Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Länge leve Au Bon Climat

Länge leve Au Bon Climat

Bild på Karin Ericson
Karin Ericson Vinskribent

Lästid: 6 minuter

Den legendariska vinmakaren Jim Clendenen berörde alla på sin väg, både med sina viner och sin person. När han plötsligt gick bort och lämnade ett unikt vinhus efter sig undrade alla, vad händer nu? Vi träffade Jims högra hand, Jim Adelman, under ett besök i Sverige och fick ett långt samtal om att driva vidare en passion.

Gå direkt till..

Jag stod i vinrummet på Hansakompaniet i Malmö och kände på en flaska när en kille snabbt lade ner några i sin korg. ”Detta är de sista flaskorna och nu kommer priserna öka. Vinmakaren har gått bort”. Vinet var en pinot noir från Au Bon Climat och vinmakaren den karismatiska Jim Clendenen som haft oerhört stor betydelse för vinregionen Santa Barbara i Kalifornien.

Jim startade 1982 och i en tid då vinmakare pushade mognaden i pinot noir till svulstiga fruktbomber höll sig Clendenen till den återhållsamma burgundiska stilen, skördade tidigt och gjorde eleganta viner. Han reste världen över och representerade regionen, var mentor för många och en oändlig källa till kunskap och vinglädje. Två saker han bjöd frikostigt på. När han gick bort den 17 maj 2021, 69 år gammal, lämnade han ett stort hål efter sig. Så hur får man en vingård att fortsätta leva när en så färgstark själ dör. Det hänger på Jim Adelman.

jim adelman
Jim Adelman och Arturo Alvarez

“Nu har vi buteljerat Isabell 2020 utan att Jim var där. Jag var lite orolig. Det är många som har ögonen på oss och jag var så glad när vi började testa Isabell och det visade sig bli ett riktigt bra vin”, säger Jim Adelman.

Han är ingen nybörjare i sammanhanget. Jim har jobbat för Au Bon Climat i trettio år. De båda träffades i början av 80-talet när Adelman hyrde ett rum i Clendenens hus, spelade basket om dagarna och jobbade med vin om kvällarna. Vänner sa att man inte behöver någon utbildning för att göra vin men Adelman ville mer och utbildade sig till både enolog och mikrobiodynamiker. Efter ett år på Domaine Chandon började han jobba för Clendenen som vinmakare.

“Det var 1991 och ingen av dem kunde göra kemiska analyser, men det kunde jag”.

Nu driver han Au Bon Climat vidare tillsammans med barnen Isabell som sköter marknadsföringen och Knox som bor i Japan och sköter den växande asiatiska marknaden. Även om de är på olika platser är barnen alltid CC:ade i mail och alla samlas vid skörd. Av de fjorton anställda har flera jobbat här i tjugo år och den senast anställda har varit i huset i tio år. Det finns en stor kunskap och erfarenhet.

“Alternativ ett var att fortsätta, och alternativ två var att sälja. Och det skulle inte hända. För dom som jobbat här i tjugo år har byggt upp detta tillsammans. Jag vill inte använda ordet familj, men vi bryr oss om varandra. Skulle vi sälja skulle vi endast göra det om köparna garanterade att vineriet drivs vidare på exakt samma sätt”.

Första kontroversiella beslutet

Exakt på samma sätt blir det dock inte. Ett av de mest kontroversiella besluten som tagits sedan Jim Clendenens bortgång är att de gjort sig av med vingården Le Bon Climat. Skulle Clendenen gjort samma sak? 

au bon climat
Källa: aubonclimat.com

Jim hade mycket stolthet och ett stort ego och han kunde inte erkänna att han misslyckats. Men han skulle förstå. Han var även en kapitalist och ville inte förlora pengar och vi skulle bli tvungna att dra upp och återplantera alla plantor”. 

Den trettio hektar stora vingården i södra delen av Santa Maria Valley som Jim Clendenen köpte 1998 var i uselt skick och angripen av en lus som är svår att bli av med. Men försäljningen var inte okontroversiell, inte heller inom familjen. 

Det var pappas show piece, hans mästerverk. Barnen ville inte sälja marken från början, men det skulle kosta flera miljoner att omplantera vingården. Samtidigt finns det många i Santa Barbara som säljer vindruvor av hög kvalitet som vi kan ta del av”. 

Nya vingårdar och varianter

Den nya generationen vinbönder är kunniga och engagerade, berättar Adelman. Att få tillgång till områdets bästa vingårdslägen är inte heller svårt när man är ett legendariskt vinhus. De får full kontroll över odling och hantering och långa kontrakt. Bland annat har de fått tillgång till en vingård som ägs av Gallo. 

Man förknippar det med industriellt vin, men de har även topplägen som är för branta att skörda med maskiner, vilket vi får ta del av och vi får tillgång till vingårdarna för att vi ser till att jobba ihop med vinbönderna på bästa möjliga sätt”. 

Au Bon Climat satsar även på fler druvsorter. Redan för fem år sedan planterades nebbiolo som gett det fantastiska vinet ”Clendenen Nebbiolo Bricco Buon Natale”, man har satt chenin blanc och om sonen Knox får som han vill kommer vi kunna dricka aligoté från Au Bon Climat i framtiden. Samtidigt som man utvecklar framåt är Clendenen alltid närvarande i samtalen. 

Källa: aubonclimat.com

Vi är begränsade till hur många vi är och hur mycket plats vi har. Så fort man börjar förstora förlorar man kontrollen. Jim skulle aldrig göra det. Vi vill inte göra något som förstör varumärket och vi vill göra allt själva.” 

Den största förändringen

Jag försöker få er att tänka som jag” brukade Jim Clendenen säga till sina anställda. ”När det gäller vinmakningen är det bra, i övrigt vill jag inte vara i den hjärnan” säger Adelman och skrattar. 

Vi umgicks mycket ihop och brukade gå och prova vinerna tillsammans varje morgon. Nu gör jag samma sak tillsammans med dottern Isabell och två andra i vineriet. Genom att hela tiden testa kan vi göra bra vin.” 

Även om man driver vidare Au Bon Climat i samma anda och fortfarande skördar vid exakt samma sockerhalt som 1982 sker förändringar som satsning på ny teknologi för att göra jämnare vin och nya varieteter. Men vad är då den största skillnaden?

Längden på luncherna. Det är den största skillnaden. Som många vet älskade Jim att laga mat och att bjuda de som hälsade på. Han var ett socialt djur och fick energi av att prata med människor. Vi har fortfarande samma luncher, och många gäster. Bland annat välgörenhetsmiddagar vilket låg Jim nära hjärtat – men kanske inte lika långa.” 

Idag skördar man bland annat från Sanford & Benedict som var den första högklassade vingården i Santa Barbara County, Los Alamos som varit en viktig vingård för Au Bon Climat sedan starten 1982, Bien Necido och även en vingård ägd av Gallo. 

Pssst. Nu i höst kommer Jims sista årgång innan han gick bort – i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget.

Tillfälligt sortiment 28 oktober:

chardonnay jim california

ABC Santa Barbara County Chardonnay 2020

Fyllig fet och högkvalitativ chardonnay med citrus, gul frukt och brynt smör. 

Tillfälligt sortiment 4 november: 

ABC Santa Barbara County Pinot Noir 2020

Elegant och stilren pinot med jordgubbar och sandelträ i burgundisk anda. 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.