Malmö – en naturvinsstad
Lästid: 6 minuter
Är Malmö Sveriges naturvinshuvudstad? Har närheten till Danmark och Köpenhamns progressiva restaurang- och matkultur påverkan den svenska syskonstaden ett stenkast över bron? Wine Tables krönikör Karin Ericson tog ett snack med en av pionjärerna för vurmandet av naturligt tillverkat vin i Skandinavien.
När jag flyttade till Malmö var det en ganska död stad. Utan ett större utbud av vin. Varvsarvets ryggsäck hängde bastant över staden. Med det bubblade på nattklubbarna, på gatorna och om nätterna. Jag skrev för alltommalmo.se och bloggade i Sydsvenskans nöjestidning om Berlin dj’s (oj vad vi hade bra bokningar) och dansnätter, fylld av daiquiris och mojitos, för det var väl vad man drack i början av tvåtusentalet? Någon vinbar fanns absolut inte. Sedan hände något. Och något var naturvin.
En solig junidag 2012 tog jag bussen ut till Daniel Berlin i Skånes Tranås. I trädgården till det lilla gulputsade huset var ett partytält uppslaget, det grillades och ett trettiotal namnkunniga europeiska vinproducenter som ex. Sébastien Riffault och Bernard Bellahsen (Domaine Fontedicto), hade samlats på stjärnkrogen för att visa upp sina viner. Bakom eventet stod en av de första och mest tongivande naturvinsimportörerna, Rosforth & Rosforth AB. Någonstans här stod det klart att naturvinet har en alldeles speciell plats i södern.
Här nere regerar det nynordiska köket med fötterna i jorden och grönt i nävarna där Noma tagit täten och spridit sin filosofi över hela världen. Även också, definitivt, till ”förorten” Malmö, knappt 20 minuter bort från den danska huvudstaden. Engagerade och passionerade vinhällare liksom kockar i Malmö har ofta gjort några år i Köpenhamn och har sedan tagit med sig sin kunskap tillbaka, öppnat nya ställen och på så vis spridit den naturnära maten och naturvinets lov. Att det är övervägande naturvin som gäller är inte så konstigt. Den nynordiska smakpaletten dansar bäst med vin som framställs naturligt.
Men hur tog naturvinet över staden? Den första naturvinsprovningen var på temat Bourgogne och hölls i Malmö 2005 på nattklubben Jeriko av Pontus Elofsson, på den tiden restaurangchef och huvudsommelier på Noma, som kommit att bli en viktig person bekom naturvinets etablering i Norden. Det var egentligen inte förrän nu, man började prata om begreppet naturvin i Sverige och Köpenhamn.
– Innan dess var ordet naturvin inget man använde. För mig personligen var det viktiga på Noma att mat och vin passade ihop. I takt med att Renés matlagning utvecklades och avståndet mellan naturen och tallriken blev kortare så ändrades också vinutbudet. Det stod klart att de naturliga vinerna passade bra med maten. Det var en organisk utveckling, säger Pontus Elofsson.
Pontus Elofsson som jobbat med importfirman Rosforth & Rosforth under många år och idag undervisar i, vad han tror är, världens första naturvinsutbildning på restaurangskolan i Köpenhamn drack sitt första naturvin 1999. Men utan att ha en aning. Han blev då presenterad för Loireproducenterna Mark Angéli (Fèrme de la Sansonnière, Thouarcé, Anjou), Olivier Cousin (Domaine Cousin-Leduc, Martigné-Briand, Anjou) och Catherine Roussel & Didier Barrouillet (Clos Roche Blanche, Pouillé, Touraine). Det skulle dock dröja ända till 2011 innan den första journalisten i Skandinavien skrev ordet naturvin offentligt i en tidning. Även om begreppet inte användes då, så fanns förstås vinerna.
– När jag kom till Köpenhamn 1999 så importerades det naturvin av exempelvis Vinrosen som är specialiserade på Bourgogne, men de var kanske inte ens medvetna om det själva, för naturvin var inget som marknadsfördes som begrepp eller något som man pratade om.
