggio Antico Vigna i Poggi
Krita och peppriga toner kombineras med röd frukt, blodapelsin, muskotnöt. Stram med sandiga tanniner och lager på lager av smak.
Poggio di Sotto
Enastående elegans, allt är perfekt balanserat. Eleganta tanniner och en lätt men intensiv profil – som en graciös och kraftfull balettdansös.
Renieri
Inbjudande aromer av solvarma körsbär med lätt balsamiska toner, krydda och frukt. Eleganta tanniner, hög syra och en lång, nyanserad eftersmak. Elegant och intensiv.
Sesti
Rabarber och svart te dominerar aromerna. Stor och luftig med en fyllig struktur som fyller hela gommen. Saftig syrlighet och en fluffig textur omgiven av långa tanniner.
Castello Tricerchi Ad 1441
Rökelse, viol, nyponros och körsbär. En fruktig intensitet med en balanserad och glädjefylld dynamisk karaktär.
Val di Suga Poggio al Granchio
Krita och pepprighet med elegant syrlighet. Nyanserad och lätt textur samtidigt som den är intensiv. Röda, peppriga frukttoner och balanserad.
Canalicchio di Sopra Vigna La Casaccia
Mörk blodapelsin, lätt rökighet, härlig pepprighet blandad med vilda örter. Smakrik och vibrerande med imponerande precision och energi.
Le Ragnaie – Casanovina Montesoli
En elegant Brunello med mogna tanniner som ramar in utan att ta över där man får kryddighet från fat och fint behållen frukt. Elegant, tongivande och mycket bra.
Villa Leprata (Brunello di Montalcino 2019)
En uppkomling där unga Edoardo gör fantastiskt goda viner sedan 2020. Druvorna kommer från några av de högst belägna vinfälten i Montalcino, cirka 500 meter över havet. Brunello 2019 är lätt men med ett djup, energiskt, elegant och full av energi och Villa Leprata är vekligen en producent att hålla ögonen på.