Grab a Bottle – Topp tre bästa röda nyheterna i fasta sortimentet
Lästid: 2 minuter
I veckans Grab a Bottle plockar Pär Strömberg med sig tre röda nyheter i fasta sortimentet. Ett svalt och smarrigt glou glou-vin från Chile, en seriös men lättgillad dolcetto från Dogliani i Italien och på veckans tema, ett rött stilrent och mycket vin från norra Rhônedalen i Frankrike.
Grab a Bottle – Topp Tre bästa röda nyheterna i fasta sortimentet
Monterustico Dogliani 2021
Ekologisk dolcetto från Dogliani med fruktig mörkt rödbärig nos, mörka körsbär, björnbär, svarta plommon, vildhallon och lakritstoner. Smaken fyllig och stor, mjuka men strama, tuggiga tanniner som tillsammans med frisk syra drar i underkäken. Massor av mörk vild frukt och skogsbär i ett örtigt och kryddigt torrt avslut. Monterustico är en gammal vingård som sedan ett par år drivs av familjen Vajra. Gott till Spaghetti Bolognese, lasagne eller vegetarisk moussaka med aubergine.
Viña Bouchon Paìs Viejo 2022
Örtig och mörkt rödbärig och inbjudande nos med viol. Läskande syrlig och maffig örtkryddig bärbomb med massor av energisk fart på frukt och syra. Ett kanon-bordsvin som går till det mesta av vår höstliga meny. Fruktigt, rakt och linjärt, inga krusiduller, bara läskande friskt och glou glou med torrt avslut och bärighet som hänger kvar länge. Det här vinet mår bäst av att serveras svalt, då kommer den läskande karaktären fram som bäst. Perfekt att dricka till kallskuret eller till fläskkotletter med örtbakade potatisklyftor.
E. Guigal Crozes-Hermitage Rouge 2020
Klassisk syrah-appellation med klassiskt uttryck. Mörkt rödbärig, rökig och fruktig i ett. Röda frukter och bär, viol, plommon och körsbär och fylliga mineraler. Tät och energirik, kraftfull och sammetslen. Från en riktigt viktig familj i norra Rhônedalen. Passar även in på vårt veckotema Norra Rhône med livesändning på torsdag som ni inte får missa. Gott till rätter av mörkt kött, vilt som tamt.