Chile – mellan berg, dalar och hav
Lästid: 3 minuter
Snötäckta berg, lång kustremsa, oympade vinstockar och nytänkande vinmakare. Vinlandet Chile är vinodlarens dröm. Wine Tables Karin Ericson tar er med på en resa genom berg, dalar och hav till moderna viner med historiska vingslag.
Chile är ett spännande vinland och trots sin storlek en av världens största vinexportörer. Landet är 420 mil långt men bara 18 mil brett med 137 000 hektar vingård som breder ut sig längst en sträcka på 100 mil, med häftig typografi och många olika mikroklimat. Öken, hav och bergskedjor. Dessutom har Chile varit förskonat från vinlusen vilket gör att det finns gamla vingårdar med oympade vinstockar. Detta tillsammans med enkla klassificeringsregler gör Chile till ett drömland för vinmakaren.
Carmenère, landets nationaldruva, och país, den första planterade druvan, delar scenen med dominerande franska druvor som cabernet sauvignon och sauvignon blanc. Chile erbjuder också en växande trend av druvor som trivs i kyligare klimat, som riesling, chardonnay och pinot noir.
Zoner och regioner
Det råder över lag ett hett och torrt klimat i Chile med svala vindar från havet, bergen och Hoboltströmmen är viktiga. Eftersom landet har så stora skillnader i klimat mellan öst och väst har man delat in landet i tre zoner.
Västerut vid havet kallas zonen Costas med sval havsbris och bergskedjan Costal Range i ryggen. Därefter kommer Entre Cordilleras (som betyder mellan bergskedjorna) och österut finner vi n Anderna och zonen Andes där vingårdarna skyddas från solen av bergen och de snötäckta topparna kyler ner.
Landet är även uppdelat i fyra vinregioner från norr till söder med underdistrikt namngivna efter dalar. I North region finner vi Atacama som utgör världens torraste öken och Coquimbo där den sistnämnda har de mer kända underdistrikten Elqui, Choapa och Limarí.
I Aconcagua region finner vi dalarna Aconcagua, Aconcagua Costa, San Antonio och det kända Casablanca där svala vindar och dimma från kusten sveper in och druvor som chardonnay, pinot noir och sauvignon blanc trivs.
I Central Region finner vi det kända vindistriktet Maipo med 8000 hektar vinodlingar på plan mark med torrt varmt klimat och framför allt druvan cabernet sauvignon, semillon och sauvignon blanc. Här finns även vindistrikten Rapael, Curicó och Maule. Här håller dessutom nya spännande vindistrikt på att dyka upp med druvor som tempranillo och país. I Rapael finns två underdistrikt, Colchaugua och Cachapoal med många kvalitetsproducenter.
I South region finner vi Maule valley, Bío Bío samt vinregionen Itata och Melleco med fuktigare och svalare klimat som gör att den inhemska druvan país trivs bra liksom riesling och pinot noir.
Historia och framtid
Spanska kolonisatörer anlade vingårdar i Chile på 1500-talet för att ha vin till nattvarden. Det är dock franska druvor som kommit att dominera landet då en affärsman tog med sig Bordeauxdruvor på 1800-talet. När vinlusen härjade i Europa och slog ut större delen av vinnäringen tog det fart för Chiles vinexport och dessutom sökte många vinmakare sig till landet, vilket förde med sig mer kunskap. Efter tuffa tider under 1900-talet har vinindustrin återhämtat sig, och unga vinmakare utforskar nu kallare klimat och den inhemska druvan país, vilket bidrar till en spännande framtid för Chiles vinframställning.
Mer av Karin Ericson