Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på På besök hos Charles Smith Wines i Seattle

På besök hos Charles Smith Wines i Seattle

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 16 minuter

Vin i populärkulturen, ja hur ser den ut idag? Historiskt har vinet alltid spelat en stor roll inom kulturen men det är först i modern tid kulturen även har börjat bli en del av vinet. Wine Tables chefredaktör Pär Strömberg åkte till Seattle för att träffa en av de störst av den populärkulturella delen av vinets världs, Mr Rock'n'Roll - Charles Smith - It's just wine, drink it!

Hur ser din bild av en vinproducent ut?

För många uppenbarar sig en sobert klädd dam eller herre som med finess sniffar, sörplar och snurrar på glaset och med en alldeles egen terminologi beskriver vinets doft och smak. Andra ser en smått tilltufsad person med gummistövlar och Patagoniaväst. Allt det kan du glömma efter ett möte med Charles Smith. Hans vildvuxna blonda kalufs, mörka solglasögon och minst sagt något oborstade stil för snarare tankarna till rock´n´rollens värld än alla de sofistikerade viner han faktiskt producerar. Vi ska komma att bli goda vänner, jag och Charles, men innan vi blev det, var det just den här beskrivningen av Charles man hade föreställt sig.

Jag ska ta er tillbaka till en märklig tid då jag sätter mig på flyget med oro i kroppen, det är i slutet av februari 2020 och det är början på det som kom att bli en av världshistoriens största och massiva lockdowns, men magnituden av vad som skulle bekräfta min oro då var långt ifrån känd. Väl i flygstolen gör jag mig redo för ett sjujäkla event i grungens huvudstad Seattle, jag ska delta i en, av vinproducenten Charles Smith organiserad, köttbulletävling.

Charles Smith Wines
Charles Smith pratar om sina viner på vineriet Jet City i Seattle.

”I make wine for everyone, every day.”

Efter en lång flight fylld av film och flyg-vin landar jag i Seattle för första gången i mitt liv. En stad, en myt, en historia som lockat mig sedan tidigt nittiotal. Det är inte bara grungen med Nirvana, Soundgarden och Pearl Jam som gjort staden högintressant. Det är även teknologin, den geografiska positionen på gränsen till Kanada, konsten, maten och dryckeskulturen. Dessutom det fantastiska skandinaviska arvet, som lever i allra högsta grad, främst i stadsdelen Ballard med torget Bergen Place där svenska, norska och danska flaggor svajar i vinden. Ballard är även hemvist för ett stort antal mikrobryggerier och under mitt besök hinner jag bevista några av dem under en lunchpromenad i området, som även är hem för en av mina favoritartister, singer/songwritern King Dude.

Hantverksöl i all ära men hantverkssprit är också stort i Seattle och ett av de mest intressanta destillerierna just nu, Oola Distillery, erbjuder en rundvandring och provning av deras högoktaniga drycker på plats bland pannor, örter och flaskor.

Charles Smith Jet City
Vharles Smiths vineri Jet City ligger vid Boeings gamla testbanor i södra delen av Seattle.

Jag strollar runt i Seattle, staden är charmig och bufflig på en och samma gång, det är något gammalt europeiskt över den samtidigt som motorvägar och skyskrapor klyver idyllen. Man känner sig hemma och välkommen på något sätt och det är med de ledorden jag åker ut till Jet City och Charles Smiths vineri för att delta som jury i den årliga köttbulletävlingen.

På plats, rakt mittemot startbanan för Boeings testflygningar, ligger Charles Smiths nya komplex, ett vineri i det urbana Seattle, långt från romantiska vingårdar och slott. Här är det bokstavligt talat högt i tak och stämningen är makalöst festlig. Köttbullefestivalen är populär och biljetterna slutsålda sedan länge. Jazzmusikern Bobby Medina med storband står för underhållningen och stämningen höjs i takt med att vinbutelj efter vinbutelj, girigt töms. Som jurymedlem, influgen från Sverige, blir jag presenterad på stora scenen och blir mottagen som en veritabel rockstar.

