Bild på Chianti Classico  – Italiens nya stora snackis
Böljande kullar i vackra Toscana. En av världens äldsta vinregioner och hemvist för Chianti Classico

Chianti Classico – Italiens nya stora snackis

Bild på Åsa Johansson
Åsa Johansson Vinskribent & Olivoljeproducent

Lästid: 5 minuter

En av världens äldsta vinregioner bjuder på moderna viner i högform. Den nya indelningen i elva byar, vars namn från och med 2023 får skrivas ut på etiketten i kategorin Gran Selezione, verkar ha givit producenterna ny energi och framåtanda. - Aldrig förr har områdets viner varit så bra som de är idag!

Under två dagar förhandsprovade Wine Tables Åsa Johansson de nya årgångarna av sangiovese med ett leende på läpparna.

Översiktsbild på entren till Chianti Classico Collection provningen

Chianti Classicos symbol, den svarta tuppen, kan med all rätt puta med bröstet. Aldrig har områdets viner varit i sådan högform som de är idag. Bland italienska vinjournalister är Chianti Classico en riktig snackis. Detta på grund av flera olika anledningar.

Stark framtidstro i byarna som bildar nya Chianti Classico

Den historiska indelningen av Chianti Classico i elva byar, så kallade UGA (unita geografica aggiuntiva) vars namn från och med 2023 får skrivas ut på etiketten i kategorin gran selezione, (byarna Lamole, Vagliagli och Montefioralle från 2024), verkar ha givit regionen en rejäl dos framtidstro!

En viktig faktor för att ett område skulle få en UGA var att det inte enbart skulle finnas specifika territoriella förutsättningar, utan även att området skulle ha en mötesplats för sina invånare. Därför får byarna Montefioralle, Panzano, Lamole och Vagliagli egna UGA medan andra platser inte kvalat in. Det ska inte stickas under stol med att det är stora skillnader på jordmån, höjd och klimat även inom varje enskild UGA.

– Antagligen kommer man i framtiden dela in området i ännu mindre geografiska benämningar, liknande de i till exempel Barolo och Barbaresco. Något som kommer att göra att intresset för Chianti Classico ökar ännu mer. Och kanske att prestigen höjs ytterligare.

Regionen skiftar fokus

På kort tid har regionens fokus skiftat. – Från att anpassa sig till den internationella marknaden till att istället koncentrera sig på att göra viner som uttrycker sin växtplats. Dess Terroir. De flesta av gårdarna, 486 till antalet, som gör vin på de dryga 7 000 hektaren mellan Florens och Siena arbetar hantverksmässigt. Fler än hälften av gårdarna är dessutom numera certifierade ekologiska. – Man blir allt duktigare på att låta den känsliga druvan sangiovese uttrycka sin terroir.

Översiktisbild på flaskor med vin som provades under chianti classico collection i italien

Producenterna i Chianti Classico har också en annan fördel jämfört med många andra regioner, speciellt med tanke på det allt varmare klimatet. – Det är flexibiliteten gällande ekfatslagring. För alla kategorier, annata, riserva och gran selezione är det upp till varje producent att bestämma hur länge vinet ska ligga på fat.

– Annata får komma ut året efter skörd, riserva efter två år och gran selezione efter 30 månader, men hur lång fatlagring är alltså upp till varje producent. Jämfört med till exempel Brunello di Montalcino, där det är obligatoriskt med minst två år på fat, har producenterna i Chianti Classico större spelrum att anpassa vinernas lagring beroende på årgång.

Att man blivit duktigare på att bättre avväga just ekfatslagringen i Chianti Classico märks tydligt. Vinerna blir alltmer fruktdrivna, de är spänstiga, eleganta och dynamiska viner som trots de extremt varma somrarna de senaste åren visar på en härlig friskhet. Ärligt talat var det mer upplyftande att prova igenom Chianti Classicos viner, än de i Montalcino under förhandsprovningarna av Brunello, i slutet av förra året.

