Grube guidar – Bästa ölen till höstens och vinterns mat
Lästid: 3 minuter
Vi är långt in i säsongen av höstmat, men även den tidiga vintern bjuder att bulla upp med mustiga grytor, svamp och vilt på det dukade bordet. Och självklart är det inte bara vin som passar i glasen – här tipsar Andreas Grube om åtta öl som alla sitter prima till höstens och vinters smaker.
Omaka Weiter, Sverige, nr 1076, 22,90 kr (330 ml)
Det lilla bryggeriet Omaka i Stockholm lyckas alltid sätta en högst personlig prägel och egen tvist på klassiska ölstilar, så också här. Den här ölen bjuder på lätt touch av banankaka toppat med apelsin, vitpeppar och lite honung. Både läskande och smakrik, och en perfekt partner till exempelvis moules marinière.
Poppels Bryggeri London Lager, Sverige, nr 53395, 21,90 kr (330 ml)
Jonseredsbaserade Poppels är alltid en klart lysande stjärna på den svenska ölhimlen. Här serverar de en öl med hyfsat tyglad beska, men med fin fyllighet och aningen sötaktiga toner av sirap, nötter och knäckebröd. Sitter som en dröm till en klassisk Boeuf Bourguignon!
Leffe Brune, Belgien, nr 1336, 57,90 kr (750 ml)
En riktigt maffig öl som verkligen behöver sin mat för att komma till sin rätt. Och här har vi höst- och vintermatsvänlig öl så det står härliga till – gott om hasselnötter, torkade dadlar, mörk sirap och lite kaffetoner, toppat med viss sötma som lirar bra med lamm- och köttgrytor, gärna med svamp.
Smith Street Lager Esther, Sverige, nr 1092, 17,90 kr (330 ml)
Nejdå, bara för att det är höst och snart vinter måste inte all öl vara maffig, mörk och kryddig. En bra lager fyller såklart sin självklara plats i massor av olika tillfällen, till allt från fondue till färska skaldjur. Den här är både smakrik och läskande med aromatisk fruktighet och välbalanserad beska.
Newcastle Brown Ale, England, nr 1538, 19,90 kr (330 ml)
Nej, det här kanske inte direkt är världens mest spännande öl – men den är samtidigt riktigt bra allroundspelare till mycket av det man vill duka fram på bordet under hösten. Här finns både fyllig frukt, sötaktig knäck och aningen örtig krydda i fräsch och mjuk stil. Servera gärna några grader över kylskåpstemperatur.
Oppigårds Golden Ale, Sverige, nr 1490, 22,90 kr (330 ml)
Här har vi en riktigt smarrig golden ale som balanserar snyggt på gränsen mellan det smakrikt läskande och det friskt läskande. Bra beska och smaker av aprikos, färska örter, knäckebröd, lätt honungstouch och lite grapefrukt. Löjligt gott till kantarelltoasten eller risotton.
Gotlands Bryggeri Wisby Stout, Sverige, nr 89589, 23,90 kr (330 ml)
Härligt smakrik och djup i stilen, med en rejält rostad känsla och doft och smak av kakao, kaffe, mörkt rågbröd, sirap och aningen choklad. Både beska och alkohol i fin balans, och med lång finish. Står pall för både en kryddig gulasch eller en chiligryta med bra sting.
Weihenstephaner Festbier, Tyskland, nr 11229, 26,90 kr (500 ml)
Vadå, oktober är en höstmånad, och även om den nyligen passerat är det väl självklart att vi måste ha en oktoberfestbärs med på listan också. Det här är en pålitlig pjäs som bjuder på gott om maltig knäckebrödskrydda, lite apelsinskal och gott om örter. Hyfsat fyllig och med en balanserad sötma i eftersmaken. Bulla upp med ugnsbakat fläsk och surkål!