Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Rockiga mineraler och explosiv gamay

Rockiga mineraler och explosiv gamay

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 10 minuter

Il est arrivé!! Veckans hetaste köp – och – på torsdag får vi fira Fête du Beaujolais Nouveau. Pär Strömberg listar det som man gärna inte vill missa – både i Bojo- väg och vad gäller tillfälliga lanseringar.

GaMay the force be with you!

Ouiiiii, Il est arrivé… om bara några dagar är det den tredje torsdagen i november och den stora högtiden Fête du Beaujolais Nouveau, ett event som startade i Frankrike men som snabbt spreds världen runt. Visst, vi brydde oss inte så mycket här uppe i norden då vinerna vi fick hit smakade skumbanan och inte alls satt inne med några gastronomiska kvaliteter. Idag är det iallafall lite bättre ställt och mängder av barer och krogar har hakat på trenden och kör en egen fest med bra glaspris på “bojo-novå”. Med pandemin i raskt ökande takt får vi kanske ta det lite piano med firandet i år, men ingen hindrar dig att fêta på hemmaplan. Systembolaget lanserar tre olika bojonovå-viner, som av naturliga själ ingen har provat än… Gamay är druvan det handlar om och det är den första skörden och det första färdigjästa vinet för året som det ska frestas och festas på. Nedan hittar du Systembolagets tre lanseringar samt Winefinders egna släpp i samarbete med Dryckesbutiken.

Men allt är inte “novå”, lite längre ned i texten hittar du tisdagens lansering i tillfälliga sortimentet samt ett antal unika och exklusiva viner som släpps som webb-lansering på torsdag. Läs, inspireras, köp och drick gott och  kom ihåg att dricka med måtta!

Pardon Beaujolais Nouveau 2020, Nr 90670, 89 kr

Domaine Jean Foillard Beaujolais Nouveau 2020, Nr 95057, 149 kr

Maison Jean Loron Beaujolais-Village Nouveau Vin Nature 2020, Nr 90081, 129 kr

På Winefinder hittar man Dryckesbutikens alternativ från Remi Dufaitre:

Remi Dufaitre Beaujolais Villages Nouveau 2020, 179 kr

Tillfälligt sortiment 17 november

MOUSSERANDE VIN

Exton Park Brut Reserve MV, Stortbritanien, England, TSV 95085, 369 kr

England levererar syrastinna mousserande viner med champagne i klimat, i terroir och i ådrorna. Exton Parks torra reserve är en grönäpplig snygg historia med citrus, lime, kalk och mineraler. Skön mousse, styv syra och avslutande mineralisk sälta. Klassisk blend på pinot noir och chardonnay som inte har efterliknat champagne men istället skapat något eget och riktigt vasst. (Provinum, 2520 fl.)

Champagne Gosset Grand reserve Brut NV, Frankrike, Champagne, TSE 95146, 429 kr

Snygg och inbjudande på bokna röda äpplen, bakad äppelpaj och nougat. Fullfjädrad textur med mjuk mousse, citrus, lime, röda äpplen och ett långt syrligt avslut. Mognar fantastiskt, så lagring är ingen dum idé. Fyrtiofem chardonnay, fyrtiofem pinot noir och ett tionde pinot meunier från byarna Aÿ, Bouzy, Ambonnay, Le Mesnil-sur-Oger, Villers-Marmery som fått ligga fyra år på sin jästfällning. (Divine, 2400 fl.)

VITT VIN

Müller Catoir Haardt Riesling 2019, Tyskland, Pfalz, TSV 91250, 189 kr (Flyttad från förra veckan)

Ekologisk riesling med pigg ungdomlig och söt pärondoft. Rejält bombastiskt tryck i syra och frukt, persika, päron, grönt äpple och honung. Fin balans och uthålligt avslut med frisk fruktsyra. Müller-Catoir är pionjärer inom reduktiv vinframställning i Tyskland med långsam försiktig pressning, lång skalkontakt som jäser i rostfria ståltankar vid något varmare grader än vanliga jäsningstemperaturer. (The Wine and Spirits Collective Sweden, 3216 fl.)

Thorne & Daughters Rocking Horse Cape White Blend 2019, Sydafrika, Western Cape, TSE 95186, 239 kr

Karismatisk och aromatisk doft, rökiga mineraler, djup och koncentrerad smak, floralt och vegetativt. Aromatiken påminner mig om att druvsammansättningen flirtar med Rhône, i.e. roussanne, semillon blanc, chenin blanc, chardonnay och clairette blanche. Ägs, drivs och grundades av Tascha och John Seccombe som förlitar sig på att hitta gamla vingårdar spridda över Western Cape och köpa druvor från dessa som de förädlar till viner med sin egen historia. (Johan Lidby, 354 fl.)

Chateau de Villeneuve Les Cormiers 2018, Frankrike, Loire, TSE 90303, 259 kr

Ekologisk chenin blanc, druv- och ursprungstypisk, från en producent vi känner väl från tidigare lanseringar, då med vin på cabernet franc. Varmfruktig med gula plommon, ylle, vita blommor och honung. Härlig struktur, maxad syra med söt honung och gul frukt och lång elegant eftersmak, riktigt gott! (Picky Drinks, 600 fl.)

