Bild på Dermot Sugrue – Engelskt mousserande vin i världsklass från South Downs

Dermot Sugrue – Engelskt mousserande vin i världsklass från South Downs

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Dermots vinresa började i Bordeaux, där han arbetade på kända slott som L’Eglise-Clinet och Léoville-Barton. Han återvände till England för att studera vinodling och blev snabbt en nyckelfigur hos Nyetimber. Efter det blev han ett namn på allas läppar och en frontfigur för brittish fizz. Dermot Sugure är idag är en av Englands mest prominenta vinmakare och visionärer för engelska viner.

Gå direkt till

Engelskt mousserande vin - Dermot Sugrue
Dermot Sugrue visade upp sina viner för redaktionen. Ett av favortitvinerna var Bee Tree. Foto: Pär Strömberg

Engelskt mousserande vin – Dermot Sugrue

Sugrue South Downs står idag som en symbol för nytänkande, passion och kompromisslös kvalitet. Från små vingårdar och ett garagevineri till internationellt erkända viner – detta är berättelsen om brittiskt bubbel på högsta nivå.

Dermot Sugrue är en av Englands mest hyllade vinproducenter. Allt började 2006 när Dermot planterade den lilla vingården Storrington Priory i West Sussex, vid foten av South Downs. Sju år senare släpptes hans första vin – ”The Trouble with Dreams” från årgång 2009 – som snabbt fick stor uppmärksamhet och lade grunden för en kultliknande följarskara.

Bordeaux

Dermots vinresa började i Bordeaux, där han arbetade på kända slott som L’Eglise-Clinet i Pomerol och Léoville-Barton i Saint Julien. Han återvände till England för att studera vinodling och blev snabbt en nyckelfigur hos Nyetimber, där han blev chefsvinmakare och spelade en viktig roll i att etablera varumärket som ett av Englands främsta för mousserande vin.

Hans motto i mångt och mycket har handlat om fräschör, ett mått humor och tron på sin egen briljans som vinmakare. Brilliant – med ett stänk av humor är hans egna ord.

Fräschören och den krispiga friskheten i vinerna är ett resultat av Dermots andra motto:

– My intention is to avoid the malolactic fermentation, at all costs.

Början i East Sussex

Efter att ha mött familjen Goring och deras vision för Wiston Estate, planterade Dermot vingårdar både där och på Mount Harry i East Sussex. Wiston Estate, med sina kalkrika sydsluttningar, kom att bli en av Englands mest prisbelönta vingårdar. Här skapade Dermot de första tolv årgångarna av ”The Trouble with Dreams” samt många andra viner för både Sugrue South Downs och andra brittiska producenter.

The trouble with dreams

En avgörande vändpunkt kom när prästerna vid Our Lady of England Priory föreslog att Dermot skulle plantera vinrankor på deras mark. Det samarbetet gav upphov till vinet som bar på drömmar – och motgångar. När fåglar åt upp hela skörden 2008 utbrast en av prästerna: ”That’s the trouble with dreams”, vilket senare blev namnet på Sugrues signaturvin.

trouble with dreams
The Trouble With Dreams är redan ett ikoniskt vin från England. Foto: Pär Strömberg

Prisvinnare

Med tiden expanderade produktionen med vingården Mount Harry – kallad deras ”Grand Cru” – och 2022 fick de möjlighet att arrendera Coldharbour Vineyard, en perfekt belägen 7,35 hektar stor vingård i ett amfiteaterliknande landskap. Druvorna härifrån har redan vunnit flera priser, inklusive ”Best Rosé” och ”Best Blanc de Blancs” vid WineGB Awards.

År 2023 skrev Sugrue South Downs historia genom att köpa sin första egna vingård – Bee Tree – belägen i East Sussex. Den är planterad med mestadels pinot noir på ler- och sandstensjordar, väl skyddad och med ett varmt mikroklimat.

– If you cut me open, I bleed chardonnay… to the core, säger Dermot och fortsätter, ändå planterade vi Bee Tree med mestadels pinot noir på grund av mikroklimatet och jordmånen.

Engelskt mousserande vin

I dag drivs Sugrue South Downs av Dermot och hans fru Ana, som själv är erfaren vinmakare från Kroatien. Hon har arbetat över hela världen – från Peru till Nya Zeeland och Tyskland – och är nu en viktig del av både produktionen och försäljningen. Tillsammans har de byggt upp en småskalig men ambitiös vinfirma med stort fokus på kvalitet, ursprung och tradition.

Eget vineri

Satsningen har även fått stöd av Robin Hutson OBE, hotellentreprenören bakom The Pig och Hotel du Vin. Med hans hjälp har paret kunnat bygga sitt eget vineri, utöka sin mark och satsa fullt ut på sin vision – att skapa några av världens bästa mousserande viner, mitt i hjärtat av södra England.

 

Vi provade en hel del viner vid besöket och några av guldkornen är recenserade här nedan:

MOUSSERANDE VIN

En glasflaska med Bee Tree by Sugrue Blanc de Noir Sparkling 2021, ett mousserande vin från England i Storbritannien

Bee Tree by Sugrue Blanc de Noir Sparkling 2021

66% pinot noir och 34% pinot meunier - liten produktion på strax över 1000 flaskor. Svår årgång i England med sjukdomar i vingårdarna redan tidigt på våren. Finns by the glas på hippa privatklubben Tramp Night Club i London. Krutig nos, äpple, grapefrukt, röda bär, hög syra, krispig, mineralrik och fluffig. Lång citrusfrisk bittersyra i avslutet med lätt bett av mineralrik sälta.

