Grab a Bottle – tre spanska julviner under hundra spänn
Lästid: 2 minuter
Spanien, vad har det med julen att göra? Faktum är att spanjorerna ser julen som en riktigt festhögtid där maten spelar stor huvudroll. Vinet, som sig bör i ett vinproducerande land, har sin naturliga plats och i alla olika områden följer traditionen de lokala specialiteterna. Pär Strömberg har valt ut några spanska sista minuten tips som passar vårt svenska julbord.
Fino Inocente, Spanien, Andalusien, nr 8202, 86 kr
Stiltypisk, jästig, frisk smak med inslag av vinteräpplen, rostad mandel, torkade örter, kryddor, curry och citrus. Passar perfekt till de kalla rätterna på julbordet som annars tarvar en kall öl och snaps. Våga prova något nytt i år, framförallt till sillen, den gravade eller kallrökta laxen och skagentoppade ägghalvor. Även mycket gott till ostar och nötter.
Torres San Valentín Parellada 2020, Spanien, Katalonien, nr 3223, 69 kr
Lågalkoholhaltig och lätt med fräsch doft och smak av gul stenfrukt, päron, persika och gröna druvor. Viss restsötma ligger med men balanseras fint upp av en frisk syra. Vinet uppges vara veganvänligt och passar dem som inte äter animaliska rätter från julbordet. Jag häller dock upp ett glas till farsan Tobbes grymma Janssons Frestelse. Den fungerar också utmärkt som en palet cleanser och en uppfriskande kick mellan all fet och bedövande mat.
Hacienda el Espino Garnacha Tintorera 2020, Spanien, Kastilien-La Mancha, nr 2249, 79 kr
Välgjort och gott till unikt pris! Ekologiskt odlad garnacha tintorera, som är en så kallad teinturierdruva, vilket innebär att den har ett rött fruktkött. Fat, mörka körsbär, örter, peppar med en syrlighet och struktur som i en taktfast flamenco. Det här lättklunkade fruktiga vinet passar lika bra till skinkmackan som till allt det andra varma på julbordet.
Annons
Antxiola 2020
Antxiola 2020
Ett ungt mycket torrt vitt vin från Baskien i norra Spanien, gjort på en druva man kanske inte hör talas om så ofta: hondarrabi zuri. Här bjuds det på syrliga krusbär, krispiga gröna äpplen, lite färsk örtighet och rejält med citron. Vi hittar också inslag av hav och snäckskal. Supersyrlig, läskande och lätt, perfekt till löjromschipsen innan middagen eller till fisk och skaldjur, gärna en skaldjursgryta med en rejäl klick aioli.