Grab a Bottle – Wine on Fire!
Lästid: 3 minuter
Låt vintern brinna och himlen le i vårens ljusa kvällar. Låt glasen bubbla, blomma, tjusa och värma. Här är tre sjungande sistaminutenviner till valborg.
Amazone de Palmer, Frankrike, Champagne, nr 7947, 1099 kr
Släck den brinnande valborgstörsten med en bubblande amazon på hälften chardonnay och hälften pinot noir som vilat under 10 år i Palmers källare. Stort och gyllene med djup nötighet, mogen gul frukt och snärtig mineralitet. En törstsläckare helt klart men också en stilig följeslagare till nästan vilken måltid som helst. Jag poppar till krispig smörstekt råraka med citronzestig crème fraiche, sikrom och nyklippt gräslök.
La Bastide Blanche 2018, Frankrike, Provence, nr 2262, 189 kr
Det är provocerande kallt ute. Men vad gör väl det när det i slutändan går åt rätt håll. Med frusna knoppar samlas vi förstås runt grillen. Låter vintern rasa till eldad svensk entrecôte med sotad lök, rostade hasselnötter och smörig sky. Vinet är till första sniffen lika tjurigt som vintern men ge en stor kupa/karaff och ett par livliga snurr och du skall belönas med en djup solnedgång, mörk mullig frukt och läckert kryddig struktur.
Old World Syrah, 2 – pack / 649 kr
I samarbete med Riedel
Det här glaset är särskilt framtaget för gamla världens syrah och gör sig ypperligt till strama viner med pigg syra och djupt mörkbäriga aromer. Kupan är rund med förhållandevis liten öppning vilket förstärker dofter och ger vinet en balanserad och rund smak. Pssst…inte heller är det dumt att använda glaset till en riktigt generös champagne.
Dr L Riesling 2020, Tyskland, Mosel, nr 7218, 99 kr
Försmak på sommaren genom blommande riesling från Moseldalens branta, steniga jordar. Här väcks känslorna för blommor och bin genom äppelblommor, saftig päronfrukt, sommarregn, honung och lime. Tjusig sötma och mineralfrisk fräschör gör detta till säsongens allroundvin att sippa i tid och otid.
Annons
Masi Bonacosta Valpolicella 2019
Masi Bonacosta Valpolicella 2019
En stilfull klassiker som bygger på traditioner men utformas modernt. Corvina, rondinella och molinara plockas från rödkalkiga jordar omkring Valpolicellas böljande kullar. Vinet vilar i 6 månader på slavonsk ek. Resultatet bjuder djupröd elegans med fin kryddighet och mjuka inslag av körsbär, ceder och viol. En strålande match till vårkyckling med vitlökssmör och grillade brytbrönor.