Grythyttans Skogsglögg – på bär från Bergslagens djupa skogar
Lästid: 2 minuter
Det varma vinets historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. ”Redan de gamla grekerna” – ja, det var ju faktiskt på det viset – drack uppvärmt kryddat vin och under Medeltiden blev den smaksatta drycken allt mer populär.
I samarbete med Spring Wine & Spirits.
Vid sidan av att kryddorna med förmodan kunde dölja en del bismaker i undermåliga viner så ansågs även en del av smaksättningen också ha vissa hälsomässiga fördelar. När det varma vinet klivit av sin catwalk nere i Europa i början av 1600-talet så fortsatta vi svenskar att åtnjuta det vi då kallade Glödgat Win, men det är inte förrän i slutet av 1800-talet som glöggen blir synonymt med julfirandet. Numera konsumerar vi svenskar inte mindre än 5 miljoner liter glögg per år och smaksättningarna överträffar varandra.
Men all glögg är inte vinbaserad. Mitt i de djupaste skogarna i Bergslagen, bara några kilometer norr om den gastronomiska mittpunkten Grythyttan, tillverkas en unik variant gjord på skogens bär. Grythyttan Skogsglögg har sin grund i blåbär och lingon och sedan smaksätts bärvinet med klassiska julkryddor såsom ingefära, kardemumma, kryddnejlika och pomerans. 2021 firar Grythyttan Skogsglögg hela 20 år och det framgångsrika receptet har inte ändrats sedan starten. Själva produktionen börjar redan i maj då bären får jäsa med kryddorna i stora ståltankar och efter månader av förfining är sedan glöggen redo att buteljeras efter sommarens slut.
Den unika basen av lingon och blåbär ger Grythyttan Skogsglögg en naturlig friskhet och känslan av syrliga skogsbär kittlar på sidorna av tungan samtidigt som den söta och igenkännliga glöggsmaken landar mjukt i gommen. Drycken går att dricka varm eller kall. Antingen med klassiska tillbehör som russin och mandel eller med några isbitar och en skiva apelsin som garnering.
I år förvärvade Spendrups Bryggeri den lilla Glöggfabriken vilket förstärker deras närvaro i området. Spendrups äger sedan tidigare den anrika kurorten Loka Brunn, den omtalade hälsokällan i Bergslagen.