Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Cap Classique – det bubblar i Sydafrika

Cap Classique – det bubblar i Sydafrika

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Året var 1968 och vinmakaren på Simonsig, Frans Malan, hade just återkommit från ett besök i Champagne. Med entusiasm och nyfikenhet hade han studerat de bubblande vinerna från regionen och vid återkomsten till Sydafrika var han övertygad om att utveckla den klassiska metoden i sitt hemland. Det här är Cap Classique från Sydafrika.

Den första kommersiella årgången

1971 blev alltså den första kommersiella årgången av Sydafrikansk Cap Classique och efter två år på jästfällningen släppte Simonsig vinet Kaapse Vonkel på marknaden. Vid den här tiden var vinet gjort på chenin blanc, den druva som då dominerade de sydafrikanska vingårdarna. Efter hand har fokus skiftat och idag är merparten av dessa viner tillverkade av chardonnay och pinot noir. Men hur har kategorin egentligen utvecklats under sina dryga 50 år?

Läsa mer

1990-talets början

Vi backar till 1990-talets början då en grupp entusiaster bestämde sig för att göra slag i saken. De starta en organisation för vinmakare som satte bubblor i främsta rummet. Pieter Ferreira, som var nytillträdd vinmakare på Graham Beck, var en av de tongivande personligheterna i gruppen. Det var nu namnet Cap Classique föddes. Redan tidigt blev Graham Beck ett starkt varumärke vid sidan om klassiker som Simonsig och Boschendal. Sakta men säkert började kategorin utökas och idag är det en av landets snabbast växande vinstilar med en produktion på strax över elva miljoner flaskor.

Viktiga förändringar

Några av de stora och viktiga förändringar som skett är främst valet av druvmaterial och en mer terroirdriven inställning i vingårdarna. Nu planteras rätt druvor på rätt plats och dessutom är själva tillverkningstekniken bättre och mer noggrann. Men det har även skett andra saker. För ungefär tio år sedan påbörjades processen att få igenom en högre lägsta gräns för vinernas lagring på jästfällningen.

Pieter Ferreira, känd som Mr Bubbles, ledde kampen om att få utöka minimitiden från nio till tolv månader. Han hävdade att detta skulle ge kategorin en annan möjlighet att utvecklas och ta plats på den internationella marknaden – och förra året blev det hela verklighet. Men utvecklingen stannar inte där. Nästa projekt i pipeline är att få till minst en till ny kategori inom Cap Classique som ska ha ännu striktare regler och längre lagringstid, både på jästfällning och i flaska. Man vill helt enkelt ta steget mot en mer raffinerad lagstiftning som ytterligare ska stärka kvalitet och varumärke.

Mr Bubbles Pieter Ferreira i vingården
Mr Bubbles, Pieter Ferreira ledde kampen om att få utöka minimitiden från nio till tolv månader då man hävdade att detta skulle ge kategorin en annan möjlighet att utvecklas och ta plats på den internationella marknaden. Foto: WOSA

Cap Classique idag

När jag besökte Sydafrika i september 2023 deltog jag i en masterclass ledd av Cap Classique Producers Association och här snappade jag upp en del nya trender. En kategori som verkligen är på framfart är Nectar – en genre där viner med högre dosage får ta plats och här blandas det friskt på färgskalan. Även om rosé är en av de vanligare stilarna här så finner man fler och fler vita viner som låter en högre sockerhalt stå i centrum – förmodligen ett bra drag för att fånga in nya konsumenter och nå nya kundkretsar, åtminstone på den lokala marknaden.

Läsa mer

Tittar man på den största kategorin, som är klassiska mousserande viner gjorda på chardonnay, pinot noir och meunier. En bjärt kontrast till de sötare nektar-varianterna. Här märks en tydlig återhållsamhet av socker och vinerna är elegantare och stramare än tidigare. Framför allt hittar man den riktigt snustorra trenden i Blanc de Blancs. Här återfinner vi de flesta vinerna som kategoriseras under epitet som ”Zero Dosage” och ”Brut Nature”. Oftast kommer de från svalklimatsområden eller platser där jordmånen är av kalkrik dominans.

Sedan finns ytterligare en kategori att ta hänsyn till. Den som är experimentell och nyttjar okonventionella druvsorter, jäsningskarl och vinifieringstekniker. Här hittar man till exempel många fatlagrade varianter och viner gjorda på druvan chenin blanc. En del kul och en del knepigt, om jag får säga det själv.

Vintips – upptäck Cap Classique

En glasflaska med Charles Fox Reserve Brut MCC, ett mousserande vin från Western Cape i Sydafrika

Charles Fox Reserve Brut MCC

En härligt, fruktig och pepprig Syrah i flörtig och klassisk stil som verkligen är ett efterlängtat tillskott på hyllan. Här bjuds man på toner av viol, hallon, körsbär och ett vitpepprigt avslut med en dusch av torkade örter.

En glasflaska med Krone Kaaimansgat Blanc de Blancs 2016, ett mousserande vin från Sydafrika

Krone Kaaimansgat Blanc de Blancs 2016

Svalklimatsodlad Blanc de Blancs från välkända Krone. Här odlas druvorna på 700 meters höjd och vinet vilar hela 36 månader på sin fällning. Doften är vibrerande zestigt med frisk citrus, en lätt rökighet och en eftersmak som påminner om rostat bröd med smör och honung. Drick nu eller lägg i källaren några år!

En glasflaska med Pieter Ferreira Cap Classique Blanc de Blancs 2018, ett mousserande vin från Sydafrika

Pieter Ferreira Cap Classique Blanc de Blancs 2018

Äntligen får vi Mr Bubbles eget märke på Systembolagets hyllor - något jag längtat efter. Denna snustorra, friska Cap Classique har fått en liten portion ekfatslagring och hela sex år på jästfällningen, vilket ger vinet en stor och läcker komplexitet. Smaken är krämig, lätt jäktig med inslag av apelsinskal, brioche och med en kalkig mineralet i eftersmaken.


Läsa mer

 

Dela via:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.