Grab a Bottle – tre franska pärlor
Lästid: 2 minuter
Från drömmar om Edens lustgård och pärlande drycker till ett biodynamiskt fynd från Loiredalens röda hjärta. Veckans viner sprider glädje, längtan och fransk parfym.
Louis Roederer Brut Vintage 2013, Frankrike, Champagne, nr 76510, 639 kr
Trädgårdsbyxor och finbubblor. Det är min melodi. Just nu pulsar jag runt bland vitlök begraven i snö, jordärtskockor under frusen jord och krispiga vintersådder. Fantiserar om den där Edens lustgård som kommer att blomma här om några månader. Herregud vad där ska drickas champagne. Smygstartar redan nu genom att vicka upp den frusna dörren till växthuset, slå mig ner på en varm ullfilt och hälla upp ett glas Louis Roederer 2013. Kan något ens vara så här gott? Ungt, men ändå yppigt. Massvis av mineralkänslor, lätt gräddighet och toner av macadamianötter, hav och citron. Det drar sig ner mot minus 10. Solen värmer växthusets glas och får de frusna snöstjärnorna att gnistra. Så otroligt vackert. Några minuters egentid, jag och Roederer.
Och… Louis Roederer finns i 101 butiker, kan lagras länge, njutas till nästans allt och är alldeles för bra för att inte grabba.
Sancerre Les Pierris 2019, Frankrike, Loire, nr 2259, 179 kr
Omkring den lilla byn Champtin i Sancerre böljar Claude och Laurents vackra vinodlingar. Här har deras familj gjort vin sedan mitten av 1800 – talet då Francois Champault planterade sina första vinrankor. Precis som bröderna själva, är deras viner älskvärda. Att sitta vid deras rustika matbord och mumsa paté, linser, kött eldat över gamla vinrankor och getostar till glada skratt och de godaste av viner är något jag sent skall glömma. Här är deras eleganta sauvignon blanc, som växer på kalkrika jordar och yppar läcker gul frukt, mineraldriven charm och stor fräschör. Njut!
Chinon Fabien Demois 2019, Frankrike Loire, nr 2759, 119 kr
Historia, tradition och stor respekt för miljön, präglar denna goda egendom som leds av Fabien Demois, femte generationens vinmakare. Vi är i Loiredalens röda hjärta vars sanna essens springer ur cabernet franc. Fabien följer biodynamikens jordnära grunder, vilka tilltalar mig något alldeles särskilt. Lika förtjust är jag i viner som likt detta lagras på betongtank – dessa ger samma luft och liv som fat men utan självaste fat-aromen. Det här är ett kap, rustikt fruktigt, pepprigt och djupt med fin balans och talande struktur. Serverar med fördel något sval till lantpaté med puylinser.