Gran selezione matchar Brunello di Montalcino

Många av vinerna i kategorin gran selezione kan mäta sig med just Brunello di Montalcino. Men till ett lägre pris. För gran selezione är det endast tillåtet att använda druvor från sin egen gård. På så sätt blir skillnaden ännu tydligare mellan de gårdar som köper druvor eller vin från andra, från de som faktiskt gör allt själva från fält till flaska. Med allt vad det innebär, både arbets- och kvalitetsmässigt.

Vinerna som buteljeras som gran selezione måste innehålla minst 90 procent sangiovese – de resterande 10 procenten inhemska druvor som canaiolo, mammolo och colorino till exempel. I annata och riserva är det fortfarande minst 80 procent sangiovese och här, utöver inhemska blå druvor, är det tillåtet att blanda i internationella druvor som cabernet sauvignon eller merlot.

Bild på vin som hälls upp i glas på ett duat bord hos chianti classico collection

Spännande blandning mellan gamla och nya producenter

Det finns också en spännande blandning mellan gamla och nya producenter. Marchesi Antinori gör vin i Chianti Classico sedan 1385, Villa Calcinaia sedan 1524, och de står sida vid sida med nya ambitiösa vinmakare som precis startat sina projekt. Till exempel Cigliano di Sopra i San Casciano eller min personliga favorit, Tenuta la Novella, i Greve in Chianti. Två gårdar som bara har ett par år på nacken men som redan nu gör fantastiskt goda viner.

Storleken på gårdarna varierar också, som pyttelilla I Fabbri i byn Lamole som endast har ett par hektar, till stora Dievole i Vagliagli. Gemensamt har de att de arbetar terroirdrivet och gör nyanserade viner på den svårflirtade sangiovese.

Under förhandsprovningarna fanns det möjlighet att prova över 700 viner, så jag var tvungen att göra ett urval och jag kom upp i dryga 200 viner totalt. Jag skulle vilja säga något om nästan varje vin, med tanke på hur bra de var, något som det inte finns plats för här. Så utöver den lista med mina favoriter så finns det så mycket gott att välja mellan därute. Jag hoppas att Sverige ska få ett ännu större urval av viner från Chianti Classico framöver, speciellt på restaurang. För dessa är prisvärda, eleganta och matvänliga viner och med ett så nyanserat utbud av sangiovese att det finns något för alla.

Vintips Chianti Classico – Åsas topp tre på Systembolaget

En glasflaska med Fattoria Poggerino Chianti Classico Nuovo 2021, ett rött vin från Toscana i Italien

Fattoria Poggerino Chianti Classico Nuovo 2021

Poggerino från vilda Radda gör sin Chianti Classico i ett betongägg och resultatet är ett saftigt, matvänligt vin med en elegant ryggrad av tanniner.

En glasflaska med Castello di Monsanto Chianti Classico Riserva 2020, ett rött vin från Toscana i Italien

Castello di Monsanto Chianti Classico Riserva 2020

Castello di Monsanto Chianti Classico Riserva är en riktig klassiker och en dovare ton av sangiovese som sofistikerat kombinerar kraft och elegans.

En lättare glasflaska med Terreno Chianti Classico Gran Selezione 2019, ett rött vin från Toscana i Italien

Terreno Chianti Classico Gran Selezione 2019

Från höga höjder i Greve och gården Terreno är en spänstig sangiovese med djup och härlig kryddighet.

 

Läs fler artiklar av Åsa Johansson

Dela via:

Mest besökta vinbarerna just nu

Lilla vinbaren

Mysigt

Malmö, Innerstaden

Perfekt läge

Bar Ingrid

Avslappnat

Stockholm, City

Ramla in

Suggan Vinbar

Ostört

Göteborg, Majorna

Upcoming

Leijontornet Bar

Mysigt

Stockholm, Gamla stan

Bistro

Combo Vinbaren

Livligt

Stockholm, Vasastan

Hål i väggen

Ring Katarina

Charmigt

Stockholm, Södermalm

Hål i väggen

Bar La Lune

Wow-personal

Göteborg, Vasastaden

Perfekt läge

Gemla Vinbar

Stockholm, Södermalm

The Sparrow

Charmigt

Stockholm, City

Ramla in