Grab a Bottle – tre snabba Italianos
Lästid: 2 minuter
Veckans trio i tillgänglig tappning tar oss in i den italienska myllan. Från frisk chardonnay med bra drag till en skogsbärsmullig sangiovese. Cin cin!
Ferrari Brut Organic, Italien, Trento, nr 7721, 165 kr
Läcker ekologisk chardonnay som andats frisk alpluft från de underbart vackra bergen i Trento. Sofistikerat mineraldriven med grönkrispiga äpplen, citrus och lätt rostad brödig ton. Vinet vilar 36 månader på flaska före degorgering vilket ger fin koncentration att väga mot den pigga syran. Tjusigt att servera till grillat surdegsbröd med tomat, oliv, kapris, sardell och parmesan.
Borgogno No Name 2016, Italien, Piemonte, nr 73661, 299 kr
Några kanske hört talas om barolon från Cannubi, Liste och Fossati som fick nobben av de italienska vinmyndigheterna? Överheten som plötsligt kan få för sig att en förstklassig barolo från några av Barolos bästa lägen inte är en barolo. Så var fallet här, vilket ledde till att vinmakare Andreas Farinetti döpte om vinet till No Name. Och eftersom smaker och känslor säger mer än tusen namn blev vinet en succé oavsett. För charmen, koncentrationen och den fina strukturen. För fruktig energi, parfym av nyponros och sofistikerad kryddighet. Och för att det här är lika lagringsdugligt som urtjusigt att korka upp till en krämig risotto.
Rocca Guicciarda Riserva 2017, Italien, Toscana, nr 2723, 159 kr
Sangiovese du ljuva druva! Här signerad Francesco Ricasoli. Charmigare baron får man leta efter. Ricasoli anammar konsten att producera viner i tillgänglig mängd men samtidigt briljera med viner av hög klass, producerade enligt hållbar filosofi. Här väcks känslor av yppiga skogsbärstoner tillsammans med en snygg kryddighet och fin syra. Pizza, pasta passar såklart utmärkt därtill, precis som en fin liten entrecôte med ratatouille och färska örter.