Kapstaden – en gastronomisk destination
Lästid: 5 minuter
Kapstaden har en otroligt dynamisk restaurangscen. Utvecklingen och nyfikenheten har tagit flera steg framåt när det gäller landets mat, vin, kaffe och drinkar som alla fått ta större och större plats senaste åren. Idag är Kapstaden med omnejd hem till några av världens bästa fine dining-restauranger, mysigaste vinbarer och mest unika cocktailbarer. Tina Johansson tar oss med till Cape Town.
Även om Michelinguiden inte uppmärksammat Sydafrika ännu så finns det ändå flertalet fine dining-restauranger. En av de mest omtalade just nu är Fyn i Kapstaden, en japansk restaurang med sydafrikanska råvaror som senast landade på plats 75 på 50 Best Restaurants. Även nyöppnade DUSK i Stellenbosch har väckt uppmärksamhet med sin mörka matsal, sin kreativa och lite mer lekfulla meny samt spännande vinmatchningar.
En annan favorit är Salsify at the Roundhouse i Kapstaden. Inredningen påminner om Skandinavien och maten är säsongsbetonad med lokala influenser. Även här är vinet väldigt kreativt med en hel del äldre årgångar. Det går dock inte att prata om den här typen av restauranger utan att nämna La Colombe-gruppen som har satsat på flertalet exklusiva restauranger där flaggskeppet La Colombe i Constantia ligger i toppen. En modern och ljus restaurang med franskinspirerad avsmakningsmeny och fantastiska sydafrikanska viner till. De driver bland annat även La Petite Colombe och Protégé i Franschhoek i liknande stil, båda värt ett besök.
Det finns även flertalet mer avslappnade restauranger, och fler och fler öppnar. En av dem är Noop i Paarl, ett stjärnskott som serverar genomtänkta rätter med lokal förankring. Här är det öppet både för lunch och middag i en härlig och hemtrevlig miljö och med en nyfiken vinlista. I Stellenbosch ligger De Eetkamer som lagar mindre rätter på råvaror i säsong, gärna för att delas. Även Fat Butcher är en trevlig restaurang för dem som gillar kött, och deras märgbensservering är värt ett besök i sig. Är man istället sugen på mer smakrik mat med kryddor från världen över är Post & Pepper, även den i Stellenbosch i stadens gamla postkontor, rätt ställe med en unik och kreativ meny.
Dessutom öppnar fler vingårdar egna restauranger för att locka fler besökare och etablera sig som en destination och inte bara ett vineri. En av de mest hyllade är restaurangen hos Rust en Vrede i Stellenbosch, uppmärksammad av bland annat Wine Spectator och 50 Best Discovery. Maten är franskinspirerad och serveras i fasta menyer. Även FABER, restaurangen hos Avondale i Paarl, är en gastronomisk destination. Här är upplägget mer avslappnat och menyn ändras ofta beroende på vad som är i säsong då stor del av grönsakerna och råvarorna kommer från den egna trädgården.
Det är dock vinbarerna i Kapstaden som är mest intressanta för tillfället. Sydafrika har länge varit priskänsligt vad gäller vin, och stor del av befolkningen dricker inte vin själva utan föredrar andra drycker. Det börjar sakta men säkert ändras och det bidrar såklart till ett större utbud av vinbarer, men även roligare listningar när man väl är där. Publik är en liten vinbar så populär att gäster hänger med vinglas i handen på gatan utanför. Stort och varierat utbud på glas och hög stämning är en av många anledningar att komma tillbaka ofta. Culture Wine Bar är en annan pärla med både sydafrikanskt och franskt vin i lite mer klassisk stil. Att det ligger vägg i vägg med systerkrogen Grub & Vine skadar inte heller. På Openwine väljer man sin flaska från väggen eller frågar efter vad som finns öppet på glas och de har ofta liveband som spelar. Ännu ett tecken på att vinbarskulturen blir viktigare är små platser som Leo’s Wine Bar, som på dagen säljer bagels men på kvällen sadlar om till naturvinsbar med några få platser längst med bardisken.
Men det är inte bara mat och vin som blommar, det finns även en stor kultur av specialkaffe och seriösa kaféer där många rostar sina egna bönor. Truth Coffee Roasting är ett fint exempel på det. Ett kafferosteri med fler val av kaffe än man kan räkna och ett stort kafé i steam punk-inredning. Även Jason Bakery har bra kaffe och fantastiska bullar och bröd i olika varianter. Här är det ofta lång kö, så kom i tid.
Det finns även en handfull ambitiösa cocktailbarer i Kapstaden, även om utbudet ännu inte är lika stort som vinbarer. Två man inte bör missa är Cause Effect och The Art of Duplicity, där den första satsar på unika smakkombinationer och extravaganta serveringar med rök och specialutformade glas man inte glömmer i första taget, och den senare är en väl gömd speak easy man inte får adressen till förrän samma dag. Drinkarna här är mer klassiska, men omgivningen och upplevelsen är långt ifrån klassisk och något man måste upptäcka på egen hand.
Kapstaden är ett måste att besöka för alla mat- och vinälskare med allt från topprestauranger hyllade världen över, till små gömda pärlor och dessutom med närhet till landets mest kända vinområden. Ett smakmässigt paradis som bara fortsätter utvecklas och växa, och sätter sitt märke på den gastronomiska kartan med varje tugga.
TEXT & BILD: Tina Johansson