En törstsläckande ökenvandring
Lästid: 4 minuter
Peter och Duncan växte upp i en värld av bra råvaror, god mat och gott vin. Det sistnämnda har gjort dem till nydanare. Richard Sigray & Dan Lepp har träffat tredje generationens vinmakare och en av Australiens förnyare, Duncan Lloyd. Och rubriken till trots – det här är allt annat än öken.
Vad har Pyla, Tirari och Mingsha Shan gemensamt? Jo, de är berömda öknar eller sanddyner runt om i världen. De är också namnen på tre viner från Dune Wine i vinregionen McLaren Vale i södra Australien, inte långt från storstaden Adelaide. Det är lätt att förstå sandtemat i namnen, Dunes vinrankor växer nämligen bokstavligen på en sanddyn. Jordmånen består av finkornig sand överst följt av gul lera en bit ner i marken.
– Jag och min bror är tredje generationen vinmakare och Dune är ett projekt där vi vill göra något nytt med en egen karaktär, berättar Duncan Lloyd när jag träffar honom på en vinmakarmiddag i Stockholm tillsammans med två andra australiensiska vinprofiler, Paul Drogemuller från Paracombe Wines och Peter Logan från Logan Wines.
Duncan har tidigare arbetat i Chianti, Rhônedalen och under sex år för nämnda Peter Logan i Orange/Mudgee väster om Sydney. För tre år sen kom han tillbaka till McLaren Vale och familjeföretaget Coriole Vineyards som grundades av hans farfar för 50 år sen. Coriole är bland annat kända för att de var först med att odla Sangiovese i Australien. I dag är det Duncans far Mark som driver verksamheten med hjälp av sönerna.
Medelhavet inspirerar
Vingården där de skördar druvorna till Dune köptes av Coriole för 11 år sen. Den tidigare ägaren prioriterade höga skördeuttag framför kvalitet. Så det första man gjorde var att rycka upp de gamla och plantera nya vinstockar.
– Det enda som fick vara kvar var odlingarna av Shiraz. I övrigt planterade vi medelhavsdruvor såsom Negroamaro, Nero d’Avola, Carignan, Cinsault och Mourvèdre. De stockarna är nu uppemot tio år gamla, säger Duncan.
Och Medelhavet är ingen dum referens när vi pratar om Dune. Vingården ligger vid de första sluttningarna upp mot Adelaide Hills. Klimatet i området är varmt men havet är bara någon mil bort och odlingsplatsen påverkas av den svalkande havsbrisen från kusten. Klimatet och naturen gjorde att många italienska invandrare slog sig ner här efter andra världskriget och satte sin prägel på McLaren Vale.
– Det har också påverkat matkulturen. Mitt första jobb, som tolvåring, var på en pizzeria där det saknades el och pizzorna bakades i vedugn. Vi hade bara öppet på fredagar, men det var fantastiska pizzor. Och vårt familjeföretag är även involverat i produktion av olivolja och ost samt driver en restaurang. Vinet hänger tätt ihop med maten hos oss, förklarar Duncan.
Inne på tredje årgången
Åter till Dune. Vingården brukas ekologiskt sen fyra år men är ännu inte certifierad. Duncan räknar med att certifieringen blir klar nästa år. Druvorna hand- eller maskinskördas. Vinifieringen sker med naturlig jäst, druvhatten trycks ner manuellt två gånger per dag och pressning sker efter sju till tio dagar. Vinet lagras sen under 10 till 12 månader på franska ekfat, ingen ny ek används.
– I McLaren Vale kommer fruktkoncentration nästan automatisk. Med Dune vill vi skapa matvänliga viner med hög ”drinkability”, men samtidigt undvika att det blir en för mjuk glou-glou-stil. Därför arbetar vi med flera druvor för att skapa både struktur och fräschör. Sanden och leran adderar en finare tanninprofil och god längd.
Duncan är nu inne på den tredje årgången med Dune och vi prövar fyra röda viner under kvällen: Pyla 2018, Tirari 2017, Empty Quarters 2017 och Mingsha Shan 2017. Härligt uttrycksfulla viner och jag fastnade särskilt för Pyla och Tirari som jag beskriver närmare nedan. Vinerna säljs genom Johan Lidby Vinhandel och går att beställa från Systembolagets beställningssortiment.
Viner från Australien har länge dragits med ett rykte om att vara överextraherade, alkoholstinna och tungt ekade. Men det händer mycket spännande på vinscenen just nu. Det finns en större mångfald och man vågar pröva nya metoder och druvor. Och Dune Wine är definitivt en förnyare att räkna med.
Text: Richard Sigray Foto: Dan Lepp