Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Son Antem, en dröm som blev sann på Mallorca

Son Antem, en dröm som blev sann på Mallorca

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 9 minuter

Det här är en berättelse om Son Antem, en dröm om vin, inte nödvändigtvis en dröm om ett vineri, men likväl en dröm som innefattar allt som har med den fermenterade drycken av druvor att göra. Välkomna till Son Antem Alaró, Sveriges nya vingård, på Mallorca.

Johan Lidby är i Sverige känd som en importör av vin med ett otroligt renommé och vinöst kapital i form av representerade vingårdar i sitt stall. Med en bakgrund på Systembolaget och med otaliga språkkunskaper har han med sitt kunnande lockat många av världens främsta vinmakare till sin barm. Det är också med den erfarenheten och modet han vågat ta steget till att bli vinproducent på egna ben, med en egen gård, egenplanterade druvor och med hela firman Johan Lidby Vinhandel som stöttande team bakom hans vision.

Mallorca är, bortsett från turismen, ett ganska fattigt område, där jordbruk ägnats åt det lokala behovet och där vinnäringen gått i stå efter slutet av 1800-talets boom som bulkproducent under belägringen av vinlusen phylloxera, med framförallt Frankrike som aktiv kund.

Produktionen av kvalitetsvin har en historia på knappa 15 år på ön. Även om vin med lokal förankring producerats i maklig takt sedan turismens intåg på 60-talet har det uteslutande handlat om kvantitet före kvalitet, något som nu ändrats betydligt med nya lokala odlare som inte enbart är bönder utan även luttrade och erfarna marknadsförare.

son antem
Foto: Pauline Ekberg Åhlin

När Johan och hans fru Malin köpte sitt första privata hus på ön, 2009, fanns inte tankarna på en vingård. De trivdes på Mallorca och det var en plats på lagom avstånd för att komma bort och tillbringa tid tillsammans. Men med landskapet och kärleken till platsen de valt började tanken ta form om en egen oas för möjligheten att skapa något unikt. Runt 2014 väcktes tanken om att starta en egen vingård då upptäckten av möjliga gårdar kom upp till ytan.

De letade länge, efter en bra plats att kalla sin, till och med utanför Mallorca, i Italien, gick sökandet, mycket på grund av de skyhöga kostnaderna ön uppvisade i dyningarna efter att Mallorca ökat i popularitet från utländska investerare. Med lite tur och med näsa för vad som skulle kunna fungera fann familjen Lidby till slut gården Son Antem efter cirka fyra års sökande. En gård som stod tom med en ägarkonstellation av ett antal syskon som ville sälja så snart som möjligt.

son antem
Foto: Pauline Ekberg Åhlin

– Sökandet var en lång resa som tog oss drygt fyra år och till många olika platser. När vi väl kom till Son Antem tog beslutet tio minuter. Jag brukar tänka att det inte var vi som fann Son Antem utan att det var Son Antem som ledde oss rätt till slut, berättar Johan.

Gården som heter Son Antem och betyder “hos Antem” ligger i Alaró vid foten av Tramuntanabergen, 22 kilometer norr om Palma och endast 20 minuter körning från flygplatsen. För att pricka in läget ytterligare är det 17 kilometer fågelvägen till Palmabukten och 30 kilometer till Alcudiabukten. Klimatet är maritimt med närheten till havet och samtidigt ganska torrt på grund av gynnsamma vindar. Mallorca är inte en vulkanisk ö som många andra öar i medelhavet, utan en kalkklippa som rest sig ur havet. Jordarna är magra av sten och kalk men gynnsamma för odling av druvor.

Son Antem är en gammal jordbruksgård med tillhörande mark på 33 hektar. Tidiga dokument på gården finns från så långt tillbaka som 1693, dokument om skatter betalda på gods från gården. En grotta i bergsluttningarna på området har daterats till 1200-talet före Kristus, så det är anrika jordar med lång mänsklig historik vi talar om. Häpnadsväckande nog finns inga spår av vinodling i området även om det är mycket troligt att druvor odlats och skördats här under dess långa liv och verksamhet inom jordbruk.

Foto: Pauline Ekberg Åhlin

När Johan och Malin köpte gården 2019 valde de att plantera vinrankor redan första året. Med långa ledtider, byråkrati och pappersexercis blev några av fälten sent planterade, kanske i senaste laget, men tron på en levande framtid för rankorna och med en enveten dedikation och passion i jobbet har det hela lett till fin tillväxt. Idag odlas 17.8 hektar till vin med en effektiv yta på ca 14 hektar varav 4,5 hektar planterades under 2020. Fördelat över tio druvsorter, varav 63% är blåa och 37% gröna, omvandlat i hektar blir det ca 6,5 hektar gröna, 11,32 hektar blåa druvor. Alla planteringarna ligger i en ostlig till nordvästlig riktning och allt i sluttande terräng med hela sju olika jordmåner. De gröna druvorna domineras av giro rós med malvasia och chardonnay, och de blå av callet, syrah, monastrell, manto negra, garnacha, cabernet sauvignon, cabernet franc och merlot. De har planterat 4444 stockar per hektar i olika utformanden: gouyot, uppbunden gobelet, echalas i rhônestil och en gobelet med fyra armar i en bushvine-stil. Rotstockarna R110 är vanligast på Mallorca och något som alla i området rekommenderade, men Son Antem har även valt andra rotstockar, hela sex olika, i tron på jorden, klimatet, druvan och terroirens roll att uttrycka sin egen karaktär.

