5 frågor och svar – vi ger dig fakta om rosévin!
Lästid: 3 minuter
Fem fakta om rosévin. Rosévin fortsätter sin stora framgångsresa, både i Sverige och övriga världen. Och visst är det lätt att charmas av dessa läskande, matvänliga och somriga viner. Men vad kan du egentligen om vinstilen? Andreas Grube ger här svar på fem vanliga frågor om rosévin för dig som vill lära dig grunderna!
FEM FAKTA OM ROSÉVIN
Gör man rosévin genom att blanda vitt och rött vin?
Nej, det får man inte göra, med ett undantag: Champagne. Roséskumpa är faktiskt den enda rosé som får göras genom att hälla en skvätt rött i det vita. I övriga världen görs rosévin på röda druvor och de vanligaste metoderna är antingen:
1. Skalmaceration, det vill säga att man låter skalen ligga med i juicen under några timmar för att på så vis laka ur färg.
2. Den så kallade ”saignéemetoden” där man låter saften från den första försiktiga pressningen av druvorna ”blöda ut” (saignée kommer just från franskans ord för blöda). Det här görs inte bara för att den första saften ger roséer med fantastisk fräschör och lätthet, utan också för att man vill koncentrera den druvsaft som blir kvar så att man kan använda den till röda viner.
Men jo, det görs faktiskt en och annan rosé genom att blanda i lite rött vin – men då får det enligt EU-lag inte heller kallas vin, utan går då istället under benämningen ”drycker av olika typer” eller kort och gott ”övrigt”.
Säger färgen något om kvaliteten på vinet?
Nej nej nej! Det där är en seglivad myt som vi bara måste glömma. Färgen säger absolut ingenting alls om själva kvaliteten på vinet – men däremot såklart en hel del om till exempel vilken druvsort vinet är gjort på, och även saker om vinmakningsmetod, region, land och liknande. Idag görs prima bra rosévin i alla färgskalor, från ljusaste rosa till nästan rödvinsfärgat. Det är bara att hitta sin personliga favorit!
Gör man rosévin överallt i världen?
I stort sett ja, i större eller mindre mängder. Frankrike är den överlägset största producenten av det rosa guldet – totalt ungefär 34 procent av världens samlade produktion görs här – och är också det land som konsumerar mest rosévin per capita (följt av Uruguay och Cypern). Inom Frankrike ståtar klassiska Provence säkert på tronen som den region som producerar mest rosé: här nere vid rivieran är ungefär nio av tio flaskor som produceras rosa. På global nivå ökar också både produktion och konsumtion, vilket har gjort att även många producenter som tidigare enbart varit fokuserade på rött och vitt vin har lagt till rosé i sin produktportfölj.
Bästa matchningarna till rosévin?
Roséviner är generellt sett lysande bra som matviner, särskilt om vi snackar lite lättare och somrigare rätter utan för mycket kryddstarka eller rustika inslag. Men variationen vad gäller roséstilar är som sagt stor, så det går utmärkt att hitta vin till det mesta man ska lägga på tallriken. En krispig Provence-rosé sitter ju ljuvligt till ett knippe rökta räkor, en Nicoise eller Caesarsallad, medan en mer fyllig Tavel kan sitta snyggt till såväl en grillad kyckling som fisk eller lite fläsk.
Går det att lagra rosévin?
Precis som med alla typer av viner beror det helt och hållet på vilket vin det handlar om. Väldigt många roséer görs i en lätt, frisk och läskande stil för omedelbar konsumtion. Men det finns också gott om rosévin som också lämpar sig finfint för lagring, och där är det de gamla vanliga grundreglerna som avgör: hög syra, gott om frukt och lite struktur i munnen är tre viktiga kriterier som borgar för lagringsduglighet. Och särskilt när det gäller mousserande rosé är lagringsdugligheten lysande. Köp någon extra flaska och glöm bort den i kylen ett tag!
Minuty Prestige Rosé 2022
Rosé i dunderklassisk Provence-stil, och helt klart ett vin med det där lilla extra i både doft och smak. Läskande och bärig med gott om vattenmelon, hallon, örter och blodgrapefrukt. Fin koncentration i smakerna och med längd och harmoni i eftersmaken. Kalasgott!
Rotari Rosé 2019
Varje gång jag poppar en av de här – och det gör jag ganska ofta – slås jag av hur otroligt mycket bubbel man får för pengen. Syrlig och frisk med massor av smultron, blodapelsin och granatäpplen, men också lite Mariekex och en ton av vit choklad. Gott både på egen hand och till mat.
Sandro de Bruno Goo Goo Wine Rosé
Väldig eget och karaktärsfullt vin, gjort på cabernet sauvignon och corvina, som både bjuder på lätt spritsighet och aningen känsla av struktur i munnen. I glaset hittar du gott om körsbär, röda vinbär, hallon och drag av blodapelsin. Verkligen en rosé som sticker ut – på det bästa av sätt!