Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Kami no Shizuku, Drops of God, Les Gouttes de Dieu eller Guds Droppar – Nu på TV

Kami no Shizuku, Drops of God, Les Gouttes de Dieu eller Guds Droppar – Nu på TV

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 8 minuter

Kami no Shizuku, Drops of God, Les Gouttes de Dieu eller Guds Droppar. Pär Strömberg har läst hela serien om arvtagaren till en av världens mest eftertraktade vinkällare och sammanfattar berättelsen som kommit att bli en av vinvärldens mest betydelsefulla fiktiva verk om vinindustrin. På Apple TV+ kan man nu se mangaböckerna som tv-serie.

Mangaserien

Sällan har en seriebok haft så stort inflytande på verkligheten som serierutorna från den Japanska författarduon, tillika bror och syster Shin och Yuko Kibayashi som under pseudonymen Tadashi Agi tillsammans med mangaveteranen och illustratören Shu Okimoto skapat detta underverk.

Över 3,5 miljoner exemplar

Mangaserien Kami no Shizuku såg dagens ljus i Japan 2004 och publicerades först i den japanska veckomagasinet Kodansha och har i dess serieform sålt i över 3,5 miljoner exemplar världen över. Den franska versionen under namnet Les Gouttes de Dieu hade en oväntat stor succé i “vinets hemland och den engelska översättningen Drops of God finns nu äntligen fulltalig.

winetable_kami_noShizoku
Courtesy: Kordansha

Jag blev introducerad till Drops of God för ett antal år sedan när min vinmentor Roger Dorresteijn i Amsterdam skickade första numret. Han var lyrisk över tonen i böckerna och den nitiska noggrannhet under vilken vinerna presenterades. Jag kan bara instämma och säga att även jag fastnade redan från första sidan, eller som det i detta fall blir, sista sidan. Den engelska (likt den franska) volymen är nämligen något knepigt att komma in i till en början eftersom den måste läsas bak och fram. Första sidan är alltså den sista, med andra ord, på ett sant japanskt manér, men det är verkligen värt mödan och man faller snabbt in i den annars ovana rytmen.

Vinintresset i Asien har ökat

Rikt och verklighetstroget illustrerad och med en oklanderlig kunskap om några av världens mest klassiska vingårdar, producenter, vinpersonligheter och flaskor, är denna serie serie den perfekta inkörsporten till vinets värld för den vinnördige. Hyllningarna och effekterna av dess popularitet har inte låtit sig vänta länge runt om i världen. Vinintresset i Asien eskalerade markant efter seriens introduktion och beställningar av några av de mer prestigefyllda flaskorna steg till aldrig tidigare anade volymer.

I en tidig utgåva omnämndes en av de mindre kända producenterna i Bordeaux, Château Mont-Pérat och direkt efter att numret kom ut sålde en Taiwanesisk importör över 50 lådor av Mont-Pérat under loppet av två dagar. Försäljningen av Umberto Cosmo Colli di Conegliano Rosso steg med 30% efter ett omnämnande i ett av kapitlen och ytterligare ett av de mer perifera Bordeauxvinerna, Château Le Puy, fick en betydlig uppsving i Japan och ökade lavinartat sin omsättning. Även All Nippon Airways rapporterade att de var tvungna att fylla på sina lager och se över sina inflight-listor för att tillgodose det ökade intresset för vin, bara för att nämna några större förändringar.

winetable_kami_no_shizoku
Courtesy: Kordansha

Under 2009 publicerade den världsberömda vintidningen Decanter en “powerlista” där de rankade vinvärldens mest betydande personer. Syskonen Kibayaashi klev in på nummer 50 som författarna till en av de mest inflytelserika vinpublikationerna under de senaste 20 åren. Inte illa…

Så vad handlar allt detta om kan man då undra? Jo, det är egentligen en ganska klassisk berättelse om en till synes oinspirerad ung man vid namn Watanabe Shizuku, som efter sin faders död delges ett testamente där han har möjlighet att ärva sin fars unika vinkällare och egendomar, under ett ganska unikt villkor. Sonen måste, enligt faderns legend, korrekt identifiera och beskriva tretton viner varav de första tolv är kända som “de tolv apostlarna”. Det trettonde och sista, men mest trollbundna och magiska, vinet går under namnet ”Guds droppar”.

Ett testamente med en specifik uppgift

Fadern, som var en världsberömd vinkritiker, hade långt innan gett upp tron på sin lata avkomma och dennes uppenbara ointresse för sitt arv och via testamentet utmanar han sin son postumt. Med tron på att hans rättmätige arvtagares intresse för sitt arv ska väckas har han lämnat efter sig ett testamente med en specifik uppgift i desperat förhoppning att rädda familjenamnets position och arv i vinvärlden. Sonen Shizuku får dock genom testamentet reda på att han har en konkurrent om det rättmätiga arvet, en berömd och mycket lovande ung vinkritiker vid namn Toomine Issei, ett vinets underbarn som Shizukus far antagit som sin andra son.