Tävlingen vinns av chef Perry Mascitti från restaurang Tula Bene som skänkte prissumman till välgörande ändamål, något som Charles Smith har kommit att bli synonymt med, en filantrop, som ger mer än han tar. Gentilt och generöst, som en man som haft inget eller åtminstone väldigt lite, kan göra när fickorna plötsligt är fulla av guld.

I många år var det bokstavligt talat mer rock´n´roll än vin i Charles Smiths liv. Speciellt i början av 1980 och 90-talet när han bodde i Danmark och arbetade som manager för flera danska rockband, senare för den välkända duon The Raveonettes under deras karriär i början av millenieskiftet. Det var under de åren han träffade danskan Rikke Korff, då designchef på Levi Strauss & Co och som sedermera kom att bli hjärnan och handen bakom flera av de spektakulära etiketterna som pryder Charles Smiths vinflaskor som tillsammans med vinernas fantasifulla namn blivit ett signum för hans viner.

Middag hos Charles Smith
Middagsförberedelser hemma hos Charles Smith i Seattle.

”I was a teenager in the late seventies where there was always the do-it-yourself mentality. I’m the guy who got up one day and said, I’m going to do this.”

Livet på vägarna gav Charles mersmak för vinets underbara värld och väl tillbaka i USA öppnade han i slutet av 1990-talet en egen vinbutik vid Stillahavskusten. På en vinresa i Washington State träffade han en syrah-älskande vinmakare som öppnade ögonen för Charles om att göra sitt eget vin. Några år senare förverkligade han drömmen om en egen vingård i distriktet Walla Walla och han släppte sitt första vin redan 2001. De 330 lådorna vin han gjorde under sitt första år som vinmakare sålde slut på en gång. Succén var given.

Charles Smith har lyckats profilera sig som en av USA’s bästa och helt klart mest excentriska vinmakare. Vid flera tillfällen har han blivit utsedd till Årets vinmakare i amerikansk media och fått fantastiska recensioner för sina viner. Inte illa för en självlärd vinmakare utan varken teoretiska eller praktiska erfarenheter. Förutom att han själv gillar att dricka vin, om det nu kan räknas? Hans idag ikoniska viner Kung-Fu Girl, Boom! Boom! Syrah och The Velvet Devil Merlot, Eve Chardonnay och Chateau Smith Cabernet Sauvignon, som alla fem ingick i hans varumärke Charles Smith Wines, såldes till Constellation Brand och en av USA’s största vinaffärer på, då hisnande summan av $120 millioner var ett faktum. För pengarna satsade Charles att bygga upp ett nytt vineri, skapa ett nytt team med ny energi och nya viner.

Brennan Leighton
Charles Smiths vinmakare Brennan Leighton plus partner under en av våra provningar.

2015 slog han upp portarna till det nya vineriet som ligger i den hippa stadsdelen Jet City vid den gamla Boeingfabrikens flygfält i södra Seattle. Det superdesignade vineriet, ett state of the art-vineri, ligger i en gammal sliten industrilokal som byggts om till en av den amerikanska västkustens hetaste samlingsplatser för både provning och tillverkning av vin. House of Smith är ett måste för alla som har vägarna förbi och det är här på vineriet jag kommer att spendera ytterligare dagar då jag under ledning av den nuvarande vinmakaren Brennan Leighton provar igenom kommande årgångar av de flesta av Charles Smiths viner i portföljen. Brennan är ansedd som en av USA’s vassaste vitvinsmakare och jobbade tidigare på klassiska Chateau Ste Michele. Idag har han övergripande ansvar för vitikulturen och förvaltar Charles idéer om hur hans viner ska smaka. Brennan har även en egen etikett under Charles tak, B.Leighton där vinet Gratitude lyser klart starkast. Brennan var dessutom med och ritade och designade det nya vineriet för att få det precis som han ville ha det.

