Fira internationella sherryveckan – 5 bra sherrytips
Lästid: 2 minuter
Den här veckan, 7-13 november, sätts ljuset på den underbara vinstilen sherry genom att den internationella sherryveckan går av stapeln för nionde gången i ordningen. Klart att du ska vara med och fira den här mångfacetterade och karaktärsfulla drycken – Andreas Grube tipsar om fem bra val som du hittar i det fasta sortimentet.
Tio Pepe Fino, nr 8225, 65 kr
Det speciella med produktionen av fino är att det bildas ett slags jästtäcke – flor — som skyddar vinet från att oxidera och den här torra härliga sherrystilen fino är den perfekta starten på vilken kväll som helst, gärna med lite mandlar och oliver som tilltugg. Gott om äpplen, färska nötter, lite surdeg och en hel del citrus i doft och smak. Underbar som aperitif.
La Guita Manzanilla, nr 8201, 63 kr
Manzanilla är i grunden en fino, men den lagras i kuststaden Sanlùcar de Barrameida. Smakmässigt kan man ofta få mer av både gröna krispiga äpplen och en lätt havssälta jämfört med en fino. Piggt, läckert, smakrikt och med väldigt gott om identitet.
Lustau Solera Familiar Amontillado Los Arcos, nr 8227, 109 kr
Jamen hur gott är inte det här då? Så ljuvligt, med torkade fikon, nötter, muscovadosocker, lite kakao, mandelmassa och torkat apelsinskal i doft och smak. Gott om komplexitet och många lager för gommen att bena ut. Fenomenal längd med allt i balans. Suveränt.
Cuco Oloroso Dry, nr 8239, 99 kr
Oloroso är en typ av sherry som utsatts för syre och som därför både får en mörkare färg och en djupare koncentration. Rika smaker av choklad, torkad frukt, sultanrussin och hasselnötter. Fylligt, läckert och väldigt gott.
Palo Cortado Península Solera Familiar, nr 8233, 264 kr
Palo Cortado är en lite mer ovanlig sherrystil, som väl lite förenklat kan beskrivas som någon slags mellanting mellan amontillado och oloroso. Den här pavan visar stilen bra med sin djupa koncentration och smaker av farinsocker, valnöt, mörk choklad och russin. Suveränt gott till exempelvis ost.