5 frågor och svar om biodynamiska viner
Lästid: 2 minuter
Biodynamisk odling och biodynamiska viner har du säkert hört talas om – men vad betyder det egentligen, och vilka metoder använder man sig av? Här är fem frågor och svar för att ge dig en snabbguide i grunderna kring biodynamisk odling!
Vad är biodynamisk odling?
Biodynamiken handlar i första hand om att forma sitt eget hållbara ekosystem genom att iaktta och anpassa sig efter naturens förutsättningar. Man odlar helt utan gifter och konstgödsel och bygger istället upp en naturlig balans och styrka i vingården för att skydda rankorna mot skadedjur, kyla och uttorkning. Det handlar också om att man strävar efter att bli självförsörjande, det vill säga att man själv odlar den föda som djuren behöver och att djuren i sin tur bidrar med det gödsel som behövs i odlingen.
Varifrån kommer de biodynamiska tankarna?
Grunden i den biodynamiska odlingen skapades av den österrikiske filosofen och naturvetaren Rudolf Steiner i en serie seminarier 1924, och har sin grund i den antroposofiska världsbilden. Den biodynamiska odlingen utgår från att även solen och planeterna påverkar det som sker i vingårdarna och på fälten.
Hur skiljer sig biodynamisk odling från ekologisk?
Biodynamisk odling är också ekologisk, men har gått ytterligare några steg längre. Rent praktiskt skiljer sig också biodynamiken från ekologisk odling genom att man använder sig av nio olika preparat i vingårdsarbetet. Preparaten ska göra att kosmiska krafter påverkar växterna och jorden på ett positivt sätt; ge kraft, vitalitet och mognad. Det vanligaste preparat kallas för Humuspreparatet och görs av kogödsel som fylls i kohorn och grävs ner i jorden för att förmultna under vintern. Andra preparat är exempelvis kisel, rölleka, kamomill och brännässla. Preparaten tillreds och/eller komposteras ofta i djurdelar, som exempelvis kohorn. Just kohornet anses enligt den antroposofiska filosofin vara särskilt bra på att samla kosmiska krafter.
Kan biodynamiska viner vara certifierade?
Jajamen, det finns olika certifieringar för biodynamiskt vin, där Demeter och Biodyvin är två av de vanligaste.
Hur funkar den skördekalender många använder sig av?
Den speciella kalender, som utvecklades av Maria Thun efter Rudolf Steiners död, går i korta drag ut på att den utifrån månens och planeternas positioner i förhållande till de fasta stjärnkonstellationerna listar fyra olika typer av dagar som är lämpade för olika typer av arbete. Tanken är att man genom att så, skörda, plöja och beskära under rätt dagar utnyttja himlakropparnas påverkan på jorden och på så vis stimulera och förstärka växtkrafter och plantornas hälsa. Somliga vinmakare utgår från den kalendern även vad gäller buteljering.
Nyfiken på att veta mer om biodynamiska viner? Häng med på Wine Tables liveprovning torsdagen den 10 december då Andreas Grube och Maja Berthas provar massa gott vin och pratar biodynamik. Provning är kostnadsfri och kan följas via Facebook eller YouTube!