Vad är det då som fått Charles Smith att lyckas?

Med stor säkerhet handlar en hel del om attityd och att han representerar någonting nytt i vinvärlden, framförallt i ett då stagnerad och konservativt USA. Men också att han drivs av sin passion att göra vin till folket och utöver sina värstingar i små kvantiteter, även lyckas med konststycket att göra kvalitetsviner i stora volymer.

Vi provade igenom fat med vin från årgångarna 2018 och 2019, viner som nu finns i Sverige, tack vare Handpicked Wines, bland andra K the Hidden Syrah 2018, The Creator 2019 och K The Beautiful Syrah 2019 och K Motor Citty Kitty 2019.

Kraften i vinerna och de sensoriska upplevelserna var bedövande. En fantastisk upplevelse att få prova vinerna i sin linda, viner som nu alltså finns på hyllorna och hyllas unisont. Viner som The Hidden, The Creator, Royal City och King Coal alla från 2018 lyste som klara stjärnor i natten redan då och de kanske vackraste och klaraste av dem alla, The Beautiful och Charlotte 2018 från Powerline Vineyard var rent själsfrälsande goda.

Charles Smith Wines med attraktiva etiketter signerade Rikke Korff
Charles Smith Wines med attraktiva etiketter signerade danska designern Rikke Korff.

”If you like it enough to buy three bottles, buy six. You’ll wish you did.”

Vidare under våra intryck i Seattle drog vi på pubrunda med Charles och hans högra hand, Donal Black. Vem skulle inte ha en vapendragare med så hårt och mäktigt namn? Vi äter och dricker dagarna i ända tills vi till slut hamnar hemma hos Charles i hans kombinerade kök och vardagsrum. Hans hus ligger fint vid en sjö och på andra sidan lyser ett stort komplex upp mörkret. Jag frågar om det är ett kraftverk eller liknande, men Charles bara garvar när han berättar att det är Jeff Bezos, grundaren och ägaren till Amazon, lilla kåk.

Väl till bords gungar det redan rejält under fötterna. Men Charles är inte den som spottar i glaset och vi får ta seden dit vi kommer. En enkel middag dukas fram, vitlöksfräst spenat, en enkel sallad och en enorm steak. Innan vi hugger in tar Charles med oss ner till sin knökfulla vinkällare där han med säker hand plockar fram det vin han tycker passa vår personlighet och humör för kvällen. Han väljer en flaska var åt oss som man själv får ansvara för, öppna och dricka, utan att bjuda någon annan och utan att få lämna huset innan den är tom. Jag öppnar den åt mig utvalda Barolo Monfalletto 1979 från Paolo Cordero di Montezemolo och livet blommar framför mina ögon.

Charles Smith och Pär Strömberg
Charles Smith och undertecknad under samtal, drinkar och poseringar i Seattlenatten.

”Everyone should have access to good wine, no matter how much money they have. Good wine doesn’t mean expensive wine — it means good wine.”

 

På vägen hem från Seattle ställs flyg efter flyg in. Omdirigerade till andra flighter och router börjar jag oroa mig om jag överhuvudtaget ska komma hem. Fler och fler med munskydd, folk i panik trängs för att få information om vad som händer. Till slut hamnar jag på ett flyg som ska ta mig till Paris och väl där missar jag anslutningen hem till Stockholm. Jag flyger via Amsterdam igen och kommer sen äntligen hem till Arlanda många, många, timmar senare, tagen av både resa och den apokalyptiska känslan på flygplatserna. Det var den 4 mars och dagarna efter stänger hela världen ned i det som sedan dess varit vår nya tideräkning under den största pandemin i modern tid. Jag anländer hem med minnen och smaker för livet och med livet i behåll.

