Han vill göra svenskt vin på nya sätt
Lästid: 4 minuter
Jesper Friberg är vinmakaren som sökte sig ut i världen för att förkovra sig och finna inspiration. Alla bitar föll på plats hos Eric Pfifferling i franska Tavel. Tillbaka i Skåne igen vill han nu hitta nya uttryck för de svenska druvorna solaris och rondo.
– Solaris och rondo är fantastiska druvor att odla. I andra länder där man odlar ekologiskt måste man emellanåt spruta koppar på plantorna för att skydda mot svampsjukdomar. Det är otänkbart i Sverige och det fina är att vi inte ens behöver använda sådana metoder eftersom vi har så tåliga druvsorter, berättar Jesper Friberg.
Han började sin vinkarriär hos Murre Sofrakis och Lena Jörgensen på Vingården i Klagshamn utanför Malmö där han framför allt jobbade ute i vingården som brukas ekologiskt utan certifiering. Varken konstgödsel eller bekämpningsmedel används. Ett intresse för biodynamisk odling ledde fram till att Jesper under vintern 2017 reste till Nya Zeeland för att arbeta under växtsäsongen hos Felton Road – en producent känd för sin pinot noir. Efter att tidigare framförallt ha varit inriktad på odling fick han där också chansen att kliva ner i källaren för att lära sig mer om vinmakeriet från vinmakaren Blair Walter.
Det var också hos Felton Road som Jesper träffade nuvarande sambo Sandra. Eftersom hon är fransyska blev det naturligt att nästa stopp blev Frankrike där de först stannade till hos Domaine Marcel Lapierre i Beaujolais och därefter hos Eric Pfifferling på Domaine L’Anglore i Tavel. Två viktiga aktörer i den franska naturvinsrörelsen.
– Jag ville lära mig från mina förebilder i vinvärlden. En sak jag tagit med mig från dem är vikten av att vårda och uttrycka växtplatsen i vinerna. Platsen måste vara levande, min filosofi är att fokusera på jord- och planthälsa och inte för mycket på slutprodukten. Men också att hitta en balans där man inte arbetar för mycket bland vinrankorna vilket kan störa nyttodjur och insekter som har sin naturliga plats där, säger han.
Planen var att stanna ett tag i Tavel, men sen slog pandemin till och det blev lockdown i Frankrike. Osäkerheten gjorde att paret flyttade tillbaka till Sverige 2019. Väl hemma igen på Vingården i Klagshamn har Jesper fått förfoga över en plot på 0,5 hektar med solaris- och rondodruvor som han och Murre Sofrakis planterade 2016. Årsproduktionen räknar han till mellan 3000 och 4000 flaskor.
Från skörden 2020 har Jesper i år släppt två viner till marknaden under eget namn fast under Klagshamns flagga. I våras kom Strandäng som är en pet nat gjord på 90 procent rondo och 10 procent solaris utan några tillsatser eller svavlat vid buteljeringen. Därefter lanserades Urskog som är ett rött kolsyrejäst vin, även den med samma proportioner av rondo och solaris.
– Den gängse uppfattningen är att rondo passar bäst till fylliga viner med mycket tanniner från fat. Jag vill visa att det går att göra lättare, frukt- och syradrivna viner med en lägre alkoholhalt på den här druvan. Lite solaris tycker jag behövs för att addera blommighet, fräschör och struktur.
En mindre del druvor skördas och pressas någon vecka innan den ”riktiga” skörden för att starta upp jäsningen av en livskraftig förkultur som sen läggs till när resten av druvorna ska jäsas. På så sätt fångas jästkulturen från vingården och den specifika växtplatsen. Metoden kallas på franska för pied de cuve och är något Jesper tagit med sig från Pfifferling i Tavel.
Både Strandäng och Urskog såldes snabbt slut när de lanserades på Systembolaget. Från årgången 2020 ligger fortfarande solaris på tankar och fat i källaren. Tanken är att göra ett vitt och ett orange vin. Men det är inte bråttom, menar Jesper.
– Solaris behöver tid och det missar man ibland. Som ungt vinland har vi ännu inte erfarenhet av att lagra länge och man vill gärna få ut vinerna snabbt till försäljning. Min solarisskörd från 2020 ligger fortfarande på sin jästfällning och kommer att få göra det minst ett halvår till. Sakta men säkert hittar solaris sig själv. Till nästa påsk vet jag kanske om vinet är redo.
Som svensk vinmakare vill Jesper Friberg gärna var en förnyare och förespråkare för naturliga viner.
– Det blir intressant att se vilken väg vinlandet Sverige kommer att ta framöver. Historiskt har vi tittat på Frankrike, Italien och strävat efter viner med både hög sockerhalt och alkoholnivå vilket inte riktigt hållit över tiden. Syran finns där i druvorna och druvkvaliteten gör att det inte behövs tillsättas så mycket svavel. Vi har inga regler som styr oss och kan egentligen göra vad vi vill.