Grab a Bottle – efter skidor kommer vin
Lästid: 2 minuter
Du har susat ner för backarna hela dagen. Tårna ömmar något och vintern biter i kinderna. Mörkret drar ihop sig därute, bastun gassar och brasan sprakar. Veckans tre buteljer sätter sjärnklar guldkant på din After Ski.
Lustau Solera Reserva Amontillado Los Arcos, Spanien, Andalusien, nr 8227,104 kr
Hjälmar och snabba skidglasögon dunsar i golvet. Ni byter kramsnö mot en varm kram från stugans goda dofter. Apelsin, nejlika, nyhuggen ved. Medans bastun värms plockas det fram en fin lagrad ost från alperna, korv som rökts över enris, picklade grönsaker och surdegsbröd. I glaset en guldig amontillado. Eldigt värmande med mjuk nötighet och läckra nyanser av torkad frukt. En sån dröm.
Château de la Liquière Faugères 2019, Frankrike, Languedoc-Roussillon, nr 3531, 169 kr
Så har ni alla tinat efter en hel dag i backen. Från spisen sprids ljuvliga dofter av vitlök, rostad paprika, brynt smör och salvia. På bordet som vackert dukats med rustikt linne, stora kupor och handstöpta ljus i olika höjder står en smakfull sydfransos med välformad figur på grenache, syrah och carignan. Lantligt fruktig, med läcker kryddighet och fin struktur. Voilà!
Nautilus Pinot Noir 2016, Nya Zeeland, Marlborough, nr 74762, 249 kr
Snön har stilla lagt sig runt husknutarna. Tonerna från Ellas Swinging Christmas svänger ut från köket och du har sjunkit ner i salongen, framför brasan. En hel dags skidåkning biter i kinderna. Du njuter av årets bästa knäckemacka. Den med nygriljerad skinka och sötstark senap. En sval flirtig pinot noir i glaset. Förnimmelser om sommarens solvarma jordgubbar sveper omkring, tillsammans med en mjuk ton av ceder och svartpeppar. I denna ljuva harmoni kan du nog bli sittande ett bra tag.