Grab a Bottle – Topp tre bästa vita nyheterna i fasta sortimentet
Lästid: 2 minuter
Höstens lansering i fasta sortimentet var lite ljusare i de annars avgrundsmörka lanseringarna för nämnda kategori. Pär Strömberg har provat sig igenom de vita nyheterna och konstaterar att det finns gastronomiska kvaliteter och prisvärda viner med lokal karaktär. Läs, inspireras och varför inte bara Grab a Bottle?
Elara Treixadura & Godello 2022, Spanien, Ribeiro, nr 20071, 99 kr
Tuttifrutti nos, lätt av marknadsgodis, apelsinzest och gul Gott&Blandat. Smaken desto seriösare med läskande frisk syra och smaker av gula päron, gult vingummi, persika, citrus, grapefrukt, ananas och en örtig touch av salvia, kamomill och vitpeppar med en lätt strävhet, syrlig gul frukt, florala och örtiga toner i avslut. Grab a bottle och servera svalt till fisksoppan, stekt fisk och till lättare kycklingrätter, ja varför inte till en klassisk Caesarsallad.
Riesling Feinherb Weingüt Wegeler 2021, Tyskland, Mosel, nr 1145, 119 kr
Gulfruktig nos, stenfrukt, persika, krusbär och gula päron i en läskande frisk med lätt oljig kropp i fin balans mellan söt frukt och sval mineralisk sälta. Ett elegant halvtorrt vin som är nykomling på Moselhyllan och som passar det moderna köket som asianfusion och mat med hetta, chili, vitlök och ingefära.
Grab a Glass
I samarbete med Riedel
Riedel Veloce Chardonnay, vinglas 2-pack, 699 kr
Riedels serie Veloce är döpt efter det italienska ordet för snabb. Vinglasen i tunn, elegant kristall är formgivna för viner på druvan chardonnay – perfekta för ekfatslagrade, fylliga viner med låg syra. Den stora kupan med vid öppning förstärker aromerna och de ljuva ekfatstonerna.
Alba Rhino Vinho Verde 2022, Portugal, Vinho Verde, nr 3128, 159 kr
Kul namn, vit noshörning mot druvans namn, ger en fin inledning till ett vin med hög potential. Expressiv aromatik av exotisk frukt, gula saftiga söta päron med, mogen ananas och persika. Frisk hög syra, renande driv med söt solmogen gul stenfrukt, krispig sval mineralitet och lätt havssälta i avslutet. Perfekt till en vällagad rosmarin- och saffransspäckad paella med hård socarrat, kycklinglår och skaldjur.