Grab a Bottle – från vårkänslor till snöyra
Lästid: 2 minuter
En liten kvittrande försmak på våren var här och vände till förmån för ett mulligt snöväder. Men snön till trots – ljuset smyger sig allt närmare. Att dagarna känns lättare firar vi med krispigt fläktande syror och en salig blandning mörka bär.
Kir-Yianni Assyrtiko 2019, Grekland, Makedonien, nr 2338, 99 kr
Plötsligen blir man så sugen på att tvätta fönstren, fylla vaserna med krispiga tulpaner och duka lätt och läckert. Låt oss ta en tur till havet för att möta en läckert fläktande syra, tjusig frukt och balanserad, mineralstänkt kropp. Druvan assyrtiko har en given plats i mitt hjärta och jag matchar den gärna med grönsaker, fisk och skaldjur av alla dess slag.
Santa Duc Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes 2018, Frankrike, Côtes du Rhône, nr 73018, 124 kr
Så målades landet återigen vitt och fluffigt! Och medans snön yr runt knutarna samlas vi i köket runt grytor och pannor. Låt mig presentera ett av hyllans säkraste kort – grenache, syrah och cinsault odlade enligt ekologiska och biodynamiska principer. Här yr dofterna av saftiga mörka bär, lagerblad, svartpeppar och viol runt köket i en enda salig blandning. Vi tar fram sommarens tomater ur frysen och lagar en stor mustig gryta till tonerna av Charlie Mingus!
Gattinara Travaglini Giancarlo 2017, Italien, Piemonte, nr 2372, 199 kr
På steniga mineraliga jordar och sluttningar upp till 420 meter gror den ljuvliga nebbiolon, lokalt kallad ”spanna”, till denna läckert kurviga bordsgäst. Rödrosig sirlig frukt men inslag av viol och svartpeppar. Full av energi och frisk syra. Vad sägs om en carne cruda – en piemontesisk råbiff som du lagar med fin ekologisk kalv och kryddar med rivet citronskal, sardeller, kapris och parmesan!