Grab a Bottle – värmande röda sportlovsviner
Lästid: 3 minuter
Sportlovsveckorna är här med skidåkning, pulkor och mysigt kurande inomhus. Och finns det något bättre än en smakrik gryta och ett pangigt rött efter en lång dags friluftsliv? Nej, knappast! I den här veckans Grab a Bottle bullar därför Andreas Grube upp med tre schyssta rödviner som både får det att dra i smilbanden och värmer skönt från insidan.
Avondale Genus 2019, Sydafrika, nr 2909, 199 kr
Härlig sydafrikansk blend på cabernet sauvignon, merlot, malbec, cabernet franc och petit verdot som dök upp på den fasta hyllan i december förra året. Det här är verkligen ett underbart vintervin där det bjuds på gott om svartvinbär, körsbär, choklad och lite färsk rosmarin i kryddig och välbalanserad stil. Gott till det mesta i köttväg. Låt gärna få blomma ut en stund i karaff.
Casal Mor Baga 2020, Portugal, nr 2224, 100 kr
Här en hyfsat frisk och lättsam rödpangare, där det bjuds på färska jordgubbar och körsbär, ett rejält knippe gröna örter och lite vaniljtoner. Samtidigt finns här också en härligt kryddig botten och en smeksam ton av sandelträ. Det här är ett perfekt klunkvin att sippa på medan maten lagas, men funkar också fint till allt från charkplock eller en hemgjord pizza till lammgryta. Kul och lättgillat vin.
Grab a Glass
I samarbete med Riedel
Old World Syrah 2- pack/ 699 kr
Det här glaset är särskilt framtaget för viner som i regel är strama med en pigg syra och en arom som präglas av mörkbärig frukt. Vinglaset passar således utmärkt till Syrah men även till andra fylliga röda, så som viner på touriga nacional, barbera och amarone. Här förstärker kupans vackra form doften och ger vinet en rund, balanserad smak.
Santa Duc Côtes du Rhône Les Vielles Vignes 2020, Frankrike, nr 73018, 124 kr
Det här är verkligen en Bargain på alla sätt och vis, och perfekt till klassiska grytmåltider som Boeuf Bourguignon, men också till en schysst burgare. Gott om mogna hallon, blåbär, körsbär, lagerblad och nymalen svartpeppar i både doft och smak, dessutom med en lätt överton av viol och lite rökt chark. Om du frågar mig får den gärna serveras hyfsat svalt, runt 16 grader, för att lyfta fram fräschören lite extra. Skål!
Annons
Hartenberg Cabernet Sauvignon 2018
Hartenberg Cabernet Sauvignon 2018
Det här vinet kan du spara länge om du så vill, men som också är tillgängligt och öppet nog för omedelbar konsumtion, och då allra helst till mat. Servera gärna vinet runt 17-18 grader och lägg upp en klassisk entrecote med bearnaisesås på tallriken. Doften är stor och generös med gott om vanilj, mörka bär, choklad, kryddor och aningen lakrits. I smaken utvecklas också toner av cigarrlåda, lite färsk tobak och aningen blyerts. Munkänslan är strukturerad och tät med mjuka tanniner och fyllig fruktighet.