För en tid sedan gjorde jag även Instagram-session med Charles kallad Daydrinking with Charles där vi snackade konst, vin och musik under en timmes livesändning. Det mötet ledde vidare till en online tasting hos oss på Wine Table. På “International Big Hair Day” och under titeln Wine, Art and Rock’n’Roll provade och diskuterade Charles och jag fem av hans viner som finns att köpa i Sverige via Systembolaget. Klippet finns att se på YouTube-kanalen WineTable.se

Nyfiken på vinerna?

Under samlingsnamnen Wines of Substance och House of Smith finns bland annat:

En glasflaska med Substance  Ch Chardonnay 2021, ett vitt vin från Washington State i USA

Substance Ch Chardonnay 2021

Produkt från USA, Washington State

art nr 79566

750 ml

14%

199 kr

Krispigt vitt solskensvin med energi och pondus - Druvorna kommer från tre olika vingårdar i Columbia Valley, Frenchman Hills, Roza Hills och Moxee där hållbarhet är ledordet. Frenchman Hills ligger norr om Wahluke Slope i en av de varmaste delarna av Columbia Valley. Frenchman Hills ligger dock högre upp och har ett svalare klimat. Jorden här består av sand och lera på toppen och under finner man vulkanisk jord. Roza Hills är en lite äldre vingård planterad 1977 som ligger på en södersluttning i Rattlesnake Hills. Här består jordmånen av lera, silt, krita och basalt. Moxee som ligger öster om Yakima planterades 1973 och här hittar man lera, silt och kalksten.
Druvorna skördas för hand och därefter pressar man hela druvklasar. Vinet jäser med naturlig jäst, då vinet jäst klart får de mogna i tio månader på franska små ekfat, varav 25 procent är nya. 2020 är den tredje årgången av vinet och vi kan bara hålla med vinmakaren om att det är ett härligt balanserat vin med mycket karaktär och smak.

En glasflaska med Substance Sb Sauvignon Blanc 2021, ett vitt vin från Washington State i USA

Substance Sb Sauvignon Blanc 2021

Produkt från USA, Washington State

art nr 50865

750 ml

13%

189 kr

Friskt och energiskt vitt med hög syra - Detta vin har sitt ursprung i fyra olika vindlingar, Caliche Lake, Holmason, Frenchman Hills och Roza Hills som alla belägna i Columbia Valley. De fyra vinodlingarna bidrar med flera olika förutsättningar för att göra bra vin. De tre förstnämnda representerar svala växtplatser vilket gör att druvorna får lång hängtid och därmed en bra koncentration utan att förlora den friska syran. Den sista vinodlingen, Roza Hills Vineyard, är högt belägen med en jordmån som är kalkrik. Dessutom är vinstockarna över 40 år vilket inte är vanligt i Washington State.
Jäsningen ägde rum i rostfria tankar (90 %) och franska ekfat (10 %) och endast med hjälp av den naturliga jästen. Därefter fick vinet ligga åtta månader med sin jästfällning vilket ger det en superfin textur och en nästan krämig känsla, men fortfarande med en krispig fräschör.
Det är inte konstigt att de inflytelserika vinkritikerna James Suckling och Jeb Dunnuck hyllar vinet och ger denna årgång 91 respektive 95 poäng.

En lättare glasflaska med Substance Pn Pinot Noir 2021, ett rött vin från Washington State i USA