När de köpte gården var det redan då obesprutad mark vilket medförde en ganska omgående ansökan om att odla ekologiskt. Den 22 september i år erhölls certifieringen vilket innebär att nästa årgång kommer vara certifierat ekologiskt.

vinrankor
Foto: Pauline Ekberg Åhlin

När det kommer till vingårdsarbetet så har de en deltidsantälld på plats, en man som redan ”tillhörde” gården i form av vaktmästare och som stannat kvar. Han kan markerna utan och innan och har koll på den lokala förankringen. Annars är det Johan och hans son Simon som sköter vingården med hjälp av frivilliga besökare och från teamet på vinhandeln hemma i Stockholm, samt inhyrda timanställda från en grannvingård. De flesta på huvudkontoret har varit nere en vända och jobbat skörd, något som familjen Lidby hoppas kunna bli en del av det årliga arbetet.

– Vi ser satsningen på Son Antem som ett sätt att fördjupa allas vår kunskap på Vinhandeln. Vi får möjligheten att bli kunnigare på djupet med allt från vingårdsarbete till skörd och produktion, förklarar Johan vidare.

Johans son Simon är en stor del i projektet. Han är inte bara produktansvarig på Lidby Vinhandel hemma i Stockholm med allt vad det innebär, han är även tränad inom det vinmakande skrået, då han jobbat två skördar i Kalifornien och hela fem år och skördar med internutbildning hos Paracombe i Australien samt en skörd hos Alain Graillot i Rhônedalen. Simons kunskap och passion för vinmakeriet är en naturlig del i Son Antems uppbyggnad och själ.

Idag görs vinerna i Santa Maria, cirka fyra kilometer bort, inhyrda i ett annat vineri, där både pressning, vinifiering samt lagring sker under samförstånd med hyresvärdarna. Att de nyanlända svenskarna sen skördade helt okristligt tidigt på året möttes med tydlig klentro och skepsis. Simon och Johan var dock övertygade om att deras druvor var mogna och efter en intensiv skörd och selektering för hand, visade de grannskapet att vin kan göras med andra övertygelser och metoder. Nu är de väl respekterade i ”kvarteren” men fortfarande under lupp och med en varm aura att vara lite eljest. Planer på att bygga sitt eget vineri ligger på ritbordet och kommer sannolikt påbörjas inom ett par år, liksom färdigställandet av ett gästhus dit man som agroturist kan besöka och stanna över på gården.

Foto: Pauline Ekberg Åhlin

– Det var viktigt för oss att kunna ha vår egen utrustning hos dem, så att vi kunde veta att vi kontrollerade processen till 100% även om det inte är vårt vineri. Dvs att våra misstag skulle vara våra egna så att vi kunde lära av dem. Första året hävdade de att vi var först att skörda i hela Spanien vilket vi inte riktigt tror på men oavsett vad, frukten var redo. Vi har idag både en verkligt givande relation och förtroligt utbyte med dem och det berikar hela vårt projekt tycker jag, avslutar Johan.

Om vinerna

Årgången 2021 är den första kommersiella årgången från Son Antem. Under en provning av samtliga viner stod det klart för min luttrade vinprovarhjärna att det här är något exceptionellt vi står inför. Att med så unga stockar och med nyodlad jord, fånga både druvtypicitet och terroir med ett sådant enormt patos och personlighet är det hela inget annat än med bravur godkänt. Alla vingårdsviner har ett namn med anknytning till dygnets faser, något som återspeglas med en månsymbol med olika positionering på varje etikett.

VITT VIN:

winetable_son_antem_alba

Son Antem Alba 2021, Spanien, Balearerna, Mallorca, Nr 57064, 301 kr

Alba betyder gryning. Glittrande guldgul, doft av frisk gul frukt och kamomill med hög syra, rent och strukturerat örtigt. Snygg fatkrydda, läskande och friskt, tätt och fräscht med kalkfrisk mineralitet och honungsfrukt i avslutet.

RÖTT VIN:

winetable_son_antem_fosca

Son Antem Fosca 2021, Spanien, Balearerna, Mallorca, Nr 57066, 301 kr

Fosca betyder nattsvart, skumtimmen/vargtimmen. En blend med djupa toner av mörka bär, svarta körsbär och svartvinbär. Strama tuggiga tanniner, greppiga och mineraliskt grusigta med avslut i ceder och blyertshyvel.

winetable_son_antem_camins_de_mallorca

Camins de Mallorca 2021, Spanien, Balearerna, Mallorca, Nr 57076, 227 kr

Estatevin utan ekfatslagring i lilablå ungdomlig skrud. Vagt brettig inledning, mörkbärig, frisk och flirtig med med torr textur, frisk syra och läskande struktur. Fina svartfruktiga och greppiga tanniner.

KOMMANDE:

winetable_sonantemvespre

I maj 2023 släpps även vingårdsvinet Son Antem Vespre 2021 som TSE på Systembolaget (1800 flaskor).

Vespre betyder kvällsbön eller afton på den lokala dialekten. Vespre är uppbyggd av ung syrah och monastrell och kommer att gå under klassificeringen IGT Mallorca. Druvorna är planterade och uppvuxna ur kalkhaltig jord, jästa separat, sort för sort, där ca hälften jäste som hela klasar (wholebunch). Vinet är läckert parfymerat av mörka körsbär, torrt och stramt strukturerat med flirtig frukt, läskande syra och hallon/lakritstoner med en vagt grönörtig stjälkig touch. Ett ungt vin, men med mycket personlighet och redan väldigt harmoniskt.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.