Grab a Bottle – matcha dina moules frites
Lästid: 3 minuter
Ta fram din inre fransos och gör en rykande, värmande Moules marinièr. Vad passar bättre i vinterkylan än den smarriga klassikern med blåmusslor kokta i vitt vin och grädde tillsammans med vitlök och persilja. Serverar du pommes till byter den franskbelgiska rätten namn till Moules frites och du vaggas mjukt in i helgen. Det är dessutom så busenkelt att göra att fredagen är räddad på tjugo minuter. Karin Ericson har valt ut tre favoriter som tar armkrok med dina musslor.
Langlois Crémant de Loire, Frankrike, Loire, nr 7404, 150 kr
Det är alltid rätt med bubblor till skaldjur och inte minst till friterat. Här är en stående favorit hos mig. En härligt friskt och riktigt bra Crémant de Loire med fina bubblor och hög syra som bryter av det feta i maten. Vinet görs på 60% chenin blanc, 20% chardonnay och dessutom 20% cabernet franc som ger pigga gröna äpplen, citrus och lite honung i glaset samtidigt som vinet har en snygg struktur. Dina musslor med pommes har en klar match.
I samarbete med Riedel
Det här vackra glaset framhäver en specifik dryck och inte en specifik druva. Kupan är spetsig nertill, vilket bildar en ström av bubblor inuti glaset. Formationen är inte bara vacker att se – den förlänger också de mousserande vinernas bubblande liv! Kupans vida mittparti lyfter aromerna i drycken och den avsmalnande öppningen koncentrerar i sin tur doften i näsan.
Von Winning Win Win Riesling Trocken 2020, Tyskland, Pfalz, nr 79394, 139 kr
Satsa på ett vin som gör sig lika bra i grytan som i ditt glas. Win Win helt enkelt! Här har du ett torrt rieslingvin från Pfalz till en väldigt bra peng. Sötman i vinet går fint ihop med musslorna i grytan samtidigt som du får ett krispigt vin i glaset som är lite spritsigt på tungan och doftar av vita blommor, gröna äpplen, honung, blöt sten och pigg citrus. Ljuvligt!
Sancerre Les Baronnes 2020, Frankrike, Loire, nr 32253, 189 kr
Vi åker tillbaka Loiredalen igen och denna gång till Sancerre där vinerna är friska, mineraliska och älskar skaldjur. Här regerar druvan sauvignon blanc, fyllt av citrus och grön örtighet. Det kan inte bli en miss match. Detta är en klassisk Sancerre från den erfarna producenten Henri Bourgeois som ger dig ett druvtypiskt vin i glaset med krusbär och lime, flinta och fläder. Hej vårkänslor!
Annons
Paul Jaboulet Parallèle 45 Rouge 2019
Paul Jaboulet Parallèle 45 Rouge 2019
I flaskan hittar vi en klassisk Côte-du-Rhône-blandning av grenache och syrah. Doft och smak bjuder på björnbär, körsbär, mogna hallon, torkade örter, lagerblad och aningen svartpepparkrydda. I munnen. Balansen mellan den friska frukten och den fylliga frukten sitter snyggt och även eftersmaken imponerar i sin tillgängliga stil.