Substance Pn Pinot Noir 2021

Produkt från USA, Washington State

art nr 59750

750 ml

13.5%

229 kr

Elegant och djupt aromatiskt rött - Frågar vi vinmakare Charles Smith är det inga konstigheter att odla pinot noir på toppnivå i Washington State, i nordvästra hörnan av USA. Enligt Charles är läget utmärkt, breddgraden motsvarar Pommard i Bourgogne, klimatet är stabilt och jordmånen ypperlig. Med de förutsättningarna i ryggen har Charles satsat på vingården Golden West, den största planteringen någonsin av druvan i Washington State, enligt vinmakaren själv. Vingården började planteras 2017 inom appellationen Columbia Valley.
Den hållbart odlade vingården ligger på gammal kalkstensgrund med inslag av sand och vulkanisk jordmån. Mikroklimatet jämnas ut av Columbia River och Charles beskriver platsen som en dold juvel. Här fanns tidigare ekologisk odling av ärtor och bönor och platsen var väl förberedd för vinstockar som tidigt har kunnat ge utmärkt frukt. Till det här vinet kommer 85 procent av druvorna från Golden West och resterande del kommer från vingården Evergreen, en ännu svalare plats med lite annorlunda jordmån som bidrar med tydlig mineralitet.
I produktionen används 30 procent hela klasar, jäsningen sker med hjälp av den naturliga jästen och vinet lagras 10 månader på franska barriquer, varav 5 procent är nya. Tillverkningen premierar fruktighet som känns härligt syrlig i kombination med bra struktur.

En lättare glasflaska med Substance Cs Cabernet Sauvignon 2021, ett rött vin från Washington State i USA

Substance Cs Cabernet Sauvignon 2021

Produkt från USA, Washington State

art nr 74083

750 ml

14.5%

199 kr

Svartvinbärsbombat rött med personlig karaktär - Druvorna kommer från flera olika vingårdslägen. Det första är Goose Ridge (28 procent) som ligger i en svag sydsluttning intill Red Mountain. Det betyder långa varma sommardagar och svala nätter som ger smakrika viner med karaktär och komplexitet. Det andra viktiga läget är Art den Hoed Painted Hills (25 procent) som ligger i den södra delen av Yakima Valley på en nordsluttning. Här är jordmånen av vulkaniskt ursprung och täckt av jord med inslag av silt och lera. Tredje läget i storleksordning är Badger Mountain (25 procent) med sandig jord, vinodlingen ligger på en sluttning cirka 270 meter över havet i sydväst. Från denna odling får man mörka, nästan svarta druvor som bidrar till vinets silkiga textur.
Ytterligare ett läge att nämna är Frenchman Hills (13 procent) som ligger på en svalare plats i det för övrigt varma Columbia Valley. Druvorna härifrån bidrar med en frisk syra. Sist men inte minst kommer resterande 9 procent från Golden West som ligger på västra sidan av Frenchman Hills – ett område som kommer att tillhöra en ny AVA (American Viticultural Area, vilket är vinets geografiska ursprung) som heter Royal Slope. Här har floden Columbia River stor påverkan på druvorna och likaså jordmånen som består av kalksten, fossila avlagringar från musslor, ostron och andra skaldjur mixat med sand och även inslag av vulkanisk sten (tufa). Vid jäsningen används endast den naturliga jästen och efter 37 dagar dras vinet över på franska ekfat, varav 45 procent nya.

En glasflaska med Golden West 2020, ett rött vin från Washington State i USA

Golden West 2020

Produkt från USA, Washington State

art nr 72276

750 ml

13.5%

259 kr

Europeiskt aristokratiskt rödvin i luggsliten grungeskjorta - Odlingen till det vinet är belägen på västra sidan av Frenchman Hills – ett område som kommer att tillhöra en ny AVA (American Viticultural Area som anger vinets geografiska ursprung) som heter Royal Slope. Platsen tillhör de svalare i Columbia Valley och vinodlingen är belägen på närmare 500 meters höjd, faktiskt på samma breddgrad som Bourgogne. Området delar även fler likheter med det klassiska franska distriktet, som en snarlik jordmån bestående av kalksten, fossila avlagringar från musslor, ostron och andra skaldjur mixat med sand och även inslag av vulkanisk sten (tufa).
Man har från första spadtaget odlat ekologiskt. Klonerna man använt sig av är 777, 115, 2A och Pommard 5 för att få balans och komplexitet i vinet. Vid ankomst till källaren avstjälkas 70 procent av druvorna medan resterande hela klasar får hänga med i jäsningen som pågår under 36 dagar med skalkontakt. Endast naturlig jäst används. Vinet lagras 11 månader på franska ekfat, varav 30 procent är nya.

 

Läs fler porträtt och intervjuer

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.