Grab a Bottle – lågt prisade nyheter för den magra plånboken
Lästid: 2 minuter
Välkommen till 2024 och ett nytt år av Grab a Bottle, vinjetten där vi varje vecka på tisdagar tipsar om viner som passar i säsong och som finns på de flesta Systembolag, redo att plockas ned från hyllan och förgylla vardagens eller helgens middagar. Som sig bör, så här i början av året, tipsar Pär Strömberg har valt tre nya billiga viner som inte ruinerar dig efter julen, tre plånboksvänliga nyheter, varav ett vitt och ett rött ligger under 100 kronor och ett mousserande strax under 150 kronor, men där det sista ett extra festligt vin.
Montelvini Il Brutto Asolo Prosecco Superiore DOCG Sui Lieviti 2022
Glera från Veneto men en ganska unik och speciell prosecco som får sin mousserande kvalitet genom en andra jäsning på flaska men dät vinet får ligga kvar på sin jäst och således utan degorgering. Ett matvänligt vin som förändras i ditt glas. Helt klart och transparent vid första serveringen med frisk syrligt gulfruktig ton i en mineralisk salinitet. Andra glaset, då flaskan rört upp jästfällningen och skapat ett vin med tydlig slöja får du ett fylligare vin, frisk, söt och pigg med tätare struktur och mer sälta och jästtoner. Lagringsbar trots låg sulfit, låg restsockernivå och ett otroligt lågt pris i förhållande till den höga kvaliteten.
Plaimont Les Cépages Préservées Saint-Mont 2020
En av de bättre lanseringarna från senaste släppet i fasta sortimentet. Ett friskt vin från Saint-Mont i sydvästra Frankrike och ett kooperativ med över 1000 medlemmar. Druvorna gros manseng, petit courbu och arrufiac är lokala storheter och vinet, med sin höga kvalitet kontra det låga priset, är en ren och skär superbargain. Fruktigt och floralt med sirglig hög syra, gul frukt , äpple och vita blommor, stenfrukt och grapefruktzest med mandel och jasmin i avslutet.
Campo Luz Roble 2021
Otroligt prisvärd tempranillo från Ribera del Duer med druvorna från vinstockar som är 20-40 år gamla. Ett stort vin paketerat i en lättare glasflaska med en mineralisk stendammig nos, mörka körsbär och lättrostade fat. Smaken fyllig med syrlig frukt, rund och örtig, mörka körsbär, svartvinbär och blåbär. Josig med struktur och kraft med körsbärskärniga tanniner. Vinos de La Luz historia startade redan 1910 i Mendoza i Argentina då Serafín Fernandéz och Maria Núñez, som hade lämnat spanska Galicien i jakt på arbete, skapade sin vingård. Det var inte förrän 2015 som deras barnbarn Fernández Núnez återvände till Spanien och bosatte sig i Peñafiel i Ribera del Duero.