Festhelgens fyra favoritöl
Lästid: 1 minut
Ute i sista stund? Inga problem! Aldrig har det funnits så mycket svenskt roligt öl att välja på i fasta sortimentet till påsk. Här är fyra öl som med stor sannolikhet fortfarande är tillgänglig på hyllan.
Easter weisse från Brygghuset Finn, Landskrona • nr 11556 • 33 cl • 6,5% • 23:10 kr
Easter Weisse är en frisk fläkt bland de lite mer malttunga påskölen. Den mjuka vetekroppen har fått en fin skjuts av humle som bidrar med struktur och viss beska – ölet står såldes fint upp mot påskbordets många smaker. Testa gärna till krämiga sillar, lax och ägghalvor, en bra inledande öl.
Jenny Nyströms Ekologiska Påsköl från Ängöl, Kalmar • nr 11030 • 33 cl • 4,7% • 19:80 kr • Eko
Rund karamellig ale med smak av mjölkchoklad och torkad aprikos. Humlen håller sig i bakgrunden med lätt örtiga toner och endast markerad beska – försiktig eftersötma som flirtar med det mesta på påskbordet. Eko!
Pumpviken påsköl från Nynäshamns Ångbryggeri, Nynäshamn • nr 1341 • 50 cl • 5,8% • 30:50 kr
Är det endast ett öl som landar på påskbordet föreslår jag Pumpvikens mild från Nynäshamns Ångbryggeri. Den lagom knäckiga och samtidigt eleganta maltkroppen lyfts fram av örtig och citrusfrisk humle som ger en läskande beska. Går både till sill och påsklamm.
Easter ale från Oppigårds Bryggeri, Hedemora • nr 1374 •50 cl • 5,3% • 28:90 kr
Ett elegant och synnerligen välbalanserat öl där mjuka karamelliga malttoner övergår till kraft och fräschör från humlen som också bidrar med struktur. Att servera till påskbordets smakrikare serveringar – gärna ur större kupa.