Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på MCC–gäng och vackra rebeller – bubbliga fynd från Sydafrika

MCC–gäng och vackra rebeller – bubbliga fynd från Sydafrika

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 5 minuter

Sydafrika producerar som bekant prima stilla viner, både vita och röda. Men även vad gäller mousserande ligger landet i framkant – och dessutom får man löjligt mycket vin för pengen. Andreas Grube, nyss hemkommen från en botaniserande vinresa i Sydafrika, slår ett slag för de högkvalitativa bubblen.

Undertecknad har precis landat efter en veckas vinöst utforskande av Sydafrika. Tillsammans med ett gäng andra skribenter och övriga entusiaster har vi rest runt, provat, sörplat, skrivit, träffat vinmakare – och stundtals även bara kopplat av med ett glas eller tre.

Det kommer ta tid att landa och sortera intrycken, men en sak är klar som korvspad: Sydafrika fortsätter hålla imponerande höjd och utvecklingen vad gäller kvalitet går bara uppåt, uppåt, uppåt. Och det gäller såväl stilla som sött och bubbligt.

Jag har alltid varit ett stort fan av Sydafrikas mousserande, både för att vinerna håller höjd och har personlighet och karaktär, men också för att de är sådana otroliga bargains. Man får helt enkelt väldigt mycket för pengen. It’s a Bargain! som vi säger här på Wine Table (eller hög NPK – njutning per krona – som jag själv brukar uttrycka det).

Sedan 1992 arbetar ett gäng sydafrikanska producenter under paraplyet MCC – Méthode Cap Classique – kategorin för vin producerat enligt den traditionella metoden, med en andra jäsning på flaska och lång lagring på jästfällningen. Det första mousserande vinet i landet på traditionell metod gjordes dock redan i början av 1970-talet då vinhuset Simonsig släppte en första årgång.

Kategorin går starkt framåt i Sydafrika och i dagsläget är en bit över 100 producenter med i MCC-gänget (av cirka drygt 250 som producerar mousserande) och enligt 2018 års statistik producerades en bit över 15 miljoner flaskor. Ungefär 73 procent av produktionen stannar i landet, och bland exportmarknaderna ligger England, Tyskland, Nederländerna och Sverige i topp.

Vad gäller druvor är restriktionerna fria; man får använda vilka druvor man vill, men de klassiska champagnedruvorna chardonnay och pinot noir är överlägset mest frekventa, följt av bland andra Sydafrikas stolthet chenin blanc.

I dagsläget gäller att vinet måste lagras på fällning minst 9 månader och totalt minst 12 månader i flaska innan släpp, men många producenter slåss för att minimumtiderna ska höjas – allt för maximal kvalitet.

Men, det är inte bara MCC av ypperlig kvalitet som produceras i Sydafrika; under resan nyligen fick jag möjligheten att stifta bekantskap med ett antal producenter av bubbel i mer prosecco-lik stil, gjorda på den så kallade charmatmetoden (eller tankmetoden) där den andra jäsningen sker i stora ståltankar.

Många av producenterna leker också med associationerna till just prosecco i sina namn, och en av de bästa jag provat hittills är ett vin med namnet CapSecco Chenin Blanc från den lilla producenten Belle Rebelle.

– Jag vill visa att det går att göra riktigt bra bubbel på charmatmetoden, viner som har både smakdjup och längd. Det måste inte handla om enkla fruktbomber, sa vinmakerskan Mariëtte Stofberg Coetzee när jag träffade henne under provning i Bredekloof där Belle Rebelle håller till.

Och jodå, det här vinet kombinerar den klassiskt läskande citrus-bonanzan med nötighet och mogna gula äpplen på ett både kul och imponerande sätt.

– Vi vill att vinet både skulle kunna drickas på egen hand men också att det skulle vara matvänligt, säger Mariëtte.

Sugen på att testa lite sydafrikanskt mousserande? Här nedanför kommer tre prima tips som går att hitta på Systembolaget!

 

TRE BRA MCC

boschendal

Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir, nr 7889, 131 kr

Ett vin jag ofta återkommer till när jag vill ha riktigt bra mousserande utan att spränga plånboken. Här finns en fyllig och bred smakpalett med gott om mogna äpplen, lite clementin, grapefrukt och ljus choklad. Charmigt och klockrent för sin prislapp.

pongracz

Pongrácz Brut, nr 7628, 127 kr

Ännu ett kalasfynd för pengen med klassisk palett av mariekex, gula äpplen, mogen apelsin och lite sötmogen tropisk frukt. 

simonsig

Simonsig Kaapse Vonkel Brut 2020, nr 7603, 157 kr (BS)

Från producenten som alltså gjorde Sydafrikas första bubbel på traditionell metod back in the 1970’s. Piggt, syrligt och fräscht med både gröna och gula äpplen, nektarin och croissant. Bra längd och charmigt fyllig mousse

Annons

Avondale Genus 2019

Avondale Genus 2019

Land:Sydafrika, Western Cape
Pris:199 ,-
Alkoholhalt:14%
Sockerhalt:
Volym:750 ml

Avondale Genus 2019

Land:Sydafrika, Western Cape
Pris:199 ,-
Alkoholhalt:14%
Sockerhalt:
Volym:750 ml

Härlig sydafrikansk blend på cabernet sauvignon, merlot, malbec, cabernet franc och petit verdot som finns att hitta i fasta sortimentet. Ett underbart rödvin där det bjuds på gott om svartvinbär, körsbär, choklad och lite färsk rosmarin i kryddig och välbalanserad stil. Gott till det mesta i köttväg. Låt gärna vinet få blomma ut en stund i karaff.

NR: 2909
 

 

Läs mer om Sydafrika:
Sydafrika – en vinhistoria

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.