Ingefärsstekta gambas och en afton i rosa
Lästid: 2 minuter
Gyllene ingefärsdoftande gambas till solnedgångsrosa himmel och vin? Här bjuder vi de läckraste av recept att matcha till vår goda liveprovning som finns att följa den 6 sköna maj. Smaklig spis!
Ingefärsstekta gambas, gemsallat och aioli
Ingredienser
12 st gambas (med skal om det finns)
2 st gemsallat
8 st rädisor
1 st jordärtskocka
1 skiva levainbröd
1.5 msk riven ingefära
1 dl grovt hackad persilja
2 st vitlöksklyftor
1 st citron
1 dl olivolja
1 dl aioli
Så gör du
Dela salladen i klyftor. Lägg i iskallt vatten.
Tvätta och hyvla jordärtskockan och rädisan tunt. Lägg i iskallt vatten.
Skär eller riv brödet i munsstora bitar, strax ska de stekas.
Smaka upp aioli med citronzest, ingefära och en skvätt citronjuice.
Stek brödet i olivolja och en krossad vitlöksklyfta, så det blir frasigt. Salta lätt. Lägg på ett fat och börja med dina gambas.
Hetta upp stekpannan och stek gambas i olivolja. Ett par minuter på var sida. Om du inte får plats med alla i pannan stek i två omgångar. De ska få fin färg. Mot slutet lägger du i en krossad vitlöksklyfta, persilja, 0.5 msk riven ingefära, pressar i ½ citron, ringlar rikligt med olivolja och smakar av med salt och svartpeppar. Sväng runt ordentligt så att gambasen täcks av den goda dressingen. Toppa med det stekta brödet.
Häll av sallad, rädisorna och jordärtskockan. Sprid ut salladen på ett fat. Lägg dina varma härliga gambas över salladen och strössla över rädisa och kronärtskocka.
Servera med aioli, häll upp ett kallt och friskt glas rosévin och häng med på vår roséprovning med Andreas Grube och Maja Berthas. Torsdagen den 6:e maj mellan 19:00-19:45 går allt i rosa och vi njuter loss om glas, matval och goda roséviner. Provningen är kostnadsfri och ni följer den genom Wine Tables Facebook och Youtube .