En viktig drivkraft i "Det Nya Sydafrika"
Lästid: 3 minuter
Den 27:e april 1994 genomförs det första demokratiska valet i Sydafrika och Nelson Mandela tillträder som president några veckor senare. Landet påbörjar sin stora omställning och den sydafrikanska vinnäringen ser en pånyttfödelse. 1998 tar den unga Ntsiki Biyela sina första steg mot att bli landets första kvinnliga svarta vinmakare.
Ntsiki Biyela föddes 1978 i en liten by i provinsen KwaZulu-Natal, 150 mil nordost om Kapstaden. Redan under de tidiga skolåren var hon fast besluten att bygga upp sitt eget företag och under gymnasiet hade hon siktet inställt på att bli civilingenjör, men livet ville annat. Hon fick avslag på sin ansökan till den tekniska utbildningen på universitetet och började istället arbeta som hushållerska direkt efter studenten. Under sin barndom växte hon till största del upp med sin mormor och arbetet att ta hand om familjens kor var en stor del av det dagliga livet. Det var nog här som Ntsiki lade grunden till sin stora kärlek för naturen, djuren och människorna runt omkring sig.
Men så, ett år efter Ntsikis student, dök plötsligt en ny möjlighet upp. South African Airways hade ett program där man kunde söka stipendium för att få läsa till vinmakare på Stellenbosch Universitet. Ntsiki berättar att det enda hon kunde se i ansökan var ordet ”utbildning” – att det var vin det handlade om betydde ingenting. Hon skickade in en ansökan och fick platsen. Här börjar den fantastiska berättelsen om hur en tjej från KwaZulu-Natal, som varken gillade vin eller pratade Afrikaans, skulle komma att bli Sydafrikas första kvinnliga, svarta vinmakare.
Resan mot att bygga upp sitt eget företag
Efter att hon med framgång avklarat sina studier var det dags att ta steget ut i arbetslivet. Ntsiki berättar att det första jobb hon sökte var som vinmakare på en vingård utanför Kapstaden men att hon fick avslag då ”man sökte en man för positionen”. Lätt nedslagen vände hon sig istället till vineriet Stellekaya där man mottog henne med öppna armar. Det var här som Ntsiki gjorde sitt namn känt för resten av vinindustrin. Hon blev snabbt en stor förebild för unga kvinnor i branschen och 2009 förärades hon med utmärkelsen Winemaker of the Year. Men hela tiden fanns målet där – att bygga sitt eget företag och göra sitt eget vin.
Tiden på Stellekaya var avgörande för hur Ntsikis framtid skulle utveckla sig. Här lärde hon sig allt och hon backade inte för några arbetsuppgifter. Vill man bygga sin egen framtid måste man bemästra alla delar i en verksamhet och inte bara fokusera på sin egen titel, menar hon. Efter ett drygt decennium var Ntsiki äntligen redo. Hon kände sig klar, hon hade kontroll och hon hade byggt en stabil grund att stå på, så nu var det dags att ta steget mot sin stora dröm. 2016 lanserade hon sitt första egna vin – Aslina. Namnet är en hommage till mormor och på etiketten finner man ett traditionellt dryckekärl från hemmaprovinsen, fyllt med druvor. Som en hälsning till sitt förflutna och till sin framtid.
Ntsiki talar ofta om hur viktigt det är att bygga relationer och att nätverka, men att allt egentligen handlar om vänskap. För att bli framgångsrik måste man lära känna människor på djupet och det är viktigt att de man arbetar med delar ens värderingar och drömmar, menar hon. Att utbildning också är grunden för framgång är tydligt och Ntsiki är noga med att alla i hennes team får möjlighet att utvecklas.