Bild på Coola viner från Tasmanien på frammarsch

Coola viner från Tasmanien på frammarsch

Bild på Richard Sigray
Richard Sigray Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Den svala ön söder om Australiens fastland blir allt hetare i vinvärlden. Här görs pinot noir, chardonnay och mousserande viner av hög kvalitet. Wine Tables vinskribent Richard Sigray har dykt ner i regionens förutsättningar och provat några av vinerna som är tillgängliga i Sverige.

Spirande vinregion

Vad tänker du på när jag säger Tasmanien? Kanske minns du från skolans geografilektioner att ön var en straffkoloni dit engelsmännen skickade dömda brottslingar på 1800-talet. Eller leds tankarna möjligen till den tasmanska tigern som förklarades utrotad så sent som 1986? Ganska få förknippar nog den stora ön söder om australiska fastlandet som en spirande vinregion.

– På västkusten regnar det nästan konstant, förklarar Peter Caldwell, vinmakare på Dalrymple Vineyards, när han håller upp en topografisk karta över ön framför kameran via en videolänk från Tasmanien. – Men i norra och sydöstra delen av Tasmanien är förutsättningarna goda för odling av vin.

Vinets introduktion

Det har inte alltid varit så. Första ansatsen att odla vin skedde redan 1823, men man gav efter ett tag upp och konstaterade att öns klimat inte var lämplig för vinproduktion. Sen dröjde det till 1950-talet innan nya försök gjordes och på 1970-talet kom produktion av kvalitativt vin igång på allvar.

Klimatet

Klimatförändringen har i det här fallet varit gynnsam för vinodlarna. Ett varmare klimat har medfört att växtsäsongen blivit längre vilket möjliggör fenolisk mognad hos druvorna. Men det är fortfarande Australiens svalaste vinregion, där det relativt kalla havet runt ön ger ett milt klimat längs kusterna utan temperaturer med extrem värme eller kyla.

 

Coola viner från Tasmanien
Coal River Valley – Sydöstra Tasmanien

– Vinodlingarna är koncentrerade i norr kring Tamar Valley och Pipers River samt i sydöst kring Coal River Valley nära huvudorten Hobart. På östkusten är det väldigt torrt men det dyker upp allt fler vinerier där också, säger Peter Caldwell.

Begränsad produktion

Det är ingen stor vinregion vi talar om. Tasmanien står endast för 0,7 procent av Australiens sammanlagda vinproduktion. Totalt finns 185 producenter på ön och det är framför allt deras pinot noir och chardonnay som fått allt fler att upptäcka och uppskatta de tasmanska vinerna. I mindre omfattning odlas även druvor som riesling, pinot gris och sauvignon blanc.

Mousserande vin

Det svala klimatet har visat sig vara särskilt lämpat för mousserande viner. Uppemot 40 procent av allt vin från ön har bubblor i sig.

– Det svala klimatet den maritima påverkan och jordmånen innebär att vi kan göra mousserande viner enligt den traditionella metoden med bra syra, mineralitet och en karaktär som är unik. Vår chardonnay ger en citronzestig fräschör medan pinot noir bidrar med röda bär och en krämighet, berättar Jennifer Doyle som är källarmästare på Jansz, ett vineri som grundades 1986 i ett samarbete med Champagneproducenten Louis Roederer som tidigt såg potentialen för tasmanska mousserande viner.

Framtidstro och coola viner från Tasmanien

Oavsett om det gäller bubbel eller stilla viner så ökar intresset för vinerna från Tasmanien. De senaste tio åren har produktionen ökat med 300 procent. Än så länge konsumeras 95 procent av vinerna från ön inom Australien. Men världen har fått upp ögonen och exporten ökar. Ganska få viner från Tasmanien har hittills hittat till Sverige, men även vi får väl ha framtidstro.

Vill du läsa fler artiklar av Richard Sigray? Klicka här:

Dela via:

Mest besökta vinbarerna just nu

Babette

Trendigt

Stockholm, Vasastan

Kvarterskrog

Lilla vinbaren

Mysigt

Malmö, Innerstaden

Perfekt läge

Dryck Vinbar

Wow-personal

Stockholm, Södermalm

Ramla in

E&G

Charmigt

Stockholm, Vasastan

Ramla in

Cave Nizza

Livligt

Stockholm, Södermalm

Ramla in

Sosta bar

Trendigt

Stockholm, City

Hål i väggen

Vinbaren Uppsala

Avslappnat

Uppsala

Kvarterskrog

Ring Katarina

Trendigt

Stockholm, Södermalm

Kvarterskrog

Suggan Vinbar

Avslappnat

Göteborg, Majorna

Bistro