I Malmö finns två personer som dock tog tydlig ställning och började marknadsföra de naturliga vinerna i Sverige, vilket jag tror har påverkat hela staden. Malmöbon, tillika ett välkänt ansikte i klubblivet bakom skivspelarna, Emil Broomé, som bland annat jobbat på Manfreds i Köpenhamn och hans kompanjon, Ulf Ringius, tidigare servitör på Noma och Manfreds, som grundade importörfirman Vin & Natur 2009. De var inte först men de var tidiga med att fokusera på naturvin och har nått ut till såväl bransch som till privatpersoner. En annan betydande orsak till naturvinets genomslag i Malmö är enligt Pontus Elofsson är, den så kallade, hipstern.
– Om man tittar på Köpenhamn så är naturvin en liten “hipstergrej”. Det är naturvin de dricker. Jag kan tänka mig att hipsters i Malmö är lika intresserade som de i Köpenhamn av kvalitet. Det hänger ihop med foodies och hela den grejen. För dem spelar det ingen roll om något kostar fem kronor eller 125 kr, det är kvalitet man är ute efter. Öppnar man en vinbar blir det naturligt att man väljer naturvin som är det bästa, säger Pontus och fnissar åt sitt (kanske kaxiga) uttalande.
Den första restaurangen med enbart naturviner att öppna i Malmö var Bastard redan 2010 (numera omdöpt till Ruths), följt av Far i hatten, Lyran, B.A.R, Julie Ost- och vinbar och dessutom den av importören Rosforth & Rosforth öppnade restaurangen Bord 13 i staden. Naturvins-Malmö var och är ett faktum. När naturvin blivit så etablerat, behöver vi då ens begreppet eller kan vi bara rätt och slätt säga vin?
– Absolut inte! enligt Pontus.
– Det är alltid rätt att kalla ett sprucket krus för ett sprucket krus och en ros för en ros. Kemi är dåligt för kroppen och tekniken gör att man får en manipulerad produkt som inte har med hantverk att göra. Det finns ju inga naturliga viner, människan måste ju vara med. Men det man menar med naturvin är att man avstår från kemi och teknik. Jag tycker att begreppet är bra, för det är ju skillnad. Varför ska man inte få påpeka att det är ett naturvin? Det är ju bättre att dricka vin utan kemisk manipulation både för naturen och kroppen.
Antalet naturvinsproducenter har ökat från 250 stycken till runt 500 stycken i hela världen enligt Pontus. Men som han säger, trots att naturvinsscenen är stor i Malmö och Köpenhamn är det fortfarande en spott i Atlanten.
– Naturvin måste vara småskaligt. Det är som konstverk. Du kan inte industrialisera naturvinet för det är en hantverksprodukt. På det sättet kommer det kanske ske en liten ökning men det kommer inte ta över.
Och kanske är det just så det ska vara.
Tre viner som Pontus Elofsson inte kan glömma.
Av alla årgångar beskriver han dessa tre med meningen ”Som att åka hiss upp och ner samtidigt”.
1. 1999 VdF Blanc Vigne Francaises en Foule, Mark Angeli (Ferme de la Sansonnierè), Anjou, Frankrike
2. 2000 VdF Blanc Vigne Francaises en Foule, Mark Angeli (Ferme de la Sansonnierè), Anjou, Frankrike
3. 2001 VdF Blanc Vigne Francaises en Foule, Mark Angeli (Ferme de la Sansonnierè), Anjou, Frankrike
Mark Angeli planterade nya oympade franska vinstockar av sorten chenin blanc som han lät växa som vinrankor gör vilt och naturligt i det vilda ,vilket är unikt. En Foule betyder folkmassa och han föreställer sig att när vinerna växer vilt så ramlar druvorna ner på marken och blir till nya vinrankor huller om buller. Mark producerade 110 liter per/år. Första årgången var 1998 och sista 2006 då han drabbades av vinlusen som förhörde allt.