Glaset upp för Rioja och Bodega Classica
Lästid: 3 minuter
Trevliga restaurang Agnes på Kungsholmen har slagit upp dörrarna för ett stämningsfullt möte med Riccardo Arambarri Pérez från vinhuset Bodega Classica i Rioja Alta. Följ Lovisa Mörner på en lika god som stämningsfull provning.
Vid sin ringa ålder av 24, har Bodega Classicas tongivare Riccardo Arambarri Pérez redan arbetat med vin i elva år. Han berättar att familjen vill producera klassiska viner med fokus på balans och finess. Jag frågar om de dyrkar ekologiskt och får som svar att de faktiskt är under konversion för att få certifieringen på sina 70 hektar av egna vingårdar. En liten del av vindruvorna köper de in av partners i Rioja för att få tillräckligt med volym att producera några av de största vinerna, men de är samtidigt noga med att dessa jobbar på ett hållbart sätt.
Dagens provning inleds med två vita viner från Rioja. Vit Rioja är långt ifrån lika känt som röd, men i realiteten är det en tredjedel av regionens vinareal idag. Riccardos föräldrar var starka pionjärer för vitt vin när många andra satsade på rött. Hacienda López vita viner är smakrika och aromatiska med mognad – vingården använder gärna fat för att just skapa balans, rundhet och komplexitet i vinet. Vinerna baseras främst på de lokala druvorna Viura, Garnacha Blanca och Malvasia. Enligt min smak kanske bättre som matviner än för att bara dricka ett glas. Deras instegsvin finns på BS för 99kr om du är nyfiken.
Därefter plockas det fram ett vin på den spanska druvan Garnacha från 2017 – Hacienda López de Haro Garnacha. Sent skördat och mycket tillgängligt i runt och angenäm stil. Framträdande är röd frukt, örter, viol och lakrits. Tyvärr finns det inte i Sverige ännu – men kanske kommer?
Ett annat trevligt vardagsvin var deras rödvin på den mer färgrika lokala druvan Graciano, som känns friskt och runt med en relativt hög syra. Bra struktur och balans även om ganska ungt vin. Bra matvin som tyvärr heller inte finns i Sverige. Båda passade fint till de tapas vi serverades i form av friterade kronärtskockor och rådjursblinier, de behöver inte matchas med kraftigare mat än så. De skulle ligga på ca 135kr på Systembolaget.
Riccardo berättar skämtsamt att hans far tyckt att han borde åka till Champagne eller Bordeaux och gifta sig med en bondflicka där. Detta på grund av hur mycket pengar dessa vinregioner tjänar genom att släppa viner som inte är klara till ett högt pris istället för att som i Rioja, vara så envisa att släppa vinerna först då de är drickvänliga. Även om många rödtjut från Rioja går att lagra länge, är det stor skillnad mellan dem och Bordeaux’s bättre viner som behöver lagras många år på flaska innan de når sin topp.
Riccardo igen: “Skulle jag välja ett vin att ta med till en romantiskt date med flickvännen, skulle det vara Gran Reserva 2010 eller Haro 30 Mesas.”
För att summera: Bra röd rioja är både drickvänligt och matvänligt – så ta för dig av mina vintips här nedan och – hem och njut!