Maten som passar till alpviner
Lästid: 3 minuter
Torsdagen den 16 december gästades Wine Tables liveprovningsstudio av ingen mindre än Håkan Larsson, välkänd vinprofil, skribent och kokboksförfattare. Här bjuder han på tre recept, speciellt utvalda till vinerna från Mezzacorona och Rotari som var med i provningen.
TILL ROTARI AV ALLA SLAG
Rotari Brut Riserva 2015 (nr 7567, 129 kr)
Rotari Rosé 2015 (nr 7701, 129 kr)
Rotari Blanc de Blancs Extra Brut 2014 (nr 77152, 155 kr)
Crostini med bönröra och salami
Små mackor med krämig bönröra och het salami sätter fart på både aptiten och festen.
4 personer:
1 burk cannelinibönor, 400 g
1-2 msk riven färsk pepparrot
4 msk mascarpone eller annan färskost
1 msk olivolja
lite salt
15-20 tunna snedskurna skivor baguette, gärna surdegs-
olivolja
15-20 tunna skivor salami
vattenkrasse eller ärtskott
nymalen svartpeppar
Servering:
Ev. olivolja att drissla över
- Skölj bönorna väl och låt rinna av. Kör dem till mos i matberedare med pepparrot, mascarpone och olivolja, smaka av med salt.
- Sätt ugnen på 225°. Lägg brödskivorna på plåt med bakpapper, pensla med olja och rosta högt upp i ugnen till fin färg, passa noga.
- Bred bönröran på bröden, soppa med salami och grönt, mal över svartpeppar, droppa ev lite olja på och servera
TILL MEZZACORONA PINOT GRIGIO
Mezzacorona Pinot Grigio Riserva 2019 (nr 2412, 99 kr)
Champinjon-, purjolöks- och getostpaj
Färdig smördeg blir frasigt skal till en grön paj, kryddad med lite bacon.
4 personer:
2 purjolökar, den vita delen
300 g champinjoner
50 g bacon
8 sparrisar
3 msk olivolja
1 ägg, lättvispat
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 rulle kyld smördeg
150 g getost
Servering:
blandad sallad med god dressing
- Strimla purjolöken, skiva svampen och strimla bacon. Ansa och koka sparrisen hastigt, den ska bli knappt mjuk.
- Värm ugnen till 200°. Häll oljan i en stekpanna, lägg i purjolök, svamp och bacon. Stek på medelvärme i ca 10 minuter tills purjolöken mjuknar och det mesta av vätskan kokat in. Häll bort ev återstående vätska, lägg blandningen i en skål och låt svalna. Dela den kokta sparrisen i bitar och blanda ner.
- Blanda ner ägget och krydda med salt och nymalen svartpeppar.
- Rulla ut smördegsplattan med sitt papper på en ugnsplåt. Pensla den yttersta kanten runt om med kallt vatten. Vik upp en kant runt degen, pressa ihop försiktigt. Nagga botten med gaffel.
- Fördela lökblandningen i pajskalet och smula över getosten. Ugnsbaka i ca 20 minuter. Servera med sallad.
TILL MEZZACORONA PINOT NERO
Mezzacorona Pinot Nero 2020 (nr 5411, 99 kr)
Fredagspasta med rimmat fläsk och brynt spetskål
En riktigt mustig, snabblagad pasta sitter fint på fredagkvällen, när hungern är större än tiden är lång.
4 personer:
4 portioner pasta, t ex tagliatelle eller pappardelle
300 g rimmat sidfläsk
200-300 g spetskål
2 msk smör till stekning
2 dl vispgrädde
2 äggulor
1-2 dl riven parmesan
50 g grovhackade valnötter, ev rostade
Servering:
riven parmesan
- Koka pastan och låt rinna av.
- Strimla fläsket och kålen. Stek först fläsket knaprigt, bryn sedan kålen i smör så den mjuknar och får färg.
- Koka upp grädden. Blanda ner pasta, äggulor och parmesan, ta från värmen och rör om väl.
- Lägg upp pastan i djupa tallrikar, fördela fläsk och kål över och toppa med nötter.