Fem frågor och svar om Jura
Lästid: 4 minuter
Franska vinregionen Jura är lika cool som trendigt het, och roligt nog har det också börjat dyka upp en hel del kul pavor på Systembolaget – både i fast sortiment och att beställa. Här är fem snabba frågor och svar om du vill lära dig lite mer om Jura som region!
Vilka druvor är vanligast i Jura?
De allra vanligaste druvorna är chardonnay och savagnin för de vita vinerna och poulsard, trousseau och pinot noir för de röda. Chardonnay och pinot noir togs hit från Bourgogne redan under medeltiden men användes inledningsvis sparsamt eftersom man hade ungefär 40 lokala sorter att jobba med. Idag är chardonnay däremot den stora stjärnan i regionen och står för cirka 45 procent av vinarealen.
Var ligger Jura någonstans?
Jura, faktiskt Frankrikes minsta vinregion, ligger mellan Bourgogne och gränsen till Schweiz. Klimatet är kontinentalt och vädret kan vara rejält kallt, inte minst om vintrarna. Ett stort problem för vinmakarna är att få druvorna att mogna ordentligt och ofta sker inte skörden förrän sent i oktober. Vingårdarna ligger generellt också högt, mellan 250–400 meter över havet, vilket också bidrar till den svala fräschören i vinerna.
Vilka vinstilar gör man i Jura?
Historiskt mest kända är man för det man kallar för ”Vin Jaune”, ett vin som på många vis liknar sherry med sina äppliga, jästiga och lite oxiderade toner. Vinet görs på den vita druvan savagnin, som man efter jäsning fyller upp i träfat och låter lagra länge – minst sex år. Under lagringen dunstar vinet bort och det uppstår en luftficka vilket gör att vinet oxiderar – och det bildas till och med en hinna av jäst som på många sätt liknar det berömda ”flor” i Jerez. Just den här typen av vin buteljeras sedan på speciella 62-centilitersflaskor som kallas för ”clavelin”.
Utöver Vin Jaune gör man också bland annat vita och röda i fräscha och lätta stilar, och även ett fortifierat starkvin som går under namnet Macvin du Jura.
Vad ska man äta till viner från Jura?
Om vi börjar med Vin Jaune så är det ett helt ljuvligt vin till allehanda ostar i lite lagrad stil, typ Comté. Snacksigt tilltugg som torkad frukt och nötter sitter också klockrent, perfekt som uppladdning inför middagen. De vanliga vita vinerna, som ofta har en charmig blommighet och gott om gul frukt, är snyggt till klassiska vitvinsrätter som fisk – gärna med en krämig sås – och skaldjur. Också super till en moules marinières.
Juras röda är ofta riktigt pigga, rena och läskande i stilen och serverar du dem lite svala blir de till perfekta charkviner. I mer rumstemperatur kan du servera allt från kyckling till vilt, särskilt om du väljer ett vin på druvan trousseau som ofta har lite mer kropp och struktur.
Gör man mousserande vin i Jura?
Javisst, det görs fantastiskt god crémant här! År 1995 fick man Crémant du Jura-status och de här vinerna görs enligt den traditionella metoden, främst på druvorna chardonnay, pinot noir och poulsard.
Tre bra Juraviner på Systembolaget
Fruitière Vinicole D’Arbois Crémant du Jura Brut, Nr 2426, 159 kr
Riktigt läcker crémant från Jura med gott om gula och röda äpplen, ljus nougat, aprikos och lite marsipan i doft och smak. Snyggt både på egen hand, till färska skaldjur eller lättare rätter på kyckling.
Domaine Rolet Arbois Vin Jaune 2013, Nr 50050, 549 kr
Otroligt häftigt vin det här, smakrikt, komplext, djupt och välbalanserat. Gott om nötighet, torkad frukt, jästtoner och med härlig munfetma. Kostar sin slant men är klart värt att beställa.
Jérôme Arnoux Tradition 2020, Nr 52533, 199 kr
En läcker blend på pinot noir och de klassiska Jura- druvorna poulsard och trousseau. Piggt och fräscht med gott om både färska röda bär, kanelkrydda och färska örter. Härligt klunkvin som gärna får drickas svalt.
Annons
Jérôme Arnoux Tradition Blanc Côtes du Jura
Jérôme Arnoux Tradition Blanc Côtes du Jura
Här har vi ett vårvin av rang med en touch av oxiderade äpplen, nötter, exotisk stenfrukt, örter, kryddor och curry i uppfriskande pigg syra. Klassisk jura-blend av 80 procent chardonnay och 20 procent savagnin från kalkrika lerjordar. Gott till citronkyckling med rosmarin och svarta oliver serverat med örtbakade ugnspotatisar, till hårdosten Comté eller till ett långkok på fläskkött.