Grab a Bottle – viner för hemmets lugna vrå
Lästid: 2 minuter
Kung vinter har anlänt och det med besked. Krispigt kallt och kanske härligare än någonsin att få mysa in sig i köket tillsammans för att förbereda långa goda middagar. Här listar vi tre läckra viner, lika matvänliga som lätta att tycka om.
Bourgogne Aligoté Joseph Drouhin 2019, Frankrike, Bourgogne, nr 5500, 125 kr
Druvan aligoté har varit en del av Bourgognes landskap i över 200 år men är ändå långt ifrån lika känd som chardonnay. Denna butelj är ett flirtigt fynd från en klassisk vinegendom vars vingårdar drivs biodynamiskt. Häll upp i stor kupa och snurra toner av gula äpplen, solmogna plommon och citron. Här finns skön rondör och frisk syra. Jag tror vi tar och grillar en fin bit fisk och serverar med rostade jordärtskockor och brynt smör.
Col d’ Orcia Rosso di Montalcino 2019, Italien, Toscana, nr 2576, 149 kr
Bästa husvinet att till exempel korka upp när det vankas pizza? Medan den kryddiga tomatsåsen puttrar på spisen får en ung och livlig sangiovese fylla glasen. Mörka saftiga bär och livlig fräschör, samtidigt med den där läckra strukturen som Montalcinos jordar gärna bjuder på. Jag laddar min pizza med allt gott den halvtomma kylen har att erbjuda så här års – grönkål, oliver, en salig blandning ostar och så den där goda tomatsåsen (hett tips – har du en gammal parmesanskalk över så låt den puttra med tomaterna).
Chinon Fabien Demois 2019, Frankrike, Loire, nr 2759, 119 kr
Cabernet franc i all sin djupa frukt och kryddiga skönhet. Det här en favorit i vinterköket som tar sig an såväl côte de boeuf som en värmande linsgryta full av smak. Fabien Demois jobbar ekologiskt och med stor respekt för naturen, där han i skrivande stund är i sluttampen för en demetercertifiering. Ett vin fullt av fruktig lust och energi – snygg och tillgänglig idag, men kommer också utvecklas fint under ett par år framöver.