En glasflaska med Bee Tree by Sugrue Pinot Meunier Sparkling Rosé 2019, en mousserande från England i Storbritannien

Bee Tree by Sugrue Pinot Meunier Sparkling Rosé 2019

100% pinot meunier - liten produktion på strax över 1000 flaskor. Regnig årgång. Single vineyard, rosé med lite ålder. Blåröd bärighet, röda äpplen. Fyllig energisk, hög syra, läskande mineralisk tight sälta med en frisk och greppig bittercitrusfinish.

En glasflaska med Sugrue The Trouble with Dreams 2018, ett mousserande vin från England i Storbritannien

Sugrue The Trouble with Dreams 2018

60% chardonnay och 40% pinot noir. Fyllig, stor aromatik, gula plommon, krita och mineral. Tight, stram och mineralrik, hög syra, strävt, rent och fokuserat- Driv i syran och citrusfrukten. Skeletalt mineralisk, strikt och tight men charmerande och vällustig kropp från used barrels.

En glasflaska med Cuvée Boz 2015, en mousserande från Storbritannien

Cuvée Boz 2015

100% chardonnay - Druvor från Hampshire, green sand soil. 6,5 år på jästen och två år på flaska. Svårt att få ihop den på grund av dålig tillgång av chardonnay. Årgång 2020 blir nästkommande vintage. Flaskan vi provade var nyligen degorgerad och hade toner av reduktivt röking mineralisk flinta. Väldigt mycket Chablis i nosen, äpple, citrus, fylligt och fräscht från Nyetimber approved terroir. Kollegan Lars Trogen kallade vinet Sparkling Chablis on steroids!

En glasflaska med Sugrue Rosé Ex Machina 2018, en mousserande från England i Storbritannien

Sugrue Rosé Ex Machina 2018

Från en kalkrik vingård och en klassisk champagneblend bestående av 50% pinot noir, 20% meunier och 30% chardonnay. 2018 var den hittills största årgången och de gjorde massor av vin. Chardonnay är med för för mognadsprocessen och drivet. I övrigt är det rödfruktsdrivet med mognad, äppligt och mjukt moussigt. Hög syra, syrliga skogsbär med dörren öppen mot en charmerande mognadsprocess.

ZoDo
Dermot Sugrue är väldigt nöjd med sitt material på ZoDo. Foto: Pär Strömberg

ZODO mv (Ej tillgänglig, ca. pris 749 kr)
We’re extremely proud of ZoDo – Dermot Sugrue. Zero Dosage med bas 2017 och en druvblend av 60% chardonnay och 40% pinot noir med lätt oxidation i nosen, svullen av gula plommon. Längre lagring än Trouble With Dreams och den görs endast vid unika och utvalda årgångar. Energisk syra med kraft och power. Strax under sex år på jästen varav ett år under grimma. Texturellt och creamy trots zero dosage. Nästa årgång kommer bli 2020 vilket var ett väldigt varmt år i hela Storbritannien.

VITT VIN

Sugrue Bonkers Chardonnay MV (Ej tillgänglig, ca. pris 399 kr)
100% chardonnay och en produktion om 5000 flaskor årligen. Namnet säger väl allt; Bonkers Zombie Robot Alien Monsters From the Future Ate My Brain (sur lie). Med tillgång till spännande fat testade de sig fram och det var crazy times from the start, med Dermots egna ord. Fin med viss mognad. Lagrad på fat enligt solerametoden med en frisk chardo-nos, gul fet frukt, flinta och vanilj. Tvärtorrt, fylligt och kraftfullt men finess, rik elegans och rökig mineralism. Vinmaknigen är en oxidativ-lek för att nå ett unikt uttryck.

RÖTT VIN

Sugrue Crouch Valley Pinot Noir 2022 (Ej tillgänglig)
Ett rött vin från Essex och jordmånen London blue clay soil (samma som i Pomerol, Bordeaux). Bästa läget för stilla viner i hela England. We had a record breaking harvest year, enligt Dermot själv. 24 månaders elevage har gett ett mörkt svartfruktigt vin med toner av jordgubb, körsbär och sandelträ. Vinet känns ännu ungt men med en otroligt komplexitet och redan lager på lager redo. Hög syra med syrlig frukt av röda bär och örter. Torrt och stramt med mjuka tanniner, välbalanserat och fylligt, burgundiskt med ett eget personligt DNA.

 

Vill du läsa relaterade artiklar? Fler porträtt hittar du här!

Dela via:

Mest besökta vinbarerna just nu

Bar Ingrid

Avslappnat

Stockholm, City

Ramla in

Teddys

Charmigt

Stockholm, Östermalm

Ramla in

Hornstulls Bodega

Skön atmosfär

Stockholm, Södermalm

Ramla in

Leijontornet Bar

Wow-personal

Stockholm, Gamla stan

Bistro

Combo Vinbaren

Wow-personal

Stockholm, Vasastan

Ramla in

Lilla Vinbaren

Klassiskt

Malmö, Innerstaden

Perfekt läge

Suggan Vinbar

Charmigt

Göteborg, Majorna

Perfekt läge

Bistro Mirabelle

Avslappnat

Stockholm, Vasastan

Ramla in

Ring Katarina

Trendigt

Stockholm, Södermalm

Hål i väggen