Grab a Bottle – tre prima pizzaviner
Lästid: 2 minuter
Man älskar ju pizza för att det är så okomplicerat, mångfacetterat och moffigt gott. Och visst vill man ha viner som levererar på samma sätt – smakrika, klunkiga, viner som bara korkas upp och njuts direkt, gärna med många gäster runt middagsbordet. Här tipsar Andreas Grube om tre klockrena röda pizzaviner som du enkelt hittar i Systembolagets fasta sortiment.
Langhe Nebbiolo Leunin 2019, nr 77488, 129 kr
Lysande bra nebbiolo för den här prislappen tycker jag, och ur glaset strömmar alla de dofter och smaker som jag älskar med druvan: färska jordgubbar, körsbär och nypon, sandelträ, kakao och lite lagerblad. Lika gott till enkel Margerita som till en pizza med lite kryddig salami och salt ost. Servera gärna hyfsat svalt och njut i stora kupor.
Borgogno Langhe Rosso 2020, nr 70384, 109 kr
Också från Piemonte men här istället gjort på en blend av barbera, dolcetto, freisa och merlot. Resultatet är ett vin som – på det bästa av sätt – personifierar något rättframt och komplicerat, det är liksom bara att poppa, klunka och njuta. Här behövs inga analyser, njut bara. Väldigt bra allroundvin också, sitter bra till det mesta du är sugen på att toppa pizzan med.
Brancaia Tre 2019, nr 75501, 139 kr
Brancaia är skickliga på att göra viner som både har struktur och botten men också en fin finess. Här är det sangivese som är basen, toppat med lite merlot och cabernet sauvignon. Doft och smak bjuder på solmogna körsbär, svarta vinbär, ljus choklad, några stänk kanel och svartpepprig krydda. Också ett lysande allroundvin vad gäller pizza, men satsar du hårt på tomat, pesto och rikligt med ost kommer du garanterat få en höjdarupplevelse.
Annons
Winemaker's Stories Montsant 2019
Winemaker's Stories Montsant 2019
Örtig kryddig doft av anis, lakrits med mörkt röda bär och koncentrerad mörk frukt. Silkigt och lent med frisk syra och välstrukturerade men mjuka tanniner. Örtigt rödbärigt och kryddigt med smak av hallonlakrits och viss hetta, sälta och mineralet i avslutet. Utmärkt till en mör köttbit stekt i smör med vitlök och örter eller till lokal (spansk) mat så som en bit tapas med bröd, tomat och lufttorkad skinka.