Roberto Henriquez Riverea del Notro 2019,Chile, Itata, TSE 91238, 189 kr

Välbekante och unge naturvins-yoda Roberto Henriquez är tillbaka, men inte med sin gunstlingsdruva país denna gången. Istället en inbjudande vit blend med fruktig doft av äpple, persika och persikogodis. Torr munkänsla, aprikos, persika och vita blommor på semillon, moscatel och chasselas som lokalt i Chile går under namnet corinto. (Handpicked Wines, 360 fl.)

Au Bon Climat Santa Barbara Chardonnay 2018, USA, Kalifornien, TSV 92474, 229 kr

Klassiskt och burgundiskt inspirerat från händerna på kultförklarade vinmakaren Jim Clendenen. Ren frisk och fin parfymerad gul frukt. Välbyggt och strukturerat med fet textur, snygga fat och ren gul frukt, ananas, kryddor och vanilj. (Enjoy Wine & Spirits, 6000 fl.)

RÖTT VIN

Au Bon Climat Santa Barbara Pinot Noir 2018, USA, Kalifornien, TSV 92226, 229 kr

När Jim Clendenen grundande Au Bon Climat tillsammans med Adam Tolmach, idag mest känd för Ojai Vineyard, 1982, var succén ett faktum direkt med första årgången. Denna pinot förklarar varför. Härligt doftande frukt-jos, svalt, linjärt, stiligt och rent. Röda bär, körsbär, lingon, stenkross, sandelträ och mineraler med ett upplyftande friskt avslut. (Enjoy Wine & Spirits, 8000 fl.)

Jean Foillard Morgon Côte du Py 2018, Frankrike, Beaujolais, TSE 95222, 319 kr

Naturvinsrörelsens urfader har under det varma året 2018 lyckats forma ett välbalanserat vin utan för mycket överdriven power. En slags viktlöshet med tyngd. Det till trots bjuder en explosiv nos av röda körsbär och tranbär. Stram men samtidigt sötfruktig av skogshallon och blåbär, kraftig och spänstig struktur och rejält generös. Med torra tanniner, balanserad syra och ett jävlar anamma är det här det perfekta komplementet till Bojo-Novå festen på torsdag. (Wine Trade, 2400 fl.)

Alvar de Dios Camino de Los Arrieros 2018, Spanien, Toro, TSE 92265, 189 kr

Mer naturligt hantverksvin, denna gång från Alvar de Dios magiska biodynamiska touch i vingården. Pigg, frisk och  flirtig rödbärig doft med färska örter, lingon och skogsviol. De lokala druvorna rufete, juan garcía, aricaderia preta och bastardo ger ett ljust lätt och friskt vin som med fin struktur och balans mellan syra och tannin är ett toppenval för varukorgen. (Divine, 2400 fl.)

Matias Riccitelli Hey Malbec 2019, Argentina, Mendoza, TSV 92597, 145 kr

Hey Malbec, hey blålila tänder… jo, för dig med bra minne har jag skrivit något liknande vid tidigare lanseringar av denna charmbomb. Ett levande bevis varför malbec trivs i Argentinas jordar och varför detta vin blivit så populärt. Mörka plommon och svartvinbär i nosen. Strävt men josigt, tuggiga tanniner och koncentrerad och fokuserad frukt. Bra pris, massor av flaskor, köp, upptäck, prova, prata och föralldel, dela med er om tankar och idéer, men borsta tänderna noga efteråt. (The Wine & Spirits Collective, 10000 fl.)

Strekov 1075 Pinot Noir 2018, Slovakien, TSE 91201, 299 kr

Grova skitiga händer med unik fingertoppskänsla har skapat detta vin. Namnet kommer från adressen till vineriet. Allt är enkelt, naturligt och avskalat men samtidigt så komplex och förföriskt. Initialt reduktiv i nosen, sen kommer syrliga röda bär som tranbär och lingon. Koncentrerad struktur och munkänsla, josigt med vibrerande syrlig fruktsyra, fin och mjuk textur med tydliga tanniner. Händerna jag nämnde tillhör Zsolt Sütö som odlar och vinifierar enligt biodynamiska principer, tack stjärnhimlen för det! (Wine Waves, 600 fl.)

Paul Jaboulet Saint-Joseph La Croix des Vignes Rouge 2018, Frankrike, Rhône, TSE 90483, 429 kr

Ekologiskt toppvin från den 1,5 ha lilla vingården La Croix des Vignes som var berömt redan på 1500-talet. Då var detta vin den franske kungens favoritvin och känt som Vin de Mauves. Uttalad generös aromatisk doft av kryddor och röda friska körsbär och rökt korv. Torr och stram, lite stökig struktur (pga ung och skulle må bra av lite lagring), mörk frukt, svarta vinbär och salt chark med ett avslut som badar i mineraliska jordtoner och örtkryddor. Vinmakaren Caroline Frey säger själv att årgången är en av de bästa någonsin under hennes vakt. (Nigab, 120 fl.)

Barbaresco La Ca’ Növa Di Rocca 2017, Italien, Piemonte, TSE 92455, 285 kr

Old school-vin från nävarna på en “non-interventionist” vinmakare, dvs, en som låter naturen ha sin gång och som endast lägger sig i processen när druva ska bli vin om det riskerar att bli vinäger. Friluftig och fluffig doft av skog, körsbär, nypon och rosor. Superstramt och torrt med kurvig och livlig frukt och tjusigt läcker eftersmak och längd. Ett av mina garantiköp under denna lansering. Ekologiskt utan certifikat och ren rosenkindad Motörhead-likeability! (Brix Wine, 2400 fl.)

3 x Hirsch Vineyards

San Andreas Fault Pinot Noir 2017, USA, Kalifornia, TSE 92096, 659 kr

Pappa David Hirsch köpte vingård och sålde sina högt aktade kvalitetsdruvor till bl.a. Littorai och Kistler. Dottern Jasmine, som idag styr skutan, tog strax över med egen etikett och ren skär bravur. San Andreas Fault Pinot Noir är Hirsch Vineyards signaturvin. Frukten kommer från ca 30 olika vingårdslägen och representerar därigenom hela egendomen. Rödbärig doft av smultron och jordgubb. Elektricitet i munnen, saliverande skön syra, torr men josig karaktär och  ett riktigt pangvin i sitt nuvarande skede. (Johan Lidby, 300 fl.)

East Ridge Pinot Noir 2017, USA, Kalifornien, TSE 92127, 759 kr

Hirsch praktiserar biodynamisk och ekologisk odling men har inte certifierat sig. Östsidan bjuder på varmare klimat än väst. Stramare och ännu något mindre utvecklad än ovan nämnda vin men med otroligt koncentrerad frukt och friskt avslut. Strukturerat och komplex.  (Johan Lidby, 180 fl.)

West Ridge Pinot Noir 2017, USA, Kalifornien, TSE 92119, 759 kr

På västsidan är det dovare i doften, den mörkaste och mest komplexa av de tre. Elegant med härlig syra och lena tanniner. Torr men vibrerande intensiv frukt-jos och fantastisk längd. Gemensamt för de tre är den svala och regniga vintern 2017 som bröt en femårig torka i Kalifornien. Årgången beskrivs ofta som elegant med delikat struktur, något jag gärna skriver under på. (Johan Lidby, 180 fl.)

TSE-WEBB lanseras 19 november kl. 10.00

Om du vill ha tag några riktigt exklusiva flaskor i väldigt begränsad upplaga så är denna veckas webb-lansering något extra. Från Australien lanseras exklusiva Henschke, skickliga Vasse Felix och efterlängtade Giaconda. Från Tyskland Wittmanns makalösa riesling GG Morstein och från Italien kommer Poderi Aldo Conterno med hela 6 viner som kommer gå åt som smör i solsken, då de oftast är mycket eftertraktade. M8 – Margherita Ottos eleganta Barolo likaså då vinmakaren Alan Manley har erfarenhet från klassiska vinmakare som Cavalotto, Sandrone, Elio Altare och har jobbat sida vid sida med Maria Teresa hos Bartolo Mascarello. Här presenteras hans Barolo 2016 i både vanlig 750 ml flaska och i magnum. Klar ren rödbärig doft, strukturerat, stramt och ohyggligt snyggt balanserat mellan frukt, syra och tannin. Fin längd med kryddig röd frukt i avslutet. (Vintedge, 240 fl./36 fl.)

Margherita Otto Barolo 2016, Italien, Piemonte, TSW 91173, 799 kr/magnum 1779 kr 

Från Spanien presenteras två personliga favoriter som jag vill presentera lite extra.

Joan d’Anguera är en familjevingård som i sju generationer har producerat vin med respekt för lokala traditioner. Bröderna Joan och Josep Anguera driver vingården idag och deras vision har förvandlat vingårdarna till en ren harmoni med naturen. De arbetar under biodynamiska principer och fokuserar på att odla områdets djupast rotade druvor som garnacha och carignan, långt från de ekfatsstinna viner vi annars associerar med Montsant.

Joan d’Anguera Vinya de la Gloria 2017, Spanien, Montsant, TSW 92412, 559 kr

Ett mjukt rött vin med dofter av färsk röd och svart frukt. Medelhavsörter och mineralisk klang. Kraftfull, fräsch och balanserad, livlig och saftigt röd med lena tanniner. (Words & Wines, 24 fl.)

Joan d’Anguera L’Hostal 2014, Spanien, Montsant, TSW 92293, 799 kr

Ett mjukt rött vin med djupa dofter av röd frukt, färska örter och balsamico. Omslutande och omhuldande men friskt och kraftfullt med sammetslena tanniner och karakteristiska Montsantmineraler. (Words & Wines, 24 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.