Shizuku ger sig ut på en resa för att upptäcka sina gener, och med en unik känsla i nos, gom och tunga, går vår unga Watanabe, som aldrig riktigt provat vin annat än för berusningens skull, ut på en otroligt djärv och underhållande resa för att konkurrera med sin nemesis till falska bror, Toomine, om de 12 apostlarna och den sista 13:e mytiska flaskan, handlingens och titelns “Guds droppar”.

Kami-no-Shizuku-Twelve-Apostles-and-the-Drops-of-God-3

Alla flaskor som presenteras i dessa volymer är reella befintliga flaskor och urvalet är en fröjd för alla med något intresse för vin. Författarnas urval av viner är magnifikt och ingenting har sluppit under deras dedikerade vinradar. Illustrationerna av framförallt flaskorna och dess etiketter är bedårande och genialiska. Drops of God har verkligen öppnat många ögon och påverkat smaklökar till en helt ny nivå av vinfrälsning. Längs vägen till de utvalda 12 + 1 vinapostlarna finns en oändlig lista över andra intressanta och fantastiska viner som avsmakas och diskuteras av de många animerade och spännande rollfigurer som vi får möta under äventyrets gång. Några av dessa omnämnda flaskor har ökat vinförsäljningen och populariteten bland de utvalda producenterna världen över.

Guds droppar som TV

winetable_kaminoshizoku_tv
Courtesy: Nippon TV

Under 2009 lanserades en japansk tv-serie baserad på mangaböckerna. Serien visades tyvärr endast i Japan men blev även den en succé. Handlingen var strikt förhållen till mangaserien och kanske var det en lite för snäv stil för att nå en bredare publik. Men strax efter dess genombrott i Japan började rykten florera om en internationell adaption av originalet.

Drops-of-God-Winetable
Courtesy: Legendary Television

När äntligen inspelningen avslutats av den multinationella, flerspråkiga tv-serien av “Drops of God”, en omskriven adaption och destillering av originalets samtliga 13 apostlar över 44 kapitel, sänds den på Apple TV+. Serien utspelar sig i vinets och gastronomins värld och producerades av internationella och franska Legendary Television, Dynamic Television och det Nippon Television-ägda Hulu Japan och produceras i samförstånd av Adline Entertainment.

Courtesy: Legendary Television

Baserad på den berömda japanska mangan som sträcker sig över dussintals volymer, där de första 12 är koncentrerade till de 12 apostlarna och resterande halvan på äventyret att finna Guds Droppar, är den fransk-japanska TV-serien en unik familjesaga. Berättelsen handlar här istället om en kvinna som upptäcker att hennes, för henne, främmande far har lämnat henne världens största vinsamling i sitt testamente. Men för att göra anspråk på sitt arv måste hon tävla mot en japansk man som hennes far betraktade som en son. Mannen, i tv-serien, kallad Alexandre Lèger är grundaren av en världsberömd vinguide och en världsberömd auktoritet inom vin. Han dör i sitt hem i Tokyo, Japan. Han har bara ett barn, dottern Camille, men efter att Alexandre skilde sig när Camille var 9 år gammal, har han inte träffat sin dotter.

Camille får höra om sin pappas död och åker till Tokyo. Där väntar hon på att få höra mer om sin pappas testamente. I sitt testamente stipulerar han att om Camille vill ärva hans stora vinsamling måste hon tävla mot Toomine Issei i en vinprovningstävling. Issei är vinkritiker och tidigare elev till Alexandre Lèger. Om hon vinner i vinprovningstävlingen mot honom kommer Camille att ärva sin fars mycket eftertraktade vinsamling.

Författaren Quoc Dang Tran och regissören Oded Ruskin har precis slutfört den “omöjliga uppgiften” att anpassa 44-volymers mangaserie Drops of God till en tv-serie i åtta delar, som följer två personer som tävlar om att ärva världens finaste vinsamling.

Drops-of-God-wine_table_01
Courtesy: Legendary Television

Drops of God finns just nu att streama på Apple TV+ och Ruskin meddelar att han har en ny uppskattning av vin. Och trots huvudvärken med att filma en internationell serie under pandemin, säger han att från det ögonblick han spelade in den första scenen – ett klipp med en ung Camille i avsnitt två – visste han att allt skulle ordna sig.

De tolv apostlarna:

2001 Georges Roumier Chambolle Musigny 1er Cru Les Amoureuses
1999 Château Palmer
2000 Pégaü Châteauneuf-du-Pape Cuvée da Capo
1994 Château Lafleur
2000 Michel Colin-Deléger Chevalier-Montrachet
2001 Luciano Sandrone Barolo Cannubi Boschis
2003 Sine Qua Non The Inaugural (Eleven Confessions) Syrah Central Coast AVA
Jacques Selosse Cuvée Exquise NV
2005 Brunello di Montalcino Poggio di Sotto
2008 Priorat (DOC), domaine Ferrer Bobet – Seleccio Especial
1976 Château d’Yquem

Det sista vinet, Drops of God, är en spoiler så vi stannar där…

 

Mer vinläsning av Pär Strömberg

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.