Lilla romskolan del 2: Stilar och länder
Lästid: 3 minuter
Mångfacetterad – från vit till mörk, från ung till vällagrad – och smakrik med en rik palett av nötter, muscovado, choklad och vanilj. Sockerrörsspriten rom blir allt trendigare, men är också stundtals svårnavigerad. I en serie artiklar lär vi ut grunderna vad gäller rom: produktion, olika stilar, och givetvis hur den njuts bäst. Här i del två reder vi ut begreppen vad gäller olika stilar, länder och produktionsmetoder.
I samarbete med Handpicked Wines.
Som nämndes redan i första delen av Lilla romskolan är rom en mångfacetterad sprit som kommer i mängder av olika skepnader, och som heller inte är kopplad till en specifik geografisk plats. Rom får man tillverka var som helst i världen!
Men, det går trots allt att dela in rom i några olika övergripande kategorier utifrån likheter i produktionsmetoder, och även lite historiska aspekter. De huvudstilar man brukar prata om där är: engelsk stil, fransk stil och spansk stil. Givetvis finns det mängder av varianter och skillnader även inom dessa, men här har vi i alla fall ett vettigt ramverk.
Så här känner du igen de olika stilarna:
Engelsk stil:
Kännetecknas generellt av en mörk, bred och kryddig profil med rika smaker och gott om kraft. Görs på melass och destilleras vanligen i speciella kopparpannor som kallas ”pot still”. Den engelska stilen är ofta vällagrad och aromatisk. Kakao och mogen citrus brukar vara tydliga kännetecken, också ofta en hel del vanilj och kanske banan.
Jamaica, Guyana, Bermuda, Barbados och Trinidad och Tobago är några av de klassiska länder som vanligen räknas in under den engelska stilen.
Spansk stil:
Produceras också av melass, men är generellt aningen mjukare och lättare i stilen än den engelska stilen, även om det finns exempel som också är nästan oljiga, runda och med en komplexitet som växer med lagring. Den spanska stilen kan också kännas igen på en tydlig arrakston och gott om tropisk fruktighet.
Dominikanska Republiken, Guatemala, Kuba, Venezuela och Panama är några av de viktigaste länderna i den här kategorin.Diplomático produceras i Venezuela, ett av de länder som brukar räknas in under den spanska stilen.
Fransk stil:
Vad gäller den franska stilen finns det några olika produktionsmetoder, men det man kallar för ”Rhum Agricole” är vanligast. Den görs framför allt på sockerrörsjuice och är vanligen en torrare och lättare typ av rom, med florala inslag och grön örtighet. Både cognac- och armagnacfat används ofta i slutlagringen.
Haiti, Martinique, Mauritius och Guadeloupe är viktiga länder.
________________________________________________
I nästa del av Lilla romskolan ska vi dyka ner i lagringens underbara värld: hur utvecklas rom med tiden, hur påverkar olika typer av fat och platser, och hur ska man själv tänka när man förvarar sin rom hemma?
Visste du att:
…man också ibland talar om romstilar utifrån färg, alkoholstyrka och lagring?
-
Vit rom och Silverrom: Oftast lättare i stilen och gärna med en lite sötare överton. Lagras på ståltank eller fat där färgen efteråt filtreras bort.
-
Gold Rum och Amber Rum: Mediumfyllig rom som får lite bärnstensfärg från lagring på gamla bourbonfat – eller genom att man adderar karamellfärg.
-
Dark Rum och Black Rum: Inte heller här finns någon konkret definition, men generellt gäller här att romen lagrats en längre tid på hårt kolade fat, eller att man adderat ekchips. Även här kan man också använda sig av karamellfärg för att uppnå en djupare färgton.
-
Spiced Rum eller smaksatt rom: Ja, ungefär precis vad du tror att det är: här tillsätter man frukter eller olika kryddor – som exempelvis vanilj eller kanel – under antingen macerationen eller destilleringen för att få fram nya smakprofiler.
Psst! Här kan du läsa första delen i Lilla romskolan: Så gör man rom!